PRESS; MARKO MIščEVIć/ CROPIX; VEDRAN PETEH/ CROPIX
Glazbena scena

Izdvojili smo 10 domaćih glazbenika koji su obilježili 2022. godinu

Od pokretanja solo karijera, velikih comebacka - koncertnih ili diskografskih - senzacija na društvenim mrežama ili najslušanijih hitova - ovih deset projekata na domaćoj glazbenoj sceni obilježilo nam je proteklu godinu.

Od pokretanja solo karijera, velikih comebacka - koncertnih ili diskografskih - senzacija na društvenim mrežama ili najslušanijih hitova - ovih deset projekata na domaćoj glazbenoj sceni obilježilo nam je proteklu godinu.

Deset domaćih glazbenih umjetnika svojim su radom obilježili proteklu godinu, bilo da je riječ o najvećim radijskim hitovima, vrlo uspješnim albumima, senzaciji na društvenim mrežama ili velikom koncertnom comebacku - njih 10 dominiralo je glazbenom scenom u Hrvatskoj. No nitko od njih ne spava na lovorikama - mnoge uskoro možete čuti na koncertu ili nam, pak pripremaju nove glazbene materijale.

Fran Vasilić

Mladi politolog s Krka postao je glazbena TikTok senzacija u jeku pandemije pa je tako proteklu godinu posvetio sve uspješnijoj karijeri - objavio je EP te iz svoje spavaće sobe izašao na pozornicu. Svoju glazbu opisuje kao Bedroom pop - žanrovski je sličan kao prethodnici synth pop i dream pop.

"Htio bih zadržati zvuk i neke produkcijske elemente koji čine tu muziku mojom, ali bih definitivno ove godine htio dići na novu razinu, snimati u studijima i potencijalno napraviti projekt koji živi u istom univerzumu kao ‘Retrovizor‘ (njegov prvi album), ali daje više i na višoj stepenici", kazao nam je Fran Vasilić u razgovoru za Gloria.hr. Osim što planira i dalje razvijati svoj zvuk, godinu započinje s prvom turnejom - nastupa od Beča i Varšave do Londona, Berlina i Milana, a 3. veljače imat ćemo ga prilike čuti u Zagrebu u KSET-u.

Eni Jurišić i Matija Cvek

Ako je neka pjesma obilježila domaći radijski eter kao hit godine to je definitivno duet "Trebaš li me" Eni Jurišić i Matije Cveka. Ovi glazbenici i prijatelji osim te suradnje imaju razloga za slavlje i u odvojenim postignućima. Eni se u svibnju udala za partnera Vjekoslava Ključarića, a na krilima uspješnog hita priprema i novu pjesmu "Kreni dalje", o čemu je također govorila za Gloriju.

Matija Cvek proteklu godinu u glazbenom smislu definitivno može nazvati svojom. "Sve što se dogodilo protekle godine bilo je s razlogom, puno smo radili i trudili se, no svojim najvećim uspjehom smatram to što sam uspio ostati normalan. Usudio bih se reći kako je ovo bila moja najbolja godina. Započela je s pjesmom ‘Trebaš li me‘ koju sam snimio u duetu s Eni Jurišić, nastavila se nagradama Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu pjesme ‘Ptice‘ i pop album ‘Izbirljivo i slučajno‘, nominacijama za Zlatni Studio i Cesaricu, a završila šlagom na torti u prosincu, rasprodanim koncertom u Domu sportova", kazao nam je Matija Cvek.

Vesna Pisarović veliki comeback

Njen nastup u Domu sportova u travnju 2022. nazivao se i najiščekivanijim koncertom desetljeća. Veliki povratak popu Vesne Pisarović najavljen je još 2020., ali je zbog svima znanih pandemijskih razloga odgađan čak četiri puta - no tko čeka taj i dočeka. Karte su razgrabljene, gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a Vesna je oduševila svojim dobro znanim hitovima. Naša pjevačka diva mlađe generacije jedna je od rijetkih koja paralelno i uspješno njeguje i jazz izričaj i od posljednje godine opet i pop. Kako nam je otkrila pandemijska hibernacija za nju je bila plodna te se nakon pop spektakla bacila na turneju s talijanskim jazz glazbenicima.

image

Vesna Pisarović

VEDRAN PETEH/CROPIX

"U pop glazbi cilj je uvijek uprizoriti spektakl - stoga je i ozbiljno osmišljavanje scenskog nastupa, ali i čitavog kolektivnog kretanja glazbenika, plesača, ton majstora, svjetla itd. ključno. U jazzu je pak priprema više pustinjačka - to su sati i sati predanog vježbanja u izolaciji, izučavanja, (samo)korigiranja i slično", kazala nam je Vesna Pisarović. Vesna Pisarović će svoje pop hitove uskoro opet predstaviti u Zagrebu - koncert je 27. siječnja u klubu Boogaloo.

Miach & Hiljson Mandela

Hrvatski kralj trapa Hiljson Mandela udružio je snage s Miom Čičak Miach te su domaću glazbenu scenu obogatili za jedan dosta veliki hit - njihov "NLO" vjerojatno niste izbjegli protekle godine. Ivan Hilje poznatiji kao Hiljson imao je i uspješnu koncertnu godinu, rasprodao je Tvornicu, s matičnim bendom KUKU$ snimio još jedan hit za serijal "Južni vetar 2" te je izdao solo album "Mandela Effect". Ono čime je osvojio brojne simpatije je i ružičasti outfit te frizura s kojim je odlučio predstaviti solo projekte. "Roza smiruje, svi se trebamo smiriti u današnjem vremenu, zato sam tražio roza boju. Ona je jedna od boja koja nam očajnički treba i za muškarca. Mislim da si baš frajer ako nosiš roza boju, jer donosiš tu smirujuću energiju. U ovom crno-bijelom svijetu malo ružičaste možda ne radi razliku, ali nam daje malo smirenja", otkrio nam je Hiljson Mandela.

Za Miach govore da je jedna od najperspektivnijih mladih glazbenica. Mia Čičak predstavila se javnosti s četiri pjesme izdane na EP-u "Između nas". I samo četiri pjesme bile su joj dovoljne da se nametne kao ime na koje valja obratiti pažnju. Iako je vjerovala u svoju pjesmu "NLO", kazala nam je da ju je ekspresna popularnost iznenadila. "Znala sam da smo napravili kvalitetnu pjesmu te sam se nadala da će ljudi pozitivno reagirati, međutim nisam mislila da će sve krenuti ovako brzo kako trenutno ide. Tako da sam jako zahvalna na pozitivnoj reakciji kod publike", iskrena je glazbenica.

TBF

Omiljeni splitski trio i kad "ništa ne radi", nešto radi. I dok su sva trojica TBF-ovaca u posljednjem razdoblju bili zauzeti svojim solo projektima, ujedinili su snage kako bi napravili pjesmu "Pas sa plastičnim plaštom". Hit koji je instant proglašen najboljom dječjom pjesmom noseća je skladba debitantskog filma Nine Violić. Glumica i redateljica glazbu za svoj film prepustila je Mladenu Badovincu, Saši Antiću i Luki Barbiću - tako je Pas sa plastičnim plaštom postao naslovna skladba Nininog debitantskog, dugometražnog igranog filma "Baci se na pod".

"Ideja je bila da je to pjesma koju roditelji slušaju s djetetom. Kad imaš dijete koje ima šest godina, moraš slušati te pjesme na repeat po cijeli dan, nekad dva, tri, tjedan dana... U stvari poludiš. A ja sam htjela neku stvar da i roditeljima bude cool, da ne ubiju to dijete i sami sebe", kroz smijeh je opisala Violić. Što je Nina poželjela TBF-ovci su to ostvarili. "U dva dana smo razradili, ja sam malo dopisao još jednu pjevanu frazu, Saša je napravio rap frazu, doradio to još malo aranžmanski. Nini se odmah svidjelo", ispričao je Mladen Badovinac.

Rebeka Ljiljak

Pjevačica benda Headoneast na proljeće 2022. zakoračila je u solo vode - i ostavila dojam. Svojim pjesmama osim što propituje poziciju moderne žene, daje i vrlo promišljen vizualni identitet, što nije ni čudno jer je Rebeka Ljiljak i vizualna umjetnica. Prvu pjesmu "Ti ni ne znaš" posvetila je muško ženskim odnosima, drugu "Ninanana", ženskim narikačama, a treću "Polagano" - stereotipu kraljica noći. "Inspiracija koja stalno traži izraz postajala je sve intenzivnija i tako sam odlučila da je vrijeme da objelodanim i svoja promišljanja", objasnila je Rebeka za Gloria.hr.

Barbara Munjas

Još jedna vrsna glazbenica prošle godine upustila se u solo vode. Barbara Munjas prvo je pjevala u Gustafima, zatim je imala svoj projekt Barbari, a 2022. izdala je i svoj prvi solo album "Right place & Right time", na kojem i prvi put pjeva na engleskom. Oduševila je kritiku i publiku koji njen album nazivaju remek djelom te smatraju da je Barbara njime postala neupitna članica fantastične hrvatske girl power scene.

Stillness

Nakon desetak godina pauze vratio se splitski bend Stillness, na veliku radost svoje generacije rođene na razmeđi generacije X i milenijalaca, kao i oduševljene glazbene kritike. Album "Kocka je okrugla" objavljen je pred kraj godine, a donosi poznat zvuk mješavine hip-hopa i reggaea te mnogih drugih utjecaja, a prepoznatljiv je i po svom kritičkom promišljanju svijeta kroz stihove. I dok su kritičari nizali superlative o ovom albumu kojem predviđaju i niz radijskih hitova, Stillness su zakazali i koncert u Zagrebu - 2. veljače u Vintage Industrial Baru.

Lu Jakelić

Pred sam kraj godine Lu Jakelić objavila je svoj drugi album "Šesto čulo", kojeg je najavljivala vrlo zapaženim singlovima "Zidovi", "Sjene" i "Kuća", pa je njen album od starta proglašen jednim od najiščekivanijih protekle 2022. Taj se epitet ispostavio i točnim jer je, otkako je objavljen, tjednima bio najprodavanije domaće studijsko izdanje.

"Ovaj album je sklop promjena vjerovanja, odlazaka i dolazaka, borbe i hrabrosti. A zvukom mislim da smo svakako puno hrabriji i konkretniji. Najvažnije: ja prva vjerujem da je drugi album bolji od prvog, a kad debitantska glazba uradi ono što je meni - stvarno je bilo puno posla. Sreća prati hrabre!", izjavila je Lu Jakelić. Lu je najavila i svoj najveći samostalni koncert do sada u karijeri - 15. veljače 2023. nastupit će u pratnji benda i glazbenih gostiju u zagrebačkom Petom kupeu.

Ivan Grobenski

Četvrti album Ivana Grobenskog njemu je poslužio kao glazbeni izazov - htio je za razliku od svega do sad snimiti pop album. Čim se protekle jeseni pojavio njegov "Apocalipstick", zaradio je epitet soundtracka "najseksi apokalipse" kao i brojne oduševljene kritike. Modernim pop pjesmama opjevao je neke od suludih pojava u našim životima, a i sama naslovnica albuma, kao i njegovo ime, spaja oprečne pojmove - snimanje selfija dok gori grad, kao i apokalipsu i lipstick, odnosno ruž za usne. "Na novom albumu na engleskom jeziku pjevam o propasti svijeta uz pratnju seksi funk mjuze", kazao nam je ovaj umjetnik iz Koprivnice.

image

Ivan Grobenski Apocalipstick

PRESS

Po njemu kraj neće biti udar asteroida nego je kraj svijeta u malim stvarima poput izumiranja životinjskih vrsta, neizvjesnom stambenom pitanju milenijalaca i generacije Z, u porastu problema s mentalnim zdravljem... "Zato ne mislim da se kraj svijeta bliži, nego mislim da se već dogodio, no toga još nismo svjesni. Uglavnom, zanimalo me mogu li takve tekstove pomiriti sa seksi funk i soul muzikom i ispalo je da mogu, a sve je to skupa još k tome i prilično smiješno i zabavno", zaključio je Ivan Grobenski. Ivan će svoj "Apocalipstick" predstaviti zagrebačkoj publici u srijedu 11. siječnja u Vintage Industrial Baru.

Linker
26. travanj 2024 16:36