intervju

Vesna Pisarović: ‘Bojim se počinjati iznova, čak i nastavljati ono već započeto‘

S Vesnom Pisarović, koja ponovno osvaja publiku dobro poznatim pjesmama, razgovarali smo o najdražim hitovima, rješavanju treme i i najvećim strahovima.

Jedna od omiljenih glazbenica Vesna Pisarović uspješna je u svemu čega se dotakne. Od rane mladosti osvojila je srca publike brojnim pjesmama, a nakon intenzivnih godina punih hitova i nastupa odlučila je krenuti u jazz vode. Danas Vesna savršeno balansira između te dvije glazbene struje, a zagrebačkoj publici uskoro će servirati ne jedan, nego dva koncerta svojih pop hitova.

Nakon što je prvi koncert ekspresno rasprodan, u klubu Boogaloo dodan je još jedan datum, tako da će obožavatelji Vesnu moći čuti u petak i subotu 27. i 28. siječnja. U razgovoru za Gloria.hr glazbenica je otkrila kako se priprema i što možemo očekivati od nje.

Imate iznimno bogatu karijeru s mnogo hitova, na koji način birate koje ćete izvesti na koncertima, kao što su ovi u Zagrebu?

- To je ponekad stvar pomnog planiranja, a ponekad trenutne inspiracije. Često sam nadahnuta samim prostorom gdje nastupam, čak i posebnom igrom zvuka i svjetla, nekom specifičnom publikom koja je pridošla, što stvara jedinstvenu atmosferu. No u zadnje vrijeme ipak se moram pohvaliti posebnim luksuzom, a to je nešto što sam naučila prolazeći kroz jazz svjetove, da repertoar zapravo izvodim s dva različita benda, ovisno o situaciji. Kako Boogaloo ima neku više klupsku atmosferu, odlučila sam da bi nešto primjerenije tome bila ipak neka otvorenost improvizaciji i neočekivanim glazbenim trenutcima, tako da sam odlučila nastupiti s glazbenicima koji su u osnovi jazz glazbenici, iako jako dobro "govore" pop jezik. U isti mah, zapravo i češće nastupam s bendom kojeg čine isključivo pop glazbenici, pri čemu se strogo držimo forme i pop elemenata, uz zlatno pravilo da je dobro uštiman bend onaj koji je kako bi rekli na engleskom "tight", što može biti čak i glazbeno zahtjevnije.

image

Vesna Pisarović

MARE MILIN

Je li vam veća trema stati pred ogromnu publiku i pjevati pop ili pred mali broj ljudi u klubu iznijeti jazz repertoar? Kako je se rješavate u tim situacijama?

- To su dvije različite treme - jedna je trema pred intimnim prostorom, gdje se sve čuje, gdje je sve ogoljeno, gdje se svaka greška pamti - drugo je trema pred velikom publikom, gdje treba biti stalno na rubu, držati sve u napetosti, ali i opijenosti i zanosu, pri čemu se bilo kakva popuštanja energije ne praštaju. Jedno je dakle pomna koncentracija, drugo adrenalin. A kako se takvih trema rješavam? Uvijek uz neke male rituale, nastojeći smetnuti s uma sve "opasnosti", ali i usredotočiti se na ulogu koju moram igrati.

Koja vam je najdraža pjesma koju ste vi otpjevali (ili nekoliko njih)? A koja bi vam bila najdraža od nekog drugog umjetnika?

- To je jako teško pitanje, jer pjesme su, pogotovo ako su velike i značajne, poput svjetova i gradova. U njima se možemo ponekad osjećati ili živjeti ugodno, ne pomišljajući na promjenu, lagodno živeći, a ponekad nas obuzme neko vrpoljenje i nemir, nešto nas tjera da tražimo dalje, otkrivamo nešto novo, neki novi izazov. A to je proces koji može biti naporan do takve mjere da materijal na kome se dugo strpljivo radi, danima, tjednima, godinama, ponekad nakon završetka ne možete niti sami slušati.

Početak karijere bio vam je dosta vezan za našu suradnicu Milanu Vlaović Kovaček. Čujete li se i sada, pripremate li možda neku novu pjesmu, projekt?

- Milana mi je draga prijateljica, rado se prisjećam vremena kada smo stvarale zajedno, kao što mi je i uvijek drago čuti njeno mišljenje ili savjet. No trenutno ne surađujemo - zapravo, sav novi materijal na kome trenutno radim stvaram sama.

Ima li nešto čega se bojite?

- Uvijek se bojim počinjati iznova, pa čak i nastavljati ono već započeto, čak i nakon nekog lagodnog odmora i predaha, vratiti se nazad na neki projekt, na neku disciplinu rada. Vjerojatno je to moj katolički odgoj i neprestana grižnja savjesti koja iz njega proizlazi.

Jeste li praznovjerni?

- Samo kada je u pitanju vremenska prognoza.

image

Vesna Pisarović

MARE MILIN

Koji je najbolji savjet koji ste dobili?

- Moj stari divni učitelj pjevanja Mario Gjuranec uvijek mi je lijepo govorio da moram na pozornici uhvatiti publiku za bradu te ih do kraja ne puštati!

Čije mišljenje i kritika vam je najbitnije?

- Tate, mame i partnera. A također, u aplauzu, sve postaje jasno.

Koji je vaš savjet kako održavati romantiku u duljim vezama? Postoji li to uopće?

- Uvijek je slađe i napetije ako postoji neka neočekivana distanca, ma koliko je bliskost intenzivna.

U kojem gradu najradije boravite - Berlinu, Zagrebu ili Požegi?

- Berlin je moj grad, Zagreb volim, Požega je divna i neotkrivena.

Linker
20. travanj 2024 09:05