Ženska snaga

Nataša Kapov Kostovski: ‘Često ponavljam ženama da se ne grizu ako taj dan nisu bile savršene‘

Tvrtka Lemax čija je suvlasnica zapošljava 52 posto žena, a njihova energija pokretačka je snaga za ekspanziju na četiri kontinenta.

Najunosniji hrvatski izvozni proizvod je pamet, ali ne ona koja odlazi iz zemlje tražeći poticajnije mjesto za život i rad. Riječ je o sve traženijim softverskim rješenjima hrvatskih IT-jevaca kojima sada skidaju kapu i veliki igrači. Perjanica tog novog, poduzetničkog vala jedna je zagrebačko-šibenska tvrtka. Riječ je o Lemaxu, čiji softveri za turističku industriju pokreću srednje i velike turoperatore na čak četiri kontinenta. Posebni su i po tome što 52 posto njihovih zaposlenika čine žene.

Njihov glas je Nataša Kapov Kostovski, voditeljica odjela implementacije i poduzetnica koja je prije gotovo dvadeset godina osnovala vlastitu tvrtku.

"Pokreće nas ženska snaga. Naš ‘drive‘ su žene. Kad shvate da su cijenjene i da se ne moraju ponašati ‘kao jedan od momaka‘ kako bi napredovale, događa se nešto genijalno: oslobađaju nevjerojatne radne kvalitete. Zamislite snagu kreativne "nuklearne fuzije" na radnom mjestu i to vam je to. Dajte ženi poticajni prostor i dobit ćete čudo", kaže.

image

Ženska snaga u IT tvrtki novog vala

IVANA NOBILO CROPIX

Biti dio poduzetničkog novog vala znači povlačiti konkretne poteze kojima se osnažuju žene.

"Mama sam dvojce dječaka od osam i deset godina. Svjesna sam koliko je period dok su djeca mala težak, pogotovo ako nemate pomoć okoline. U tom tom periodu teško je razmišljati o karijernom napredovanju ili o tome hoće li majčinstvo usporiti ili onemogućiti napredovanje kad se vratite na posao", govori.

Ženska snaga

S druge strane, majčinstvo joj je donijelo značajne promjene. Nekad je ostajala na poslu do kada je veseli i ima ideje, dobrano poslije kraja radnog vremena. Danas, pak, kao glasnica novog poduzetničkog vala i ženske snage u businessu, promjenu svojih prioriteta dijeli s članicama ženskih poduzetničkih mreža. Jer i njih muči isti problem.

image

S kolegicom Valbonom Guščić

IVANA NOBILO CROPIX

"Kad sam se vratila s rodiljnih dopusta, shvatila sam da mi se cilj promijenio. Situacija se mijenja kada ste roditelj i zato često trebamo same sebi osvijestiti da je to u redu. Kad je radnom danu kraj, ženama govorim da se ne grizu zbog onoga što nisu stigle odraditi i zato što sada ne mogu ostati duže na poslu jer moraju po dijete u vrtić. A htjele bi ostati jer obožavaju svoj posao – i zato se još više grizu. Naši ciljevi u karijerama nisu uklesani u kamen. Prilagodite ih sebi, umjesto da sebe prilagođavate ciljevima. Često ponavljam ženama da se ne grizu ako taj dan nisu bile savršene i nisu ‘spasile svijet‘", govori.

image

Radni dan Nataše Kapov

IVANA NOBILO CROPIX

"U redu je da vam članovi tima pruže ruku. U redu je pustiti druge da se uključe. To je svrha tima", govori inženjerka geodezije koja danas radi drugačije, pametnije.

Djevojke i STEM

"Žene teško puštaju. Kad se uhvate za ‘bovu‘ za koju su se teško izborile, drže je koliko god se obaveze i realnost uzburkali oko njih. Želim reći to da je nekad potrebno pustiti ‘bovu‘ da bi se krenulo naprijed", kaže Nataša Kapov Kostovski.

Vrijeme koje je dobila preraspodjelom prioriteta nakon što je pustila svoju "bovu", stostruko je iskoristila. Posvetila se projektu osnaživanja mladih djevojaka i žena da izaberu karijere u STEM zvanju (akronim koji čine početna slova četiriju područja, science, technology, engineering i mathematics).

image

Njezin zadatak je osmisliti strategiju odnosa s klijentima

IVANA NOBILO CROPIX

Riječ je o "Lemax ICT Supergirls" konferenciji, dijelu međunarodne inicijative kojoj su se priključili kao prva tvrtka u Hrvatskoj. Okuplja predavače, "role modele" iz raznih IT tvrtki koji žele djevojkama dati svoj know-how.

"Konferenciju smo prvi put organizirali 2015. Razgovarala sam sa svakom djevojkom i većina je ispričala sljedeće: ‘Htjela bih studirati nešto iz STEM-a, ali mi roditelji prigovaraju jer to, kažu, nije to za tebe". Na ovogodišnjoj konferenciji bilo je preko 200 sudionica, nalazili smo u velikoj dvorani, imali sjajne govornice i motivatore. Priča djevojaka s kojima sam razgovarala značajno se promijenila. Rekle su da definitivno žele u STEM. Došle su na ICT Supergirls da im pokažemo kako", prisjeća se Nataša.

Drugu inicijativu pokrenula je prije tri godine s nekoliko prijateljica, projekt se zove "Mentoring byte" a riječ je o spajanju IT profesionalaca, djevojaka i mladića koji rade u IT-ju s odgovarajućim mentorima. Mogu ih sami izabrati, sve je potpuno besplatno.

image

Svaki dan donosi novi izazov, ali i priliku za napredak

IVANA NOBILO CROPIX

Želja im je poticati growth mindset i međusobno širenje znanja u IT zajednici. Mentori su stručnjaci iz različitih područja: programeri koji programiraju u raznim programskim jezicima, stručnjaci u projektnom managementu, poslovnoj analizu, dizajnu, direktori IT firmi, komunikacijski stručnjaci, treći imaju iskustvo u poslovnom brendingu, odnosno znaju kako prezentirati svoje vještine i znanje.

Žene i novac

"Htjeli smo da pomoć mladima bude besplatna i lako ostvariva. Mentori su volonteri, do sada ih se okupilo 130: sami nam se javljaju, žele darovati svoje vrijeme. Živimo u puno boljem okruženju nego što smo svjesni jer je sve više pojedinaca koji nesebično žele nešto vratiti zajednici. Njihovo znanje i iskustvo do sada je iskoristilo preko šezdeset mladih. Preuzela sam rad s četvero, a jedan od njih me je nedavno pitao: ‘Ugovorit ću novi posao, što misliš koju bih cijenu trebao zatražiti?‘ Ne mogu vam opisati koliko sam ponosna", priča.

image

Žena koja donosi promjene u IT sektoru

IVANA NOBILO CROPIX

Trećem projektu, inicijativi "Žene i novac" Kristine Ercegović pridružila se nedavno. Konkretne korake i zadatke uobličile su zajednički, na ženskoj strateškoj radionici.

"Jako mi je važna ženska priča u svemu, pa tako i ova. Žene su jako zatvorene kad je riječ o novcu. Upravljanje svojim novcem često prepuštaju drugima i dovode se u financijski ovisnu situaciju. Tu, na žalost, ima jako puno loših priča. Zato sam odlučila nešto poduzeti i po tom pitanju. Članstvo u inicijativi "Žene i novac" omogućuje pristup raznim edukativnim materijalima, radionicama koje ženama pomažu povećati razinu financijske pismenosti te da rade na svojoj financijskoj neovisnosti i slobodi. Projekt me iznimno motivira i jedva čekam da predstavimo naše akcije do kraja godine", zaključuje Nataša Kapov Kostovski.

Linker
24. travanj 2024 00:31