OSTAO BEZ ULOGE

Miloš Biković ipak neće igrati u popularnoj seriji "White Lotus": "Rezultat je trijumf apsurda i poraz umjetnosti"

Čim je srpski glumac odabran za ulogu pojavile su se brojne rasprave u javnom prostoru, a ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je HBO zbog odabira.

Miloša Bikovića ipak nećemo gledati u trećoj sezoni serije "White Lotus", piše Deadline. Popularna serija ovaj se put snima na Tajlandu, a srpski glumac je navodno trebao utjeloviti Rusa Valentina, koketnog lifestyle gurua. Međutim, čim je 36-godišnji Biković odabran za ulogu, pojavile su se brojne rasprave u javnom prostoru zbog njegovog proruskog stava.

image

Srpski glumac je navodno trebao utjeloviti koketnog lifestyle gurua

RONALD GORSIC/CROPIX

Naime, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je na X-u HBO zbog odabira. "Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije "White Lotus". HBO, je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?" napisali su uz video ukrajinski dužnosnici, u kojem je Biković opisan kao "pobornik genocida" i podržavatelj ruske okupacije Krima, akcije koja je prethodila ruskoj invaziji na Ukrajinu 2022. godine. Ovo nezadovoljstvo Ukrajinaca nije neočekivano. Naime, glumac je 2018. godine od Vladimira Putina primio medalju za promicanje ruske kulture, nakon čega je, 2021. godine, dobio i rusko državljanstvo. “Velika mi je čast danas reći: Rusija je moja domovina”, napisao je tada na Instagramu, dodajući da je “aktivni član ruskog društva”. Od 2019. godine zabranjen mu je ulazak u Ukrajinu zbog "nacionalne sigurnosti".

Povodom odluke HBO-a, sam glumac se na svom Instagram profilu oglasio priopćenjem. "Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao jedanaest godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardirana moja zemlja i moj rodni grad. Takvo razaranje nikad nikome ne bih poželio. Sve je više aktivnih sukoba u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi prestanu i da prevlada princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, naizgled kao vanjski manevar utjecaja na odluke koje mogu stvoriti uznemirujući presedan koji zasjenjuje bit umjetničke slobode. Rezultat je takvog narativa trijumf apsurda i poraz umjetnosti.

Bio sam počašćen što sam izabran za ‘White Lotus‘, TV seriju koju cijenim i u kojoj glume kolege koje duboko poštujem. Međutim, moje sudjelovanje nije moguće zbog razloga koji su van područja umjetnosti i neću se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet", napisao je glumac i zahvalio svima koji su bili uz njega, a kolegama je zaželio uspjeh u novoj sezoni.

Inače, Biković je najpoznatiji po kriminalističkoj franšizi "Južni vjetar", ali i po seriji "Vratit će se rode" te filmovima "Montevideo, Bog te video" i "Montevideo, Vidimo se!". Karijeru je ostvario i u Rusiji, gdje je glumio u poznatoj humorističnoj seriji "Hotel Eleon" i u filmu "Sluga".

Linker
24. travanj 2024 16:44