ALLIANCE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Ne ignorirajte ih

Reagirajte na vrijeme: Ove kožne promjene javljaju se na laktovima, iza koljena, vratu i zglobovima

Ako ste na nekim dijelovima svog tijela ili tijela vaše bebe primijetili crvenilo, ljuskanje ili suhoću, važno je stvoriti rutinu njege i koristiti blage proizvode koji su namijenjeni upravo suhoj, osjetljivoj koži sklonoj ekcemima.

Ako ste na nekim dijelovima svog tijela ili tijela vaše bebe primijetili crvenilo, ljuskanje ili suhoću, važno je stvoriti rutinu njege i koristiti blage proizvode koji su namijenjeni upravo suhoj, osjetljivoj koži sklonoj ekcemima.

Osjećaj suhoće, svrbeža i zatezanja vrlo je neugodan i narušava kvalitetu života, kako kod odraslih, tako i kod djece. Ove karakteristike najčešće ima vrlo osjetljiva koža sklona ekcemima i atopijskom dermatitisu koji se mogu pojaviti i kod tek rođenih beba. Osjetljiva dječja koža treba posebnu njegu u najranijim danima jer tako možemo umanjiti suhoću kože.

Kako prepoznati jako suhu kožu sklonu ekcemima?

Suhoj koži nedostaje vlage i lipida, a olakšanje obično pružaju bogatiji losioni i kreme. No, jako suha i osjetljiva koža, posebice bebina, može biti popraćena krastama, crvenilom, plikovima ili vlažnim ranicama. Ako to primijetite, potrebno je savjetovati se s liječnikom i u svoju rutinu njege što prije uvesti neiritirajuće i hipoalergene proizvode.

Ove kožne promjene obično se javljaju na laktovima, iza koljena, vratu ili zglobovima, a takvoj je koži potrebna specijalizirana njega.

image
Kupka s vašim djetetom može biti nevjerojatno zabavna uz odgovarajuće proizvode!
RICHARD LEWISOHN/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Dnevna rutina njege kože majki i beba

Ako i vi i vaša beba imate vrlo osjetljivu kožu, najbolje što možete učiniti i za sebe i nju jest stvoriti rutinu njege u kojoj ćete oboje uživati, a tako se i još bolje povezati. Evo nekih osnovnih koraka uz koje će svakodnevno kupanje i njega biti kao zabavna igra za vas i vašeg mališana.

Nježno čišćenje bez isušivanja

Prvi korak njege kože je temeljito čišćenje. Ipak, svaki tip kože zahtijeva i proizvode namijenjene isključivo tom tipu. Mnogi gelovi za tuširanje, kupke i sapuni su na bazi sintetičkih deterdženata koji isušuju kožu, lišavaju je prirodne površinske masnoće i tako je ostavljaju otvorenom za napad mikroba.

Osjetljivu, suhu kožu sklonu ekcemima ni u jednom trenutku ne smijemo prati takvim sredstvima, već samo blagim proizvodima poput Cetaphil PRO RESTORADERM Body Wash sindeta za tijelo koji nježno čisti čak i posebno osjetljivu dječju kožu i istovremeno je hidratizira.

image
Cetaphil PRO RESTORADERM Body Wash za pranje tijela prilagođen za vrlo suhu i osjetljivu kožu praćenu osjećajem svrbeža.
MARKO TODOROV/CROPIX

Nakon pranja ovim proizvodom, vaša i koža vaše bebe bit će manje suha, bez crvenila, svrbeža i neugodnog zatezanja zahvaljujući umirujućim sastojcima poput alantoina, shea maslaca i suncokretova ulja.

Potpuna njega koja pruža olakšanje

Nakon nježnog čišćenja kože, sljedeći važni korak je njega umirujućim proizvodom. I kod ovog koraka njege atopične, osjetljive kože beba i odraslih od iznimne je važnosti izabrati odgovarajuć proizvod koji neće pogoršati stanje kože, već joj pružiti potrebno olakšanje.

Cetaphil PRO RESTORADERM hidratantni losion ne izaziva iritacije jer sadrži hidratizirajuće sastojke - filagrin, vitamin B3 i ceramide koji odlično nadoknađuju izgubljenu vlagu i obnavljaju zaštitni sloj kože. Lako se razmazuje i upija što je vrlo praktično kada zbog brige o djetetu nemate toliko vremena za njegu svojeg tijela.

image
Cetaphil PRO RESTORADERM hidratantni losion za vrlo suhu i osjetljivu kožu praćenu osjećajem svrbeža.
MARKO TODOROV/CROPIX

Osjećaj peckanja i zatezanja uz ovaj losion umanjuje se tijekom 24 sata od prve primjene, a može se, baš kao i sindet, koristiti u beba od trećeg mjeseca starosti.

image
Cetaphil PRO Restoraderm linija dokazano obnavlja kožnu barijeru, vlaži i pomaže održati vlažnost kože.
MARKO TODOROV/CROPIX

Pripazite i na vanjske čimbenike

Na suhu i atopičnu kožu mogu utjecati i vanjski čimbenici pa se pobrinite da prostor u kojem obitavate vi i vaša beba bude čist, prozračan i bez duhanskog dima. Redovito perite jastuke, dekice, plišane igračke, ne pretjerujte u zagrijavanju prostorija jer suhi zrak dodatno isušuje kožu te izbjegavajte koristiti klima uređaje.

Osim toga, birajte samo odjeću od prirodnih materijala kao što su 100-postotni pamuk, svila ili lan jer su oni najugodniji na koži i izazivaju najmanje iritacija.

Linker
26. travanj 2024 15:08