Action Press/REX/Shutterstock
feljton

Michael Caine: Premlad za mirovinu

Iako se ni s 84 godine ne predaje starosti, britanski glumac, kojem uskoro izlazi 163. film, ne smatra se radoholičarem: u pet popodne uvijek ide kući, supruzi Shakiri s kojom je u braku od 1973., a najviše uživa igrajući se s unucima.

Iako se ni s 84 godine ne predaje starosti, britanski glumac, kojem uskoro izlazi 163. film, ne smatra se radoholičarem: u pet popodne uvijek ide kući, supruzi Shakiri s kojom je u braku od 1973., a najviše uživa igrajući se s unucima.

Michael Caine nedavno je navršio 84 godine i priznao je kako se boji da su mu "dani odbrojani". Ali ne misli se samo tako predati starosti i bolesti. Naprotiv, glumac koji je tijekom pola stoljeća karijere igrao u nizu filmova - komediji "Alfie", špijunskom trileru "The Ipcress File", ratnom spektaklu "Bitka za Britaniju", lepršavom uratku Woodyja Allena "Hanna i njezine sestre", za koji je dobio prvog Oscara, i u trilogiji o Batmanu u kojoj tumači mudrog batlera - želi još dugo izdravo poživjeti, najviše zato da bi mogao uživati u unucima. Zbog toga je poduzeo određene korake glede prehrane, a posebno pića kojem je bio i pretjerano sklon. Kako je sam priznao, nekad je pio bocu votke i pušio nekoliko kutija cigareta na dan.

Mandatory Credit: Photo by CHRIS CAPSTICK/REX/Shutterstock (61460a)
MICHAEL CAINE
VARIOUS - 1976
CHRIS CAPSTICK/REX/Shutterstock
Michael Caine 1976.

- Morao sam smanjiti količine alkohola koje konzumiram, a neprestano se trudim doznati i što je najbolja obrana od raka pa onda nešto jedem, a nešto drugo ne - objasnio je Caine koji je iz prehrane posve izbacio šećer, sol i gluten i nedavno izgubio čak 13 kilograma, isključivo zato što želi gledati unuke kako rastu.

Mandatory Credit: Photo by Ray Tang/REX/Shutterstock (526080g)
Shakira, Nicky, Michael and Natasha Caine
'BATMAN BEGINS' FILM PREMIERE, LONDON, BRITAIN - 12 JUN 2005
Ray Tang/REX/Shutterstock

- Imam šestogodišnje blizance, djevojčicu i dječaka, i unuka kojem je sad sedam godina. Volio bih doživjeti da on navrši 17 - izjavio je nedavno. Uz to što se brine o zdravlju, Caine je jednako aktivan i profesionalno. U kina upravo dolazi njegov 163. film, pustolovni "U velikom stilu" redatelja Zacha Braffa, u kojem su mu partneri Morgan Freeman i Alan Arkin, dok glavnu žensku ulogu igra ostarjela, ali i dalje neodoljiva Ann Margret. Trojica glumaca seniora tumače umirovljenike koji odjednom ostaju bez prihoda pa se odlučuju na pljačku banke.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage
Mandatory Credit: Photo by ©2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC
All Rights Reserved/REX (7997986a)
Alan Arkin, Morgan Freeman, Sir Michael Caine
'Going in Style' Film - 2017
REX/Shutterstock

Budući da je tijekom karijere zaradio sasvim dovoljno novca - imutak mu se procjenjuje na 75 milijuna dolara - Caineu ne samo da nije potreba pljačkati banke, nego uopće više ne bi trebao raditi, ali unatoč tome ne misli prestati snimati.

Mandatory Credit: Photo by ANL/REX/Shutterstock (1401750a)
Abe Nathan Bianca De Macias (girlfriend Of Michael Caine) Peter Cudogan And Michael Caine At A Press Conference. 
Abe Nathan Bianca De Macias (girlfriend Of Michael Caine) Peter Cudogan And Michael Caine At A Press Conference.
ANL/REX/Shutterstock

- Kad ponude presahnu, reći ću da se povlačim u mirovinu. Ali filmska industrija mora se odreći mene, a ne obrnuto - rekao je Caine. No, često ponavlja kako ne dopušta poslu da upravlja njime.

- Moj život nisu ni gluma ni Hollywood. Moj je život moja obitelj. Treba mi samo ona - i prijatelji. Bez obzira na to snimam li ili ne, u pet popodne skidam cipele, navlačim papuče i pijem čaj - izjavio je glumac koji s familijom živi u raskošnoj kući u Surreyu pokraj Londona. U središnjem dijelu kuće, koja je zapravo preuređeni hambar star više od 200 godina, žive Caine i njegova 70-godišnja supruga Shakira, dok kćeri Dominique i Natasha stanuju, ili barem često borave, svaka u jednom krilu.

MISS CONGENIALITY, Michael Caine, Sandra Bullock, 2000
Profimedia / ©Warner Bros/Courtesy Everett C

Surrey je pokrajina u kojoj su se smjestili mnogi bogati i slavni, kao što su glazbenik Brian May iz grupe The Queen, tenisač Andy Murray i glumac Brian Blessed, i ondje žive lagodnim životom engleskog ladanja, u prostranim kućama okruženim prirodom. Okruženje je to koje naizgled nikako ne pristaje uz Cainea čiji autentični cockney naglasak i danas podsjeća na njegovo podrijetlo iz radničkog istočnog Londona. Obitelj je bila vrlo siromašna; otac Maurice Micklewhite bio je nosač na ribljoj tržnici, a majka Ellen čistačica. Kad je otac otišao na bojišta Drugog svjetskog rata majka se, da prehrani sebe i djecu, zaposlila kao kuharica u bogataškoj kući na ladanju.

- Kuhala je za obitelj, a ja sam uz nju učio i danas sam vrlo dobar kuhar. Ja i moj mlađi brat Stanley jeli smo ostatke prepelica i fazana. Nisam nikad bio na psihoanalizi i ne pada mi na pamet da se dam analizirati, ali siguran sam da bi se otkrilo kako svojim današnjim načinom života pokušavam reproducirati onu idiličnu ladanjsku kuću iz djetinjstva - objasnio je Caine.

THE MAGUS, Michael Caine, Candice Bergen, 1968
TM and Copyright (c) 20th Century-Fox Film Corp.  All Rights Reserved, Image: 97077270, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
U "Magusu" je glumio uz Candice Bergen

S takvim podrijetlom nije lako uspjeti u klasno iznimno svjesnoj Britaniji i za Cainea, pametnog, ali "vrlo mršavog i vrlo ružnog" dječaka, kako se sam opisao u autobiografiji, kojem je mama svaku noć lijepila prevelike uši za glavu da mu ne strše, početak je bio težak. Nakon završene srednje škole u kojoj je zavolio književnost radio je kao dostavljač, a onda u sklopu vojnog roka bio na ratištu u Koreji, što mu je, kako je izjavio, zauvijek oblikovalo karakter i ugušilo u njemu sve simpatije koje je u mladosti, kao dijete iz radničke obitelji, gajio prema komunizmu.

Glumom o kojoj je sanjao još kao dječak zaljubljen u filmove počeo se baviti nakon što je izišao iz vojske - na užas oca koji je prvo pomislio da mu je sin homoseksualac - a premda je radio u kazalištu i na televiziji, posao je bio brutalan, a zarada nikakva. A onda se Caine 1954. oženio glumicom Patricijom Haines. Bile su mu samo 22 godine.

VICTORY (1981) - MICHAEL CAINE - PELE., Image: 137012314, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album
U "Bijegu u pobjedu" s nogometašem Peleom

- Zaljubio sam se u Patriciju i nekoliko tjedana poslije smo se vjenčali. Ona je bila talentiranija od mene i imala je više izgleda za uspjeh pa sam se odrekao glume. Radio sam kao vodoinstalater, prao posuđe u restoranu. A kad nam se rodila kći, više nisam mogao izdržati. Razveli smo se isključivo mojom krivnjom - poslije je rekao Caine, koji je priznao da se nije mogao nositi s besparicom. Patricia je umrla od raka pluća još 1977. Kći Dominique, koja je ime dobila po liku iz Caineovog najdražeg romana, "Fountainhead" Ayn Rand, danas je vlasnica konjušnice u kojoj uzgaja rasne konje.

Šezdesete su donijele novi duh u Englesku i London i Caine se našao usred burnog društvenog života gdje klasna pripadnost naizgled više nije bila tako važna. Prijatelji su mu bili Terence Stamp, tada mladi glumac u usponu, slavni frizer Vidal Sassoon i fotograf Terry O'Neill, svi radničkog podrijetla. Sa Stampom je Caine jedno vrijeme dijelio stan, ali razišli su se kad je Stamp postao vegetarijanac i sljedbenik gurua. Prijatelji su mu bili i Sean Connery, koji je kao i Caine jedno vrijeme živio od socijalne pomoći, i Roger Moore, a s obojicom filmskih Jamesa Bonda Caine se druži i danas. Prvi film kojim je privukao pozornost, nakon što ih je snimio već 17, bio je "Zulu" iz 1963. u kojem glumi časnika, pripadnika viših društvenih slojeva.

- Nikad ne bih dobio ulogu časnika da redatelj Cy Endfield nije bio Amerikanac. Nijedan britanski redatelj ne bi je dao meni, jer sam iz pogrešne klase - izjavio je više puta Caine. No, svjetsku slavu stekao je 1966. ulogom Alfieja u istoimenom filmu, samouvjerenog cockneyja koji kao da je imao mnogo zajedničkog sa samim Caineom. Uloga mu je donijela nominaciju za Oscara i reputaciju zavodnika koji se zna dobro provoditi.

Tih je godina plesao cijele noći u londonskom diskoklubu Tramp, pio votku za doručak i mijenjao žene. Bio je u vezi s Biancom Pérez-Mora Macias, ljepoticom iz Nikaragve koja je poslije postala gospođa Jagger, imao afere s kolegicama na snimanjima, a nekoliko godina živio je s glumicom s Filipina Mindom Felliciano. Kad je 1966. s Nancy Sinatrom, koja mu je bila doista samo prijateljica, došao u Las Vegas na koncert njezinog oca, Frank Sinatra smjestio ga je u hotelsku sobu daleko od Nancy, tik do svoje. "Da te mogu držati na oku", rekao mu je slavni pjevač. A onda je 1971. Caine zapazio egzotičnu ljepoticu u televizijskoj reklami za kavu Maxwell House i - poludio od ljubavi.

Actor Michael Caine pictured at his home in Grosvenor Square, also pictured is girlfriend Minda Feliciano from the Philippines. November 1969 Z11244-001, Image: 49043554, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide.
Contributor usage restriction: Consumer goods.
Contributor media restriction: {CD427539-B073-46A3-BA73-9BEC201E3B2A}., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Prvi se put oženio 1955., glumicom Patricijom Haines

- Mislio sam da je iz Južne Amerike i bio sam spreman otputovati u Brazil da je nađem - sjeća se i danas Caine koji je od autora reklame, redatelja Ridleyja Scotta, doznao da se ljepotica zove Shakira Baksh, da je kašmirskog podrijetla i bivša miss Gvajane i da živi u Londonu gdje radi kao model i glumica. Caine ju je počeo pozivati na spoj i premda ga je ona uporno odbijala, nije odustajao.

- Zvao sam je 12 dana zaredom. Imala je valjda najčišću kosu u Londonu. Svaki put kad sam je nazvao rekla mi je da je upravo oprala kosu i da ne može van - veselo je ispričao glumac. Kad su napokon izišli na prvi spoj, više se nisu razdvajali i zajedno su i danas. Vjenčali su se 1973. u Las Vegasu, a sljedeće godine dobili su kćer Natashu. Tad je glumac prestao piti.

- Shakira mi nije rekla da prestanem, ali s njom sam poželio biti trijezan, i dugo živjeti - rekao je Caine, koji otada pije samo vino uz večeru. Tajnu svojeg dugovječnog braka s istom ženom pripisuje prije svega Shakirinoj ljepoti i blagoj naravi, ali i tome što ju je uvijek vodio na snimanja sa sobom.

- To mi je sasvim sigurno spasilo brak. Svakom kolegi glumcu koji me želi slušati savjetujem da vodi ženu sa sobom na snimanje, jer će ih to spasiti. U našem poslu tu sve ode ukrivo. Imate prelijepu glumicu za partnericu, snimate ljubavne prizore na tim predivnim lokacijama, poslije izađete i napijete se. I onda se svašta događa. Ali ako se na kraju radnog dana vraćate svojoj ženi, toga nema - objasnio je Caine, koji je uz suprugu na snimanja vodio i djecu.

JOURNEY 2: THE MYSTERIOUS ISLAND, Michael Caine, 2012. ph: Ron Phillips/©Warner Bros. Pictures/Courtesy Everett Collection
Everett
Scena iz "Putovanja u središte zemlje"

- Uvijek su mi djeca bila na prvom mjestu. Na glasu sam da biram uloge samo zbog novca, ali to nije istina. Uvijek sam ih birao tako da njima mogu uzdržavati obitelj, ali i da obitelj može biti sa mnom na snimanju - rekao je glumac.

Caine je ostvario mnoge sjajne uloge u iznimnim filmovima, kao što su "Čovjek koji je htio postati kralj" sa Seanom Conneryjem, triler "Obučena da ubije" Briana De Palme, "Kućna pravila" za koji je dobio drugog Oscara, "Početak" i znanstveno-fantastični "Interstellar". Surađivao je s vrhunskim redateljima kao što su Ken Russell, John Huston, Sidney Lumet, Christopher Nolan, Alfonso Cuaron i Paolo Sorrentino, u čijem je filmu "Mladost" igrao umirovljenog skladatelja koji provodi posljednje dane u švicarskom sanatoriju s prijateljem Harveyjem Keitelom. Ulogu je redatelj navodno napisao upravo za Cainea čiji talent neopisivo cijeni. Ali istina je i da je Caine katkad birao uloge u filmovima koji se najblaže mogu opisati kao potpuni promašaj, kao što su neopisivo grozni "Roj", "Za sve je kriv Rio" ili "Ralje: osveta" u kojem tumači sporednu ulogu. No, on je s karakterističnom izravnošću jednom komentirao: - Nikad nisam gledao "Ralje", ali po svemu što sam čuo film je grozan. Ali vidio sam kuću koju su sagradile i mogu vam reći da je sjajna.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Paramount/Oakhurst Productio/REX/Shutterstock (5886248cz)
Michael Caine
The Italian Job - 1969
Director: Peter Collinson
Paramount/Oakhurst Productions
BRITAIN
Scene Still
Action/Adventure
L'Or se barre
Productio/REX/Shutterstock
U originalnoj verziji filma "Dobar posao u Italiji"

Caine je mnogim svojim sličnim izravnim izjavama izazvao prilično burne reakcije. U jednom radijskom intervjuu lani je neskriveno navijao za izlazak Velike Britanije iz Europe, osim ako se ne dogode "značajne promjene" u tome kako je Europska unija organizirana.

- Ne možete dopustiti da vam život diktiraju tisuće bezličnih javnih službenika - rekao je tad Caine. Nikad se nije libio jasno izreći svoje mišljenje o politici, a onda, za razliku od mnogih, i postupiti u skladu s onim što je rekao. Tako je krajem 70-ih najavio da će se preseliti iz Britanije u SAD ako tadašnji premijer James Callaghan uvede 83 posto poreza za superbogataše - i kad su porez doista uveli, odselio se.

- Tad sam shvatio da Britanija više nije socijalistička, nego komunistička zemlja bez diktatora - objasnio je Caine koji se vratio tek kad je Margaret Thatcher smanjila poreze. Ponovno je zaprijetio da će se odseliti 2009. kad je tadašnji premijer Gordon Brown planirao povećati poreze za više od 50 posto, ali to su ipak bile samo šuplje prijetnje; te mu je godine kći Natasha rodila prvog unuka Taylora i Caine jednostavno nije mogao otići.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Paramount/REX/Shutterstock (5875417c)
Michael Caine, Jane Fonda
Hurry Sundown - 1967
Director: Otto Preminger
Paramount
USA
Scene Still
Que viennela nuit
Paramount/REX/Shutterstock
S Jane Fondom u krimiću "Kad padne noć"

- Nikad nisam žalio što nemam sina, ali kad mi se rodio unuk, shvatio sam da nikad nisam osjetio ljubav kakvu osjećam za tog malenog. Izvan sebe sam od sreće što sam mu djed - rekao je tad Caine. Natasha je poslije u braku s građevinskim poduzetnikom Michaelom Hallom rodila i blizance Milesa i Allegru, koji su glumcu dali nov razlog da želi još dugo i zdravo živjeti. I dok ga je u pravom životu najviše razveselila uloga djeda, na filmu je to bila uloga oca.

ALFIE, Michael Caine, 1966
Everett Collection
Šezdesetih godina bio je najpoznatiji po ulozi u filmu "Alfie"

- Kad sam postao prestar da glumim romantičnog junaka, dobio sam novu slobodu. Prestao sam biti filmska zvijezda i mogao sam postati lik koji glumim. Jedan mi je producent poslao scenarij, a meni se uloga učinila premalenom. Prigovorio sam mu, a on mi je rekao: "Nisi trebao čitati ulogu ljubavnika, nego oca, a to je jako velika uloga". Otišao sam u kupaonicu, pogledao se u ogledalo i gle, zaista, u zrcalu sam vidio oca - ispričao je Caine. A kad su ga pitali kako se osjeća kad igra starce, hladno je odgovorio: - Jedino što vam preostaje nakon uloge staraca su pokojnici. Zato sam odabrao starce.

Pravi luksuz

Caine nije posjedovao auto do tridesete godine, a onda je kupio Rolls-Royce. No, kako nije znao voziti, unajmio je vozača. Vozački ispit položio je s 50 godina, ali voziti ne voli i radije se služi uslugama vozača, što smatra pravim luksuzom.

- Ne želim voziti jer su mi misli uvijek negdje drugdje. Mrzim parkirati, imam kratki fitilj i lako planem pa bih valjda neprestao izazivao incidente na cesti - izjavio je Caine. No, prije pet godina odrekao se rolls-roycea zaključivši da je prenapadan za svijet u kojem se ljudi muče zaraditi za život, i zamijenio ga manje upadljivim Lexusom. Isto tako više ne nosi svoj Rolex, nego plastični sat.

- I dalje imam Rolex, ali držim ga u ladici, a umjesto njega nosim ovaj jeftini model. I na njemu se sasvm dobro vidi koliko je sati - rekao je glumac.

U ime oca

Michael Caine zapravo se zvao Maurice Micklewhite, ali je zbog karijere promijenio ime: najprije u Michael Scott, a zatim, kad ga je agent upozorio da ima i previše glumaca s tim prezimenom, odabrao je Caine, jer je taj čas spazio plakat za film "The Caine Mutiny".

- Da je drvo koje mi je skrivalo pogled na plakat bilo malo više lijevo, danas bih se zvao Michael Mutiny, a da sam pogledao u drugom smjeru, vidio bih plakat za drugi film i bio bih Michael Sto i jedan Dalmatinac - našalio se jednom Caine. Ipak, kad ga je kraljica 2000. proglasila počasnim plemićem, Caine je titulu primio pod svojim pravim imenom.

- I moj se otac zvao Maurice Micklewhite i tako sam mu odao počast. Umro je 1957. u dobi od samo 56 godina, od raka jetre, i nije doživio da vidi kako sam uspio - rekao je glumac.

Tajni brat

- Zaprepastio sam se kad sam 1991. iz tabloida doznao da imam sedam godina starijeg polubrata - zapisao je Caine u autobiografiji. Caineova majka rodila je izvanbračnog sina prije no što se udala za Caineova oca. Kako je David Burchill bio epileptičar, što se tada smatralo duševnom bolešću, život je proveo u umobolnici u predgrađu Londona. Majka ga je redovito posjećivala jednom tjedno, gotovo do svoje smrti 1989., ali nikome nije otkrila da David postoji.

EDITORIAL USE ONLY / NO MERCHANDISING
Mandatory Credit: Photo by ITV/REX/Shutterstock (915714dw)
'Candid Caine'  TV- 1969 -
Michael Caine and his Mother Mrs Micklewhite.
ITV ARCHIVE
ITV/REX/Shutterstock

- Mislila je da bi to naštetilo mojoj karijeri - tužno je komentirao Caine. Nepokretnog brata koji nije mogao ni govoriti smjestio je u luksuzni dom za njegu, gdje je David ubrzo umro. Njegov je pepeo pokopan uz majku na Caineovom imanju u Engleskoj.

Linker
26. travanj 2024 06:57