Kim Kardashian s djecom

 LAGOSSIPTV/BUZZIPPER/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
Nek se zove kao...

Djeca svjetskih zvijezda zovu se Rijeka, Zidar... Provjerili smo kakva imena daju domaći celebi

Mnogi parovi, pogotovo iz show businessa, posljednjih godina djeci daju rodno neodređena imena, pa i imena karakteristična za suprotni spol. Je li to rezultat fluidnijeg shvaćanja seksualnosti ili samo potreba za isticanjem?

Mnogi parovi, pogotovo iz show businessa, posljednjih godina djeci daju rodno neodređena imena, pa i imena karakteristična za suprotni spol. Je li to rezultat fluidnijeg shvaćanja seksualnosti ili samo potreba za isticanjem?

Biste li nazvali novorođenu kćerkicu Sjever? Ili sinčića Rijeka? Ili možda obrnuto? Ili biste prezime pretvorili u ime? Možda zvuči smjelo, ali mnogi parovi, pogotovo iz showbusinessa, posljednjih godina odlučuju djeci davati rodno neutralna imena, pa i imena karakteristična za suprotni spol. Je li to rezultat fluidnijeg shvaćanja seksualnosti ili samo potreba za isticanjem ne znamo, no nismo sigurni hoće li baš sva djeca iz teksta biti sretna s roditeljskim izborom kad malo odrastu.

Maštovite Kardashianke

Naravno, teško je nadmašiti superbogataša Elona Muska i glazbenicu Grimes koji su se poigrali s kćeri davši joj u svakom smislu neodređeno ime X Æ A-Xii, ali mora se reći da se oko imena posebno potrudila Kim Kardashian čija se djeca redom zovu North, Saint, Chicago i Psalm. U spoju s tatinim (Kanye West) prezimenom, nastaju zanimljive kombinacije. Navodno su drugo dijete nazvali Saint jer je Kim imala tešku trudnoću, pa ovo uzvišeno ime označava sretan ishod. Kimina sestra Kourtney također se potrudila. Najstarijem sinu iz veze sa Scottom Disickom dala je ime Mason, ne samo zato što je to ime kao rodno neutralno već neko vrijeme popularno kod Amerikanaca, nego i zato što na engleskom znači isto što i Kardashian na armenskom: zidar, kamenorezac. Tako joj je barem teta rekla. Došla je poslije Masona kći Penelope, a potom opet sin koji je dobio ime Reign (što znači vladavina). Kourtney je imala spremno ime za kćerkicu, Rain, a kad su doznali da će biti sin, samo su promijenili način pisanja.

Dva u jedan

U trendu su i glazbenik John Legend i Chrissy Teigen koji su netom rođenoj kćeri dali ime Esti, nakon čega još slijede imena Maxine i Stephens. U rijetkom osobnom intervjuu koji je dala prošle godine, glumica Jennifer Lawrence otkrila je da se sin kojeg ima s Cookeom Maroneyem zove Cy, a nazvali su ga po omiljenom Cookeovom slikaru Cyju Twomblyju. Glumica Kate Hudson i Matthew Bellamy, frontmen benda Muse, sina su pak nazvali Bingham – ili skraćeno Bing – zato što je Bingham djevojačko prezime Bellamyjeve mame, a i zato što se otac Kateinog očuha Kurta Russela zvao Bing. Dva u jedan.

I Frankie može biti rodno neutralno ime, tako misle glumica Drew Barrymore i njen bivši muž Will Kopelman. Dali su ga mlađoj kćeri, jer je i značenjski neutralno. Starijoj su kćeri, naime, dali ime Olive, što im se jako sviđalo, no kasnije su spoznali da previše asocira na hranu. Da nisu, Frankie bi bila dobila ime Pepper.

image

Kate Hudson u obiteljskom izlasku

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pogled s balkona

I u tom bi slučaju, spremni smo tvrditi, prošla bolje od Wyatt Kutcher, koja je ime dobila dok su njeni roditelji, glumci Mila Kunis i Ashton Kutcher, nasumično nabrajali pojmove i imena, jer nikako nisu mogli naći ime koje bi odgovaralo energiji koju su osjećali tijekom Miline trudnoće. Za svaki slučaj, tu je i drugo ime Isabelle.

Pjevačica i glumica Kelly Clarkson i bivši suprug Brandon Blackstock djeci su dali imena River i Remington. Djevojčicu su nazvali Rijeka, jer su u to vrijeme živjeli u blizini rijeke koju su u jednom romantičnom trenutku promatrali s balkona. Srećom, nisu živjeli blizu ciglane.

image

Kelly Clarkson s obitelji je proslavila dobivanje zvijezde na Stazi slavnih u Hollywoodu

AFF-USA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Muška imena za curice

Zamjetan je i trend davanja potpuno neženstvenih imena djevojčicama, ali ne i ženskih imena dječacima. Primjerice, pjevačica Hilary Duff i suprug Matthew Koma dali su najstarijoj kćeri ime Banks, a što je najgore, u to su bili potpuno sigurni i puno prije njenog rođenja. Sina su nazvali Luca, a drugu kći Mae James.

Dax Shepard, suprug glumice Kristen Bell, oduvijek je želio prvom djetetu dati ime Lincoln, s čime se Kristen složila. Je li mu inspiracija bio Abraham Lincoln ili netko drugi ne znamo, ali znamo da par nije odustao od ideje ni kada su doznali da će dobiti curicu. Mlađa kći zove se Delta.

Cameron Diaz i suprug Benji Madden kćerkici rođenoj prije tri godine dali su futurističko i rodno neodređeno ime Raddix koje su ublažili imenima Chloe i Wildflower, a potpuno muško ime – James – za prvu su kći izabrali zvjezdani glumci Blake Lively i Ryan Reynolds. Nije da se nisu mogli sjetiti ničeg boljeg, nego je djevojčica dobila ime po djedu s tatine strane, jer su se Ryan i njegov otac napokon pomirili malo prije djevojčičinog rođenja. Druge se kćeri zovu Betty i Inez, a vidjet ćemo koliko će sreće imati četvrto dijete koje očekuju.

Domaći su tradicionalni

Što se tiče domaćih poznatih parova, trend rodno neutralnih imena nije dopro do njih. Poneko je ime možda mrvicu neobično, ali ne i neodređeno. Ističu se, naravno, Bloom, sin pjevačice Maje Šuput i Nenada Tatarinova, kao i Mondo, sin atletičarke Blanke Vlašić i belgijskog novinara Rubena van Guchta, no kod nas i dalje najviše "igraju" tradicionalna imena koja zvuče dosta moćno.

Recimo, nogometaš Šime Vrsaljko i slovenska manekenka Kaja Vidmar roditelji su kćeri Viktorije, pjevači Petar Grašo i Hana Huljić kćer su nazvali Alba, komičar Mario Petreković i stomatologinja Aleksandra Kramberger roditelji su kćeri Une i Marle, nogometaš Ivan Perišić i supruga Josipa imaju Leonarda, Manuelu i Luku, a bivši košarkaši Antonija Mišura-Sandrić i Marko Sandrić Taru i Noela. Veslač Valent Sinković i supruga Antonela roditelji su Karla i Luke, a sinovi tenisača Marina Čilića i supruge Kristine zovu se Baldo i Vito.

Neki su ipak pokazali dozu smjelosti, no daleko od rodne neutralnosti. Voditeljica Anja Alavanja trećeg je sina nazvala Dan, nakon starijih Ivora i Jakova, a violončelist Luka Šulić sa suprugom Tamarom ima troje djece – Vala te Lea i Hanu.

Linker
26. travanj 2024 12:15