MICHAEL CAINE

Poznati glumac: ‘Radio sam do 90. godine života. Sad sam pomislio da bih ipak mogao u penziju‘

Glumačka legenda tvrdi da sada definitivno prestaje s glumom ali zato je napisao svoj prvi triler o svojeglavom policajcu

Sir Michael Caine na premijeri filma The Great Escaper

 Dave Hogan/hogan Media/Shutterstock Editorial/Profimedia/

- Stalno govorim kako ću u mirovinu. Sada zaista i hoću. Shvatio sam da sam tu u glavnoj ulozi i dobio sam sjajne kritike... Što još mogu napraviti da bude bolje od toga? - rekao je Michael Caine, 90-godišnji glumac koji je u bogatoj karijeri osvojio i dva Oscara i tri Zlatna Globusa, nagrade BAFTA i još mnogo toga, te glumio u nekim od najvećih filmskih hitova 20. i 21. stoljeća, poput "Velikog posla u Italiji", "Kućn ih pravila" do "Batmana" i "Interstellara". Caine je igrao u više od 160 filmova tijekom sedam desetljeća.

Posljednji njegov nastup je onaj u filmu "The Great Escaper", koji je premijeru imao 6. listopada u britanskim kinima. U njemu Caine utjelovljuje lik Bernieja Jordana, stvarnog veterana II. svjetskog rata, koji je pobjegao iz umirovljeničkog doma da bi došao na obilježavanje sjećanja na Dan D u Francuskoj. Njegovu suprugu glumila je još jedna glumačka legenda, Glenda Jackson, koja je umrla u lipnju, nakon završetka snimanja.

image

Od 2018. godine koristi štap ili hodalicu

Chrisbrandis.com/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Chrisbrandis.com/backgrid/backgrid Uk/profimedia

- Neću više dobivati glavne uloge. Nema glavnih glumaca u 90-ima, nego su to zgodni, mladi muškarci i žene. Zato sam pomislio kako bih mogao sada otići. - objasnio je Caine koji je tri puta odbio angažman u filmu prije no što je prihvatio ulogu, jer je smatrao da je već u "glumačkoj penziji".

Nova najava o umirovljenju dolazi dva mjeseca prije no što će se na policama knjižara pojaviti Caineov kriminalistički roman "Deadly Game". Glavni lik bivši je pripadnik specijalne vojne jedinice, a sada viši policijski inspektor Harry Taylor koji voli prilagođavati pravila i ne cijeni autoritete. I suočava se s neonacistima, ruskim tajkunima i drugim moćnim neprijateljima.

- Godinama sam želio napisati triler. To je žanr koji oduvijek najviše volim čitati. Sjajno sam se osjećao radeći na knjizi i suradnji s Hodderom (izdavači) oko objavljivan ja. Nadam se da će čitatelji uživati u upoznavanju Harryja Taylora podjednako kao ja. - kazao je.

Iako je Caine u odličnoj formi, na premijeri novog filma nosio je štap, koji često ima u javnosti od 2018. godine kada je pao i slomio skočni zglob. Na premijeri su mu društvo pravili supruga Shakira, s kojom je u braku pola stoljeća, te kćeri Dominique (67) i Natasha (50).

image

Michael Caine sa suprugom Shakirom

Robs/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Robs/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Hvaljeni glumac koji od 2000. godine nosi titulu Sir, više je puta rekao kako je tajna njegova dobrog zdravlja u hrani koju je jeo tijekom II. svjetskog rata. Odrastao je u Bermondseyu u južnom dijelu Londona, a nedostatak šećera u prehrani zbog nestašice, kao i golema količina ribe koju je jeo, naučili su ga važnu lekciju o prehrani i nutritivnoj vrijednosti hrane čega se pridržavao cijeli život. Ispričao je i kako je naučio loviti zečeve i druge male životinje kada su ga s drugom djecom evakuirali iz Londona na selo radi nacističkih zračnih napada na britanski glavni grad.

- Kada se sjećam hrane iz djetinjstva sjećam se svojeg oca koji je bio nosač na ribljoj tržnici Billingsgate. Bio je veliki kockar i nikad nam nije priuštio odrezak, jer je bio preskup. No, zato je maznuo mnogo ribe. Tako sam ja 15 godina jeo ribu, svaku vrstu ribe koju možete zamisliti. Kasnije sam shvatio da je to dobra stvar. - ispričao je glumac jednom prilikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:06