Život u opasnosti?

Obustavljena policijska istraga zbog prijetnje smrću J. K. Rowling

Dobila ju je zbog podrške kolegi, Sir Salmanu Rushdieju, nakon što je u kolovozu izboden na predavanju i umalo podlegao ranama.

Istraga zbog prijetnji smrću britanskoj spisateljici J.K Rowling, zatvorena je. Činjenica da se račun na Twitteru s kojeg joj je upućena zlokobna rečenica: "Ti si na redu" nakon što je izrazila podršku teško ozlijeđenom piscu, Sir Salmanu Rushdieju, nalazi u Pakistanu, nagnala je policiju Škotske da obustavi istragu.

Spisateljica iza koje je niz knjiga o Harryju Potteru i svijetu čarobnjaka, bila je zgrožena napadom na književnika čija su djela prevedena na 40 jezika. Otkako je potkraj 80-ih napisao roman "Sotonski stihovi" čiji sadržaj neki muslimani smatraju bogohulnim, dobio je prijetnje smrću među kojima je najozbiljnija stigla iz Irana. Od tada do danas, život mu je bio u opasnosti sve dok sredinom kolovoza ove godine nije izboden na predavanju u državi New York. Slavni pisac umalo je podlegao ranama, a J.K Rowling je, užasnuta napadom, na Twitteru napisala: "Trenutno se osjećam grozno. Neka bude dobro."

Netko joj je odgovorio: "Ne brinite, vi ste sljedeći." Spisateljica je prijetnju shvatila ozbiljno. Sve je prijavila policiji i uputila apel Twitteru zbog očitog govora mržnje. Prijeteći tvit u međuvremenu je uklonjen, a sada se obustavlja istraga jer prijetnja nije izrečena na tlu Velike Britanije, javlja Sky News.

Spisateljica koja se našla na udaru dijela javnosti i zbog navodne transfobije, jednom prilikom je rekla da je dosad "primila toliko prijetnji smrću da bi njima mogla oblijepiti zidove svog doma u Edinburghu", gdje živi sa suprugom i njihovo dvoje djece.

Linker
23. travanj 2024 20:09