Fotografija snimljena Xiaomi 13T Pro uređajem

 PROMO
TESTIRALI SMO

Naša novinarka vodi vas na snimanje na bazenu: Unatoč svim izazovima, fotke su odlične

Dobili smo priliku, prije svih, isprobati kamere novih Xiaomijevih uređaja. Međutim odmah moramo napomenuti da ih je testirala novinarka sa sve osim mirnom rukom i poznavanjem pravila fotografiranja u rangu prosječnog korisnika pametnog telefona.

Dobili smo priliku, prije svih, isprobati kamere novih Xiaomijevih uređaja. Međutim odmah moramo napomenuti da ih je testirala novinarka sa sve osim mirnom rukom i poznavanjem pravila fotografiranja u rangu prosječnog korisnika pametnog telefona.

Iako nismo tech redakcija koja se svakodnevno susreće s mnogobrojnim uređajima koji čekaju na testiranje i recenziranje, jesmo redakcija koja se u mnogome oslanja na dobre fotografije. One čine velik dio naših priča stoga nam je uvijek važno da, osim da prikazuju lijepe kadrove, imaju izvrsnu rezoluciju, vibrantne boje te da na brzo listanje upadaju u oko čitatelja bez obzira na to tko se na njoj nalazi. Zato nam je u fokusu testiranja novih Xiaomi 13T i 13T Pro uređaja bila upravo kamera koja kod oba uređaja dolazi s Leica sustavom fotografiranja.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T uređajem

PROMO

Međutim, kameru nije testirao profesionalni fotograf koji ima mirnu ruku, poznaje sva pravila dobrog kadra, zna točno gdje i kako namjestiti fokus te postaviti kameru kako bi fotografija uhvatila kadar s najboljim osvjetljenjem. Kameru je testirala novinarka sa sve osim mirnom rukom i poznavanjem pravila fotografiranja u rangu prosječnog konzumenta kamere u pametnom telefonu sve kako bi test, a na kraju i recenzija bili životni i pravi prikaz čitateljima što sve mogu očekivati od 13T serije Xiaomijevih pametnih telefona.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T uređajem

PROMO

To je i razlog zašto smo od dva načina Leica sustava fotografiranja, Leica Vibrant i Leica Authentic, na testu uglavnom koristili ovu autentičnu varijantu te od 6 Leica filtera, među kojima su Vivid, Natural, BW Natural, BW High Contrast, Sepia i Blue, koristili upravo Natural. Naime, željeli smo, uz sve mogućnosti koje suradnja Xiaomija i Leice nudi, na test staviti onu koja je kod većine prosječnih korisnika uglavnom u uporabi kako bismo na kraju dobili finalni rezultat koji će se pronaći u većini galerija korisnika kad uređaji dođu u prodaju.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T Pro uređajem

PROMO

Moramo priznati da, unatoč nemirnoj ruci, niti jedna fotografija nije "ispala" mutna. Dapače, baš je svaka od 628 fotografija koliko ih je napravljeno s Pro verzijom i 279 koliko ih je uslikala klasična verzija bila perfektno čista iako je svaka napravljena "iz ruke" te uglavnom u pokretu. Osim toga, unatoč suncu koje je na mahove smetalo i za same oči, ali i gustim oblacima koji su ga na trenutke zaklanjali, obje su kamere pokazale izvrsne boje, čistu sliku i, prije svega, potpuno autentičan kadar kakav se mogao vidjeti golim okom. Što je upravo ono što kamere obećavaju u ovom načinu rada, ali više od onog što očekujete (jer uvijek opise proizvođača uzimate sa zrncem soli, zar ne?). Osim toga, obje kamere u Pro opciji nude i ručno podešavanje tona, tonaliteta i teksture što je izvrsno za profesionalce te profesionalne amatere, ali i za sve one koji vole isprobavati različite opcije fotografiranja u procesu učenja te se poigrati naprednim funkcijama. Kameru smo testirali i na videozapisima (u 4K opciji s 30 sličica po sekundi) koji su baš, poput fotografija baš kao obećani, čisti, prirodni i u niti jednom trenutku nisu izgubili fokus čak i kad je osoba bila u pokretu na velikoj udaljenosti.

Stoga, od prosječnog korisnika koji posjeduje uređaj iz 12T serije, ovi mobiteli i kamere dobivaju definitivnu ocjenu - odličan! U to se možete uvjeriti i sami kroz fotografije u članku koje su snimane ovim mobitelima kao behind the scenes editorijala s Filipom Duvnjakom koji smo snimali za novi broj Gloria Glam magazina na bazenu ŠRC-a Šalata.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T uređajem

PROMO

No, prije finalnog suda i zaključivanja ocjene trebali smo testirati ostale karakteristike uređaja koje će budućim korisnicima dati najbolji uvid. Prije svega, svima nam je najbitnija baterija koja je izvrsna i dugotrajna što dosadašnje korisnike Xiaomi uređaja neće pretjerano iznenaditi jer su već dobro upoznati koliko dugo njihove baterije traju. Na samo snimanje stigli smo s 95% baterije na oba uređaja, a tijekom 3 sata snimanja i to pri, za rujan, neuobičajeno visokim temperaturama (koje vrlo često znaju utjecati na bateriju) niti jedan uređaj nije pao ispod 55% baterije. Konkretno 13T, koji je u pogonu bio nešto manje, u redakciju je stigao sa 72% dok je 13T Prou bilo preostalo 56% baterije. Stoga smo morali, kako bismo testirali punjenje, u potpunosti isprazniti baterije na oba uređaja što nije bio jednostavan zadatak jer je za to bilo potrebno nekoliko sati puštanja YouTube videa. Istini za volju, sa smanjenom svjetlinom ekrana većinu vremena, kako 144Hz CrystalRes AMOLED zasloni na oba uređaja sa svojom svjetlinom ne bi smetali kolegama u redakciji. Uz to smo, naravno, testirali i sam dojam ekrana na oba uređaja koji je, od vibrantnih boja preko iznimne svjetline sve do odlične stope osvježavanja zaslona, položio s odličnim u svakoj kategoriji. S obzirom na to da je bio u duljoj uporabi, 13T Pro prvi je došao do 10% baterije, a uz punjač od 120W s HyperCharge tehnologijom do 100% stigao je u 35 minuta. Iako je i ovo iznadprosječan rezultat specifikacije obećavaju punjenje u roku od 19 minuta, no valja uzeti u obzir da se mobitel nije punio u direktnoj utičnici u zidu što uvelike mijenja iskustvo. Slično je bilo i s 13T uređajem koji je predviđeno trajanje punjenja od 42 minute premašio za nešto više od 15 minuta te je od 10 do 100% došao za ukupno 57 minuta.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T Pro uređajem

PROMO

Valja napomenuti i to da oba uređaja imaju IP68 certifikat za otpornost na vodu i prašinu, a 13T Pro u plavoj verziji dolazi s pozadinom od 100% poliuretanskom materijalu koji izgleda iznimno elegantno te mu je, s vizualnog gledišta, prava šteta dodati masku koja dolazi s oba uređaja, iako je prozirna. Osim u cijeni koja za 13T Pro iznosi 899 €, a za 13T 649 € ovi se uređaji razlikuju i po unutarnjoj i radnoj memoriji koja kod Pro-a iznosi 512 GB pohrane i 12 GB radne memorije, a kod 13T 256 GB pohrane i 8 GB radne memorije. Međutim za prednarudžbu koja je započela 27. rujna uz oba ćete uređaja na poklon dobiti Mi Smart Air Fryer fritezu te 6 mjeseci jamstva za zaštitu zaslona te jednako toliko besplatne Google One cloud pohrane do 100 GB te 3 mjeseca besplatnog YouTube premiuma.

image

Fotografija snimljena Xiaomi 13T Pro uređajem

PROMO

*Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji: Gloria x Xiaomi

Linker
27. travanj 2024 07:27