Onaj razgovor

Bojite se zatražiti povišicu? Evo kako s nadređenima razgovarati o novcu

Imate pogrešan stav jer je novac sastavni i vrlo bitan dio svakog posla. Nitko ne radi za čavle. Donosimo savjete što treba poduzeti.

Mnogi nikad ne traže povišicu jer im je neugodno. Misle, zvučat će pohlepno, šefica ili šef mogli bi se razočarati u njima jer su, eto, u njihovom timu samo zbog novca. Misle kako će narušiti dobar odnos s pretpostavljenim, a ako se pročuje među kolegama, ajme, desit će se katastrofa! Umjesto razgovora o povišici, oslanjaju se na svog poslodavca i nadaju kako će primijeti njihov rad i rezultate - što se događa vrlo rijetko. Prečesto i nikad. Zašto bi vas netko platio više ako vi sami ne otvarate tu temu? Evo kako probiti led i razgovarati s nadređenim o plaći. U najgorem slučaju, čut ćete uljudno ne. No, krenimo redom.


Kada zatražiti povišicu?

Tu su najvažniji vaš osjećaj i "klima" u tvrtki. Trenutak u kojem se govori o restrukturiranju, a dio kolega proglašen je tehnološkim viškom, nije najbolji za tražiti povišicu. Ako je opća klima okej, znajte da povišica nije usluga ili dar: to je način da poslodavci plate korektnu tržišnu vrijednost za vaš rad.

Pažljivo odaberite trenutak

I šefovi imaju osjećaje, loš dan, situacije kad su nervozni jer se, eto, sprema, smanjenje proračuna za vaš odjel. S druge strane, ako ste nedavno doveli važnog klijenta ili dobili pohvale za nekoliko projekata ili ako je vaš šef u posljednje vrijeme (ili oduvijek) posebno zadovoljan s vama, sada bi moglo biti vrijeme za podnošenje zahtjeva.

image

Kako je zatražiti?

PEXELS

Radite odličan posao najmanje godinu dana otkako vam je plaća korigirana. Možda je vrijeme za ‘onaj’ razgovor.

Postoje tvrtke gdje se plaća automatski povećava na godišnjoj razini. Ali jako su rijetke. Ako ste već dobili povišicu unutar dvanaest mjeseci, nije realno očekivati novu dok ne prođe još najmanje jedna godina. Ali, postoje iznimke. Podrazumijeva li vaše radno mjesto jedno (dogovoreno prilikom zapošljavanja), a šef vam dodijeli veće odgovornosti i veći opseg posla, najprije odradite zadatke bez brundanja, najbolje što možete. Iskažete li se, porazgovarajte o povišici. S druge strane, pokaže li se da vaš šef/šefica nisu zadovoljni vašim radom, razgovor o novcu definitivno nije dobra ideja.

Upoznajte financijske cikluse svoje tvrtke

Svaka tvrtka ima financijski ciklus, nešto poput plime i oseke na godišnjoj razini. Cilj je porazgovarati o povišici kada je plima. Doznajte kad završava fiskalna godina, pokušajte se raspitati ima li u financijskoj "plimi" prostora i za vašu povišicu i planirajte razgovor najmanje mjesec ili dva prije početka fiskalnog završetka godine (ne poklapa se nužno s kalendarskim).

image

Podastrire konkretne rezultate svog rada.

PEXELS

Kako se pripremiti?

Raspitajte se prije sastanka i istražite koliko vrijedi vaš rad na tržištu? Ako ste potplaćeni, to može biti dobar početak. U praksi je gotovo nemoguće dobiti informacije o rasponima plaća u branši. Nije baš, znate i sami, da se oglašavaju na webu. Zato preformulirajte pitanje i postavite ga upućenoj osobi: "Što misliš, koliko bi posao poput tog ili onog (tu ubacite što treba) platili u tvrtki poput te ili one (i tu ubacite što treba)?". Doznat ćete više nego li se nadate i lakše procijeniti koliki je iznos razuman.

image

Dobro se pripremite i raspitajte.

PEXELS

Kako otvoriti temu o povišici? Što treba reći?

Ne pripremajte detaljnu prezentaciju. Evo kako treba otvoriti temu prema savjetima magazina ”The Cut”. Šefici ili šefu recite sljedeće: "Zaista cijenim mogućnosti koje ste mi pružili dajući mi veću odgovornost (tu treba navesti konkretne slučajeve). Tijekom prošle godine imam rezultate kojima premašujem dogovorene ciljeve. Možemo li razgovarati o prilagodbi moje plaće?”

Ili ovo: "Nadam se da možemo razgovarati o mojoj plaći. Prošlo je godinu dana (navedite koliko) od moje posljednje povišice, od tada do danas preuzela sam niz novih odgovornosti (navedite koje). Vjerujem da stvari idu jako dobro i željela bih razgovarati o povišici."

image

Razgovor o povišici u pravom trenutku ključ je uspjeha.

PEXELS

Što ako vam kažu "ne" ili "možda"?

I to je u redu. Mnogi šefovi neće pristati na licu mjesta. Da olako pristaju na sve, ne bi bili šefovi. Recite: "Hvala! Cijenim to”. Pitajte: "Možete li mi reći kako da poboljšam svoj učinak da zaradim povišicu u budućnosti?" Pristojan menadžer trebao bi moći objasniti što očekuje. Kaže li "možda", otvoreno pitajte koji su sljedeći koraci i kada možete opet načeti temu. Predložite konkretno vrijeme idućeg sastanka.

I sretno!

Linker
18. travanj 2024 09:12