priča o ljubavi

Dirljivi dokumentarni film "Beskrajno sjećanje" koji je nominiran za Oscara stiže u hrvatska kina

Čileanska redateljica deset godina je pratila poznatog čileanskog novinara i pisca Augusta Góngorea koji boluje od Alzheimerove bolesti te njegov suživot s okrutnom bolešću.

"Beskrajno sjećanje" (The Eternal Memory) donosi dirljivu ljubavnu priču koja gotovo nikog neće ostaviti ravnodušnim. Dokumentarni film je režirala čileanska redateljica Maite Alberdi. "Beskrajno sjećanje" je u utrci za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca, a u nezavisna kina diljem Hrvatske stiže 15. veljače.

Dokument je to bezuvjetne ljubavi načete Alzheimerovom bolesti između dvoje istaknutih javnih ličnosti u Čileu - slavnog novinara i pisca Augusta Góngore, prominentnog kroničara zločina u doba Pinochetova režima i glumice, aktivistice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Autorica Maite Alberdi deset je godina dokumentirala njihov odnos. Alberdi je prva čileanska filmašica nominirana za nagradu Oscar i to za dokumentarac "Agent krtica" (Mole Agent) 2021., također u distribuciji Restart Labela, dostupan na linku.

Izrazito ganutljiva i emotivna, ali istovremeno poticajna priča o Paulininoj toploj i beskompromisnoj posvećenosti te Augustovoj snažnoj borbi da zadrži vlastiti identitet duboko je dirljivo svjedočanstvo njihovoj ljubavi. Film se bavi propitivanjem ljudskog dostojanstva u starosti i nevolji te o mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Čega se – i koga – sjećamo iz naše prošlosti? Zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak to ima, kako na čovjeka tako i na cijelu državu?

image

Film donosi priču o Paulininoj toploj i beskompromisnoj posvećenosti te Augustovoj snažnoj borbi da zadrži vlastiti identitet duboko je dirljivo svjedočanstvo njihovoj ljubavi

PRESS

Augusto Góngora, poznati novinar i TV voditelj, slavu je stekao kao kroničar i beskompromisni kritičar režima diktatora Augusto Pinochet​a, nakon puča čileanske vojske kojim je u rujnu 1973. godine srušen demokratski izabrani predsjednik Salvador Allende. Snimio je stotine reportaža, nekoliko dokumentaraca i serijala, a zajedno s kolegama novinarima, 1989. godine, objavio je knjigu "Čile: zabranjeno sjećanje". Dio arhive njegovog turbulentnog posla za vrijeme diktature, vidjet ćemo i u filmu Maite Alberdi. Augusto je preminuo je u lipnju 2023. godine od posljedica Alzheimerove bolesti.

Dokumentarac "Beskrajno sjećanje" dosad je osvojio niz zavidnih priznanja, između ostalih nagradu za najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala (World Cinema Documentary Competition), a na Berlinaleu bio je drugi po glasovima publike u programu Panorama.

image

Augusto Góngora, poznati novinar i TV voditelj, slavu je stekao kao kroničar i beskompromisni kritičar režima diktatora Augusto Pinochet​a

PRESS

Maite Alberdi kao redateljica i scenaristica razvila je specifičan i izrazito osoban stil kojim ostvaruje intimne portrete likova unutar njihovih mikrosvjetova. Njezin autorski opus čini je jednom od najvažnijih osoba latinoameričke dokumentaristike. Svjetski gospodarski forum ju je 2013. godine nagradio titulom "osobe koja utječe na svijet", a 2018. postala je članica Akademije filmske umjetnosti i znanosti.

"Najviše me zanima kako prihvatiti normalnost tjelesne promjene i starosti, vidjeti ljepotu u krhkosti i istraživati ​​konačnost i smrt. To je protok vremena. Nitko nas nikad ništa nije (na)učio o starenju i umiranju. A upravo taj proces želim promatrati izbliza i pokušati ga normalizirati", rekla je redateljica o filmu, dodavši da je "Beskrajno sjećanje" prije svega ljubavna priča koja govori o tome kako ostati u vezi kada par više nema cjelovitog sjećanja.

image

Maite Alberdi je deset godina dokumentirala njihov odnos

PRESS

"Uživala sam snimajući ovu priču jer je nisam doživljavala iz perspektive gubitka nekoga. Zavidno sam se divila onome što su oni kao par imali, odnosu kakav ja nisam doživjela i koji nisam vidjela niti nalazila oko sebe. Ljubav u kojoj nije bitno što su nekad bili, već ono što su danas. I što imaju jedno drugo", istaknula je Alberdi.

Distribucija u Hrvatskoj zasad uključuje sljedeće projekcije: u Zagrebu u Dokukinu KIC (15.,16., 17., 18. i 25. veljače) i kinu Metropolis 28. veljače. U Splitu u Kinoteci Zlatna vrata 15., 16. i 22. veljače, u Kinu Mediteran - Apfel Arena u Makarskoj 15. veljače. U kinu Gaj u Varaždinu 16. veljače, Klubu kulture u Križevcima 6. ožujka, dvorani Visia u Dubrovniku 15. veljače, kinu Gandusio u Rovinju 20. i 21. veljače, Rijeci Art kino Croatia, 16., 18., 20., 24. i 28. veljače, Puli kino Valli, 20. veljače te u Baranji FKK, 20. veljače.

Linker
09. ožujak 2024 01:09