Ljepota

Make-up trend: Smokey eyes nove sezone

Proljetnim kolekcijama make-upa možda nedostaje uobičajenog intenziteta i energije, ali to nadoknađuju tehnike šminkanja: u fokusu su sjenila i olovke koje na kapcimatreba 'zadimiti', zamrljati i učiniti sve samo da ne izgledaju preuredno.

Proljetnim kolekcijama make-upa možda nedostaje uobičajenog intenziteta i energije, ali to nadoknađuju tehnike šminkanja: u fokusu su sjenila i olovke koje na kapcimatreba 'zadimiti', zamrljati i učiniti sve samo da ne izgledaju preuredno.

Palete ovosezonskog make-upa izgledaju, najblaže rečeno, neočekivano. Naviknuti na sjenila u pastelnim bojama, ruževe svijetlih nijansi (najčešće ružičaste i boje breskve) te sve ostale kozmetičke ‘alate’ koji donose proljeće na lice i ruke, možemo samo začuđeno gledati kolekcije čiji kolorit nimalo ne asocira na buđenje prirode - sve je uglavnom sivkasto, smećkasto, sivoljubičasto, sivoplavo, bež... Klimatske promjene, koje su dovele do toga da jagode zriju početkom travnja, a krajem istog mjeseca pada snijeg, unijele su tako zbrku i u svijet mode i ljepote. Jer, i modnim kolekcijama nedostaje uobičajene proljetne energije. No energiju zato daje način šminkanja. Preporuka svih stilista i make-up artista je - smokey eyes, zamrljano, pomalo neuredno, sve samo ne geometrijski precizno. Za to su najbolja sjenila - kremastih tekstura ili kompaktna - ali mogu se koristiti olovke i eyelineri, s tim da se boja “doradi” prstom.

Getty Images

- To je vrlo efektan način šminkanja, koji može izgledati vrlo elegantno, ali i buntovnički, ovisno o izvedbi i ostatku make-upa - kaže vizažistica Tena Bašić, koja kao primjer nove smokey eyes tehnike ističe rad svog kolege Toma Pecheuxa na Balmainovoj reviji.

Getty Images
Laurel

Amway Artistry Signature Color svjetlucavo sjenilo Duo - bež i zlatno (460 kn); Bobbi Brown tekuće sjenilo (199 kn); Jane Iredale Mystikol mineralni eyeliner u prahu (189 kn); Giorgio Armani Eye Tint tekuće sjenilo (290 kn); Diego Dalla Palma vodootporni eyeliner (168 kn)

Odnedavno kreativni direktor za YSL make-up, tada je još radio s MAC-om i koristio njihov Eye Gloss, koji je zadimljenom pogledu dodao sjaj. No, bez obzira koje proizvode koristili, Tena ima nekoliko univerzalnih savjeta:

  • Nanesite olovku unutar oka i na rub gornjeg i donjeg kapka te je razmažite manjim kistom ili prstima ne pazeći previše na preciznost. Nanesite dva sloja maskare za još izražajniji pogled.
  • Ako koristite suho (kompaktno) sjenilo, treba vam kist za blendanje, kojim ćete laganim polukružnim pokretima razvući boju oko oka, a najviše na vanjskim kutevima, kako biste vizualno podigli oko. Ne treba se brinuti o mrljama i nepravilnostima - one su zapravo poželjne.
  • Ostatak lica neka bude prozračan i svjež. Na usne nanesite sjajilo u neutralnoj boji, a za večernje prilike - tamni ruž.

Dr. Hauschka Eye Definer: s jedne strane olovka, s druge spužvica za sjenčanje (96,90 kn); Clarins 4-Colour All-in-One Pen - inspirirana uredskim priborom iz 70-ih, olovkom s četiri boje - omogućuje zabavan i inovativan pristup make-upu (335 kn); Bourjois Khol&Contour olovka (39,90 kn)

AlessandraAmbrosio: Ralph&Russo, Carolina Herrera

Clarins kvartet sivkastih nijansi za savršeni smokey, teksture obogaćene karnauba voskom koji pridonosi postojanosti (369 kn); Chanel kvartet sjenila iz proljetne kolekcije Coco Codes (478 kn); Catrice The Modern mat paleta sjenila (39,90 kn)

Dior mono sjenilo br. 391 (260 kn); Maybelline paleta 24-karat Nudes s 12 prirodnih tonova; Rimmel Magnif’eyes paleta sjenila (74,90 kn)

Linker
26. travanj 2024 03:22