zarađuje milijune

J.K. Rowling je dobila konkurenciju: Tko je Alice Oseman, nova književna senzacija?

Njezini romani adaptirani su u seriju koja je na Netflixu od travnja dospjela u top 10 najgledanijih serija u više od 50 zemalja.

Alice Oseman novi je britanski književni fenomen. Ova 27-godišnja književnica prodala je knjige u vrijednosti od gotovo milijun funti svakog mjeseca i na putu je da zaradi još 60 milijuna funti na globalnoj razini. I to samo u 2022. godini!

Alice je serijal grafičkih romana "Heartstopper" objavila u vlastitom izdavaštvu, a financirala ga je publika. Radnja romana vrti se oko sramežljivog 15-godišnjaku po imenu Charlie koji se zaljubljuje u momka iz svog razreda, Nicka, koji igra ragbi. Ove knjige su veliki hit među mladima, ali su planetarni uspjeh postigle nakon što ih je Netflix adaptirao za TV.

image

Glavni likovi u seriji Heartstopper.

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Netflixova serija, jednostavno nazvana "Heartstopper", premijeru je imala u travnju ove godine, ali je vrlo brzo dospjela u top 10 najgledanijih serija u više od 50 zemalja.

Oscarovka Olivia Colman glumi filmsku majku Nicka kojeg je utjelovio 18-godišnji Kit Connor. TikTok zvijezda Yasmin Finne, koja se pridružila ekipi Doctor Whoa, također je u glumačkoj postavi serije.

Alice je svoj prvi izdavački ugovor sklopila sa 17 godina, a svoj prvi roman Solitaire objavila je 2014. Među njezinim romanima su i "Radio Silence", "I Was Born for This" i "Loveless".

Serija romana "Heartstopper" prodana je u više od četiri milijuna primjeraka diljem svijeta i među 10 je najprodavanijih knjiga na 10 tržišta uključujući SAD. Alice je definitivno na prekretnici svog života - u Ujedinjenom Kraljevstvu njezini naslovi zaradili su 5,5 milijuna funti od siječnja do lipnja, čime je po zaradi ispred Davida Walliamsa (4,7 milijuna funti), J.K. Rowling (3,8 milijuna funti), Lee Child (2,1 milijun funti) i Sally Rooney (1,3 milijuna funti).

image

Alice Oseman

STEPHEN CHUNG/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Zanimljivo je da su se njezini junaci Charlie i Nick pojavili u ranijoj knjizi "Solitaire" pa nisu u potpunosti nepoznati njezinoj publici. Charlie je tako već otkrio da je gay, ali trpi homofobiju.

"Vjerujem da su se stvari popravile, čak i otkako sam počela pisati ‘Heartstopper‘. Ipak, još uvijek postoji mnogo homofobije, transfobije i zlostavljanja, tako da sam sigurna da će se neki ljudi poistovjetiti s ovom pričom", rekla je Alice.

Linker
15. travanj 2024 21:34