PROFIMEDIA
Počinje nova era

Sarah Burton nova je kreativna direktorica modne kuće Givenchy i tek druga žena na toj poziciji

Samozatajna dizajnerica počinje s radom za luksuznu francusku modnu kuću i ovih će dana biti službeno predstavljena kao nova kreativna direktorica.

Samozatajna dizajnerica počinje s radom za luksuznu francusku modnu kuću i ovih će dana biti službeno predstavljena kao nova kreativna direktorica.

Nakon što je cijelu karijeru provela radeći za modnu kuću Alexander McQueen, proslavljena britanska dizajnerica Sarah Burton (50) stiže na mjesto nove kreativne direktorice brenda Givenchy. Ovih će dana službeno biti predstavljena u kultnom ateljeu na pariškoj Aveniji George V. i očekuje se da će svoje prve dizajne predstaviti na Tjednu mode u Parizu u ožujku 2025. godine.

"Sarah Burton izniman je kreativni talent čiji rad strastveno pratim dugi niz godina. Jako mi je drago što se danas pridružuje Givenchyju," izjavio je predsjednik upravnog odbora Givenchyja Sidney Toledano za WWD.

U Givenchyju će biti osma dizajnerica koja vodi modnu kuću od njezina osnutka 1952. godine i tek druga žena na toj poziciji. Ovaj potez smatra se novim početkom za francuski modni brend, koji ulazi u novu eru nakon odlaska bivšeg kreativnog direktora Matthewa M. Williamsa krajem 2023. godine. Sarino imenovanje posebno je značajno zbog njezine povezanosti s visokom modom i dugogodišnjeg rada u McQueenu pa modni stručnjaci očekuju da će svoju jedinstvene vizije i prepoznatljiv stil spojiti s naslijeđem Givenchyja​.

image

Sarah Burton, Naomi Campbell i Sir Jony Ive

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Sarah je kuću Alexander McQueen napustila prošle godine i to nakon 13 godina rada na mjestu kreativne direktorice te ukupno 26 godina provedenih u toj modnoj kući. Sve te godine radila je povučeno, klonila se svjetala reflektora, no radila je nevjerojatan posao. Znala je kako najbolje voditi kuću McQueen i to potvrđivala iz kolekcije u kolekciju. Javnost je voljela njezin rad i posvećenost detaljima, a do odluke o odlasku je došlo sporazumno.

"Toliko sam ponosna na sve što sam postigla s ovom modnom kućom, ponosna sam i na nevjerojatan tim s kojim sam radila. Oni su moja obitelj, i ovo je bio moj dom posljednjih 26 godina. Želim zahvaliti Françoisu Henriju Pinaultu koji je vjerovao u mene i ponudio mi nevjerojatnu priliku. Iznad svega, želim zahvaliti Lee Alexanderu McQueenu, koji me toliko toga naučio i vječno sam mu zahvalna. Radujem se onome što donosi budućnost i novom poglavlju koje otvaram, ovo dragocjeno vrijeme uvijek ću pamtiti kao dragu uspomenu", napisala je tada u službenom priopćenju.

image
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Sarah je u McQueen stigla 1996. godine kao 21-godišnja pripravnica. Tada se upoznala s Alexanderom McQueenom, a nakon završetka London Central Saint Martin studija umjetnosti i dizajna, 1997. godine zaposlila se u kući i tamo ostala narednih 26 godina. Glavna dizajnerica za žensku ready-to-wear liniju, desna ruka i McQueenova bliska suradnica postala je 2000. godine, a nakon njegove smrti 2010., preuzela je mjesto kreativne direktorice brenda te već godinu dana nakon dodatno je učvrstila poziciju na sceni dizajniranjem vjenčanice za Kate Middleton. Ubrzo nakon toga, dobila je viteško odlikovanje Reda Britanskog Carstva te je osvojila brojne modne nagrade.

image

Sarah je svoju poziciju na modnoj sceni učvrstila dizajnirajući vjenčanicu princeze Kate Middleton

SHUTTERSTOCK

Dok je McQueen temeljio kreacije na provokativnoj, brutalnoj, mračnoj estetici, Sarah je zadržala elemente koje je postavio, no kroz puno mekšu, svjetliju prizmu. Nudila je spoj gotičke i romantične modne vizije te je zadržala osnaživanje žene kao nit vodilju.

image

Jessica Chastain u haljini Alexander McQueen na 84. Vanity Fair zabavi povodom dodjele Oscara

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK
image

Cate Blanchett u haljini Alexander McQueen na dodjeli BAFTA nagrada 2016.

JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
image

Nicole Kidman u haljini Alexander McQueen na otvorenju izložbe Art‘s Costume Institute u The Metropolitan Muzeju

NICOLE KIDMAN MATT BARON/SHUTTERSTOCK

"Rad u McQueenu uvijek se temeljio na osnaživanju žena, obraćamo se snažnim ženama. Zaista vjerujem da se žena ne bi trebala odijevati kao muškarac da bi se osjećala snažnijom, zato se volim igrati s kombinacijom odijela i haljina. Na neki način, trudimo se kreirati odjeću koja je poput mekanog oklopa u kojem se osjećate osnaženo, ali niste preplavljeni tim osjećajem", rekla je u jednom intervjuu. Njezina posljednja kolekcija za kuću bila je prikazana lani, u sklopu pariškog Tjedna mode 30. rujna.

Ono što je zanimljivo je da je i Sarin mentor i glavni uzor, Alexander McQueen bio kreativni direktor Givenchyja i to od 1996. do 2001. godine, što je označilo početak značajnog i provokativnog poglavlja u njegovoj karijeri. Tu je poziciju preuzeo nakon Johna Galliana, kada je imao samo 27 godina i u periodu kada je Givenchy bio poznat po elegantnoj i suzdržanoj modi.

image

Alexander McQueen na reviji 2005. godine

MARINEAU/STARFACE/PROFIMEDIA

Sarina posljednja kolekcija za McQueen bila je prikazana lani, u sklopu pariškog Tjedna mode 30. rujna, a u nastavku pogledajte neke od njezinih najboljih i najupečatljivijh radova.

image

Alexander McQueen Jesen-Zima 2012-2013

GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Alexander McQueen Jesen-Zima 2012-2013

GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Alexander McQueen Proljeće-Ljeto 2012

GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Alexander McQueen Jesen-Zima 2013-2014

GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/SHUTTERSTOCK
image

Alexander McQueen Jesen-Zima 2016

ALESSANDRO LUCIONI/ COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće 2016

ALESSANDRO LUCIONI/ COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće-Ljeto 2019

COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće-Ljeto 2020

FILIPPO FIOR/LAUNCHMETRICS/sPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće 2021

COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće 2022

COURTESY OF PRESS OFFICE/ COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Alexander McQueen Proljeće-Ljeto 2023

INDIGITAL.TV/COURTESY OF ALEXANDER MCQUEEN/ COURTESY OF PRESS OFFICE/ LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
Linker
09. rujan 2024 11:22