Samo strpljivo i dosljedno!

Odrastanje u digitalno doba: Uz ovih ćete deset savjeta prebroditi najčešće roditeljske izazove

U vrijeme sveprisutnih digitalnih medija, sve se više govori o utjecaju tehnologije na emocionalno i fizičko zdravlje najmlađih te o načinima kako uspješno ograničiti pristup online sadržajima.

Mnogi se roditelji svakodnevno suočavaju s izazovima koje donosi odrastanje u digitalnom dobu, a kada je riječ o ograničavanju djetetova pristupa digitalnim uređajima, često je teško odrediti pravu granicu. Generacije djece razvijaju se, rastu i sazrijevaju u vremenu kada je dostupnost informacijama i raznim zabavnim sadržajima lakša i brža nego ikada prije. Često im je biti online važnije od boravka u prirodi, a roditelji i sami pred istim izazovima često ne znaju što im je činiti.

O ovoj temi govorili su stručnjaci i roditelji na panelu Manje scrollaj, više rolaj! u organizaciji Z centra, na kojem se govorilo o utjecaju tehnologije na emocionalno i fizičko zdravlje najmlađih. O načinima kako se s time nositi, na panelu su govorili prof. psihologije Boris Blažinić, jedan od najistaknutijih stručnjaka za emocionalno zdravlje, predsjednica Udruge kineziologa Grada Zagreba Meri Matušan, pravnica i suosnivačica portala Supermama Sonja Švajhler te poznati plus size model i mlada majka Lucija Lugomer.

image

Na panelu su govorili prof. psihologije Boris Blažinić, predsjednica Udruge kineziologa Grada Zagreba Meri Matušan, pravnica Sonja Švajhler te plus size model i mlada majka Lucija Lugomer.

PRESS

Svoja iskustva kao zaposleni roditelji i stručnjaci pretočili su u nekoliko korisnih savjeta koji će roditeljima olakšati svakodnevnu borbu s izazovima digitalnog doba. Sudionici panela suglasni su u jednom: rješenje postoji, ali zahtijeva vrijeme, strpljenje i dosljednost roditelja. Iako su izazovi koje digitalno doba stavlja pred djecu i roditelje ogromni i svakodnevni, prebroditi se mogu jedino zajedno, i to pomoću niže navedenih savjeta.

Vrijeme za obitelj

Preporuka je odrediti dan ili vrijeme za zajedničke aktivnosti u kojima će sudjelovati cijela, posebice uža obitelj. Rolanje, šetnja, društvene igre, slaganje obiteljskih albuma ili kuhanje – izbor je na vama, ali svakako pritom isključite gadgete i uključite dijete u aktivnosti.

Dobar raspored zlata vrijedi

Zajedno osmislite kućni raspored tako da dijete ima vrijeme za sebe (pa i za ekrane) te za svoje obveze poput obroka ili pisanja zadaća. Za trud dijete slobodno nagradite i pohvalite.

Kućna pravila

Zajedno dogovorite pravila korištenja uređaja – koji su to točno sadržaji i digitalne platforme, kada i koliko dugo ih dijete može koristiti. Osmislite zajedno djetetova osobna kućna pravila, ali obavezno na popis uključite i kućne obveze, poput pospremanja sobe.

Dosljednost i usklađenost

Mnogi roditelji često jedan dan govore jedno, a drugi dan drugo. Na primjer, jedan roditelj brani mobitel dok je drugi popustljiviji. Ne zbunjujte djecu. Odluke trebaju donositi oba roditelja, usklađeno i složno.

image

Sudionici panela suglasni su u jednom: rješenje postoji, ali zahtijeva vrijeme, strpljenje i dosljednost roditelja.

PRESS

Da ograničenjima, ali ne i zabranama

Ako je dijete posebno često vezano za svoj uređaj i online svijet te ovisno o njemu, nagla zabrana kod djeteta može izazvati krizu. Važnije od zabrane je ograničavanje vremena. Dobro je ograničenje od 40 minuta do sat vremena, a zatim slijedi pauza od sat vremena.

Pokažite zanimanje za djetetove interese

Potražite zajedno smiješne i zabavne (ali i edukativne) sadržaje na Tik-Toku ili You Tubeu. Pokažite djetetu kako da iskoristi Internet za sadržaje koji će mu dodatno pojasniti neko gradivo, detaljnije pokazati kreativne aktivnosti kojima može ispuniti slobodno vrijeme. Budite dijelom njegovog online svijeta.

Dijalog umjesto monologa

Pitajte dijete „normalnim“ tonom što misli, što želi, što ga veseli i želi li da se i vi više uključite. Dakle, razgovarajte - i neka to bude tradicija, a ne povod za svađu.

image

U organizaciji Z Centra održan je panel Manje scrollaj, više rolaj!, na kojem se govorilo upravo o djeci i izazovima digitalnog doba.

PRESS

Čitajte i: Terapeut Tomislav Senečić otkriva najveće greške koje roditelji rade u odgoju djece

Boravak na zraku

Izađite na zrak zajedno, isplanirajte zabavnu aktivnost bez pristupa internetu. Spojiti boravak vani i kretanje je najbolje što si bilo tko, bez obzira na dob, može priuštiti - a uz to je često i besplatno.

Fizička aktivnost

Manjak kretanja uvijek ima za posljedicu slabiju muskulaturu, što utječe na posturu. Licemjerno je djeci prigovarati da se ne kreću ako i sami roditelji istovremeno ne prakticiraju kretanje. Roditelji trebaju naći vremena i načina da svojim primjerom djetetu promoviraju zdrave navike.

Usmjeravanje ka boljem

Vaše dijete je mini verzija vas i vaša je zadaća usmjeriti ga, pomoći mu da se samo zna izboriti za svoje mjesto pod suncem i biti mu podrška te primjer pri odrastanju. Ako smatrate da ne možete sami - niste jedini! Sasvim je u redu potražiti pomoć i savjete, bilo u školi ili vrtiću, ili od drugih roditelja.

Linker
18. travanj 2024 14:04