INTERIJERI

Baršun - glamurozni vladar prostora

Materijal koji je nekada bio statusni simbol sada je široko dostupan i uklapa se u sve vrste interijera.

Materijal koji je nekada bio statusni simbol sada je široko dostupan i uklapa se u sve vrste interijera.

Pliš ili baršun posljednjih godina ne vlada samo modnom scenom. Donedavno izbjegavan kao znak kiča, sada se vratio u interijere kako u detaljima, tako i na većim komadima namještaja. Jab Anstoetz ga u kolekciji La belle nudi u paleti od 70 boja, dok su autori iz Designers Guilda na pliš tiskali detaljne prikaze leptira na tirkiznoj, sivoj i prljavoružičastoj podlozi. Obje dizajnerske kuće materijal nude u različitim mješavinama s prirodnim vlaknima od pamuka, lana i svile, a izbor utječe na izgled, ali i na cijenu.

Baršun se osim vidom doživljava i opipom: svileni, na primjer, ima najmekšu i najnježniju površinu pa je idealan za jastuke. Nekada statusni simbol velikaša, danas je široko dostupan i uklapa se u sve vrste interijera.

Stolac Antonia, 56x50x94 cm Butlers, Barski stolac Santorini 107x45x51 cm Kare, Stolac Frida 802,70 kn, Lesnina

Apsolutni hit ove je godine pliš prljavoružičaste, morskoplave, sive, crne i boje petroleja. U prostoru on ima dvojaku ulogu: može biti jako naglašen, ali i neprimjetan, dajući dodatnu dimenziju dubine. Modernost se može naglasiti jednobojnim stilskim naslonjačem iz kolekcije DG Pavia ili sofom s reljefnim uzorkom pliša DG Poloneise, dok se uz metalnu policu i zidove od cigle savršeno uklapa chesterfi eld naslonjač u sjajnom plišu Carlucci ili Avantgarde.

Divan Cupido Harvey Norman, Naslonjac 64x70 cm 1785 kn, Amelie, Dvosjed Peacock 3200 kn, Coin Casa

U novije vrijeme sve češće u prostoru mjesto nalaze taburei u obliku valjka ili kvadra, a ako su prevučeni u pliš, daju mu dozu raskoši. Zbog svoje postojanosti pliš se može reciklirati pa se stari haljetak može iskoristiti za jastuk, od džepa sašiti novčanik, a majica može postati sjenilo za svjetiljku.

Napisala: Ivana Vončina Toplek

Linker
28. travanj 2024 22:15