APNEJA 

Probudite li se ujutro umorni i iscrpljeni, iako mislite da sasvim dobro spavate?

Možda je riječ o APNEJI-poremećaju spavanja u kojem disanje prestaje u kratkim razdobljima.

Možda je riječ o APNEJI-poremećaju spavanja u kojem disanje prestaje u kratkim razdobljima.

Apneja u snu predstavlja poremećaj u spavanju koji sa sobom nosi određene simptome i posljedice. Iako se o njoj ne govori mnogo, apneja je vrlo učestali poremećaj spavanja koji je potrebno liječiti zbog mnogih zdravstvenih problema koje uzrokuje od kojih su samo neki: dnevni umor, pospanost, manjak koncentracije, hipertenzija, dijabetes, srčani i moždani udar. Apneja se može razviti u bilo kojoj dobi, a u prosjeku se češće javlja kod muškaraca, nego kod žena. Apneja je moguća kod djece i beba i tu je povezana sa povećanim kranjnicima ili mandulama. Kako bi mogli prepoznati apneju, važno je upoznati se s njom i njezinim simptomima.

Što je zapravo APNEJA?

Apneja predstavlja poremećaj u spavanju, a njezini simptomi razlikuju se ovisno o tipu poremećaja. Najčešći simptomi apneje su prekidi disanja za vrijeme spavanja što dovodi do zadržavanja daha i gušenja u snu, hrkanje, nesanica, pospanost tijekom dana, jutarnja glavobolja, a kao posljedica može doći do razvoja dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Postoje dvije vrste apneje tijekom spavanja – Opstruktivna apneja u snu i Centralna apneja u snu. Simptomi obje apneje su vrlo slični, ali njihovi uzročnici su različiti.

Opstruktivnu apneju u snu (OSA/OSAS) karakterizira blokada dišnih puteva uzrokovana jezikom, krajnicima, mekim nepcem ili grkljanom. S obzirom na to da je disanje onemogućeno, mozak šalje signal alarma. Signal upozorava mozak, dišni putevi se deblokiraju, a disanje se nastavlja normalno. Osoba koja spava sve to ne primjećuje i ne osjeti, ali ako mozak primi signal alarma nekoliko puta tijekom noći, to uzrokuje poremećaj san.

Centralna apneja u snu (CSA-I) rjeđa je središnja apneja za vrijeme spavanja. CSA se javlja kada respiratorni mišići ne dobivaju signal od mozga da se kreću. Nema začepljenja dišnih puteva, ali još uvijek se ne odvija disanje, što dovodi do snažno poremećenog sna.

Koji su simptomi APNEJE?

Apneju može biti teško samostalno prepoznati i dijagnosticirati za vrijeme spavanja. No bez obzira, apneja ima svoje karakteristične simptome.

image
SIMPTOMI

Ako prepoznate vi ili vaš partner, neke od navedenih simptoma, tada je pametno otići liječniku kako bi se obavio pregled patite li od apneje u snu.

Kako se APNEJA liječi?

U Lohuis i Filipović Poliklinici, apneja se uspostavlja dijagnostikom pomoću najmodernijih testova koji uključuju poligrafiju, polisomnografiju i endoskopiju u snu. Za liječenje apneje, postoji nekoliko mogućnosti:

POZICIJSKA TERAPIJA

Liječenje apneje pomoću trenera, malog uređaja koji otkriva vaš položaj spavanja. Malim vibracijama, bez buđenja, uređaj vas tjera da promijenite položaj i tako sprječava apneju u snu.

SOMNODENT

Zubna udlaga za spavanje protiv hrkanja i apneje.

KOGNITIVNA BIHEVIORALNA TERAPIJA

Predstavlja strukturirani program koji vam pomaže identificirati misli i ponašanja koja uzrokuju probleme sa spavanjem. Naučit ćete te misli i ponašanje zamijeniti navikama koje promiču zdrav život.

CPAP APARAT

Namijenjen ljudima s umjerenom do teškom apnejom tijekom spavanja. CPAP predstavlja terapiju u kojoj pacijent tijekom sna nosi masku s cijevi dok je maska spojena na pumpu. Ispuhivanjem zraka kroz masku u ždrijelo, onemogućava se blokada dišnih puteva.

OPERACIJA

Proširuje dišni put na pravom mjestu.

Kao rješenje koje je najugodnije za pacijenta ističemo - zubnu udlaguSomnoDent koja predstavlja jedinstvenu i učinkovitu metodu liječenje hrkanja i apneje u snu.

Zubnu udlagu za oralno spavanje razvio je SomnoMed s ciljem liječenja poremećaja disanja u snu, a u klinici Lohuis Filipović koristimo jedino zubnu udlagu Somnodent – najmoderniju i visokokvalitetnu udlagu na tržištu globalno.

SomnoDent pomaže u liječenju pacijenata kojima je dijagnosticirana blaga do umjerena opstruktivna apneja u snu. No, mogu ga koristiti i pacijenti koji imaju tešku apneju, ali ne mogu ili ne žele tolerirati CPAP terapiju ili operaciju

Nošenjem SomnoDent-a dok spavate, vaša donja čeljust bit će pomaknuta naprijed u udoban položaj, a jezik i grkljan također se izvlače prema naprijed zajedno s donjom čeljusti. Tkivo na stražnjoj strani grla se opušta i sprječava blokadu dišnih puteva. Stvara se više prostora, te je manja zapreka protoku zraka, a kao rezultat manje vibriranje tkiva – hrkanja i manje zaustavljanje disanja – apneja.

image
APNEJA

Zašto SomnoDent?

Ne ograničava u kretnji i govoru: Dok nosite SomnoDent, moći ćete otvarati i zatvarati usta, zijevati, piti, uzimati oralne lijekove pa čak i jasno govoriti, bez osjećaja smetnje.

Prilagodljiv: SomnoDent, oralni uređaju u potpunosti je prilagođen svakom pacijentu i izrađen po mjeri. Nastaje uzimanjem otiska zagriza pacijenta, te se šalje u laboratorij gdje se izrađuje kalup za SomnoDent. Ukoliko pacijentu ne dostaje zub ili nosi protezu, SomnoDent se prilagođava na način da u potpunosti odgovara vašoj strukturi usta.

U klinici Lohuis Filipović radimo sa specijaliziranim stomatolozima koji za Vas izrađuju udlagu prilagođenu Vašim ustima i zubima. Nakon izrade zubne udlage, točno podešavanje udlage odvija se kada dođete po nju u kliniku nakon što je izrađena. Nakon nekog vremena provodi se kontrolni pregled, a moguća je i studija spavanja s udlagom kako bi se utvrdilo odgovara li vam udlaga i jesu li se problem tijekom spavanja smanjili.

Klinički dokazano: Preko 15 neovisnih studija pokazalo je značajne kliničke prednosti uređaja

Kombinirana uporaba: Može se koristiti u kombinaciji s CPAP terapijom.

Izdržljivost: SomnoDent je izrađen od materijala nalik akrilu, a udlage imaju patentirani premaz FDA 510 (k) medicinski proizvod klase II.

Trajnost: Produljeno jamstvo do 5 godina koje pokriva neispravnost nastale kao greška u proizvodnji.

Ovaj vrhunski, prilagođeni stomatološki uređaj razvijen za liječene poremećaja disanja u snu, klinički je dokazan i siguran, a preferiraju ga zbog njegov udobnosti, praktičnosti i učinkovitosti.

Apneja može predstavljati opasnost za vaše zdravlje te imati značajan utjecaj na privatni i profesionalni život. Neliječena ili nepravilno liječena, povećava rizik od smrtonosti. U LF Poliklinici postoji multidisciplinirani APNEJA centar za dijagnozu i liječenje problema sa spavanjem poput hrkanja i apneje u snu.

Dogovorite svoj termin pregleda u poliklinici LF i izliječite APNEJU na vrijeme!

Linker
26. travanj 2024 07:54