PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Optimistične vijesti

Male stvari za bolji dan - kako malim ritualima i sitnicama kroz dan zadržati optimizam

Nije teško u svakodnevni ritam uključiti male i jednostavne rituale koji će podignuti raspoloženje i unijeti optimizam u običan dan.

Nije teško u svakodnevni ritam uključiti male i jednostavne rituale koji će podignuti raspoloženje i unijeti optimizam u običan dan.

Postoje oni dani u kojima nam nedostaje motivacije, volje i energije, a s neizbježnim ubrzanim načinom života s kojim se ne stižemo posvetiti sebi, čini se da je takvih dana kroz godinu sve više. Loša atmosfera, negativne vijesti koje se gomilaju i opće nezadovoljstvo, jasno, utječu na naše svakodnevno raspoloženje, neovisno o tome koliko smo uključeni u loše događaje. No kao i sve, osjećaj zadovoljstva i motivacije je nešto na čemu možemo raditi i što možemo "uvježbati". Za početak je važno znati da se svi s vremena na vrijeme osjećaju bezvoljno, što je sasvim normalno. A svi u svakodnevni ritam također možemo uključiti male rituale koji će podignuti raspoloženje i unijeti radost u običan dan.

Kvalitetan san - i razgibavanje

Jednostavan savjet koji pomaže je - naspavajte se. Bez dovoljno sna ljudski organizam ne može normalno funkcionirati, a kao što je dobro poznato, potrebno nam je između 7 i 9 sati kako bi se tijelo odmorilo i probudilo u punoj snazi. Na loš san i nesanicu utječe plava svjetlost ekrana kojima smo okruženi, pa pokušajte manje skrolati mobitelom prije spavanja te manje gledati u tv ekran ili laptop.

image

Fotografija: Unsplash

Također, prva stvar nakon buđenja ne treba biti pogled prema mobitelu - upalite omiljenu pjesmu kako bi ste se napunili pozitivnom energijom, razgibajte se uz plesanje te otvorite prozor i udahnite svježi jutarnji zrak.

Fizička aktivnost

Redovita tjelovježba podiže raspoloženje, samopouzdanje i smanjuje dnevnu razinu stresa. Bilo da je to svakodnevna popodnevna šetnja, odlazak u teretanu ili trčanje na traci, pronađite način tjelovježbe koji vam najbolje odgovara i pokrenite tijelo kako bi se napunilo energijom. Istovremeno, takvim navikama radimo na disciplini i ispunjavanju zadataka kroz dan, što će uvelike utjecati na dobro raspoloženje.

image

Fotografija: Unsplash

Birajte sadržaj kojeg konzumirate

Ako se osjećamo loše, besciljno skrolanje društvenim mrežama ili čitanje loših naslova na portalima dodatno će negativno utjecati na raspoloženje i motivaciju. Zato, ograničite vrijeme provedeno na digitalnim kanalima te birajte sadržaj koji dnevno konzumirate. Upravo zato je Cedevita pokrenula web stranicu Budi DOBRO. Budi CE. koja kroz prizmu nade i vjere u pozitivne životne ishode potiče ljude svih generacija na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju. Ove godine Cedevita je odlučila otići korak dalje i otvoriti rubriku Optimistične vijesti na kojoj svi mogu zapisivati svakodnevne situacije ili aktivnosti koje su vas obradovale, raznježile, ispunile nadom i optimizmom - poput osmijeha stranca na ulici ili lijepog zalaska sunca - male stvari koje čine svakodnevicu ljepšom.

Iznenadite bližnju osobu

Lako skliznemo u kolotečinu i monotoniju svakodnevice u kojoj više ne pronalazimo uzbuđenja. Razveselite dragu osobu malom, ali neočekivanom stvari - ostavite partneru slatke poruke za dobro jutro ili mu napišite pismo, kupite buket cvijeća, iznenadite ukućane (ili sebe) pripremanjem omiljenog doručka ili slastice, a nakon posla se zabavite društvenim igrama. Smijeh podiže raspoloženje pa će i mala stvar - poput pričanja viceva pozitivno djelovati na raspoloženje i optimizam.

Krenite na ‘šumsku kupku‘

Kupanje koje nema veze s pjenušavom kupkom, već se odnosi na meditativno šetanje po šumi kojim opuštamo sva osjetila i izoliramo se od stresnog urbanog okruženja. Takozvani "forest bathing" je praksa razvijena u Japanu u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Šumsko kupanje je opušteni boravak na svježem zraku i lagana šetnja kroz šumu, dok upijamo njezine mirise, zvukove i atmosferu. Ne zaboravite isključiti mobitel i ostaviti kameru ili bilo kakvo sredstvo distrakcije kako biste se potpuno posvetili ljepoti prirode - razina stresa opada i dok samo razmišljamo o ovoj aktivnosti.

image

Fotografija: Unsplash

Pojačajte radio

...ili pustite omiljenu feel good playlistu! Glazba dokazano utječe na raspoloženje i potiče nas na kretanje, pa umjesto izležavanja, odvojite dio u danu koji je namijenjen plesanju kroz stan. Male stvari poput ovih najčešće zanemarimo, no uvelike utječu na raspoloženje i količinu optimizma. Cedevita je u suradnji s agencijom Ipsos u 2020. godini provela istraživanje koje je pokazalo da čak 77 posto ljudi u Hrvatskoj smatra da je optimizam važan i da rješava čak i probleme mentalnog zdravlja, što je dodatan razlog za pronalazak novih, optimističnih rituala.

image
Fotografija: Promo

Ohrabrujući pogled na svijet čini nas otpornijim na stres i poboljšava opće stanje, pa optimistične vijesti i iskustva pronađite (i podijelite vlastita) na Cedevitinoj rubrici Optimistične vijesti. Oni najoptimističniji sudjelovat će svakog mjeseca u natječaju za veliki poklon paket Cedevite - posjetite rubriku optimistične vijesti putem naslovnice, u formular upišite situaciju iz svoje okoline koja vas je obradovala, nasmijala i ispunila optimizmom. Ostavite svoje podatke kako biste sudjelovali u nagradnom natječaju za veliki poklon paket Cedevite jer svako kolo dijele čak 10 poklon paketa za one koji su pokazali najveći optimizam! Za tri upisane vijesti zaredom možete osvojiti male digitalne poklone na mail koji će vam pomoći vježbati optimizam svakodnevno.

*Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji: Gloria x Cedevita

Linker
28. travanj 2024 01:40