MARKO TODOROV CROPIX
ostvarenje sna

Od vukovarskog princa do izbjeglice u Njemačkoj: Tko je mladi poduzetnik koji je uspio unatoč svim preprekama

Otac troje djece Nevio Burić za Gloriju otkriva da je počeo raditi s 15 godina, zašto razmišlja o povratku u Hrvatsku te kako je došao na ideju za interaktivnu aplikaciju ‘Tales of Mello‘ za koju je osvojio uglednu nagradu.

Otac troje djece Nevio Burić za Gloriju otkriva da je počeo raditi s 15 godina, zašto razmišlja o povratku u Hrvatsku te kako je došao na ideju za interaktivnu aplikaciju ‘Tales of Mello‘ za koju je osvojio uglednu nagradu.

Nevio Burić, mladi je poduzetnik čija je interaktivna aplikacija "Tales of Mello” privukla veliku pažnju javnosti nakon što je u pobijedila u Njemačkoj kao prvi inozemni startup. Radi se o aplikaciji s kojom djeca sama mogu kreirati svoje personalizirane bajke, čitati postojeće i slušati ih u audio verziji. Mediji su ga odmah prozvali Robinom Hoodom za knjige, a "Robin” je na naš razgovor stigao u društvu supruge, troje djece i majke. Pitali smo ga tko je 32-godišnji Nevio Burić i dobili emotivnu priču, koja započinje u Vukovaru, odakle je za vrijeme rata, kao jednogodišnje dijete, s obitelji prognan u Njemačku.

"Moje djetinjstvo je puno utjecalo na ono što sam danas. Živio sam u dva svijeta, a mama je uvijek govorila da sam se od princa Vukovara pretvorio u izbjeglicu u Njemačkoj. Tada sam imao godinu dana, te sam prvih nekoliko godina odrastao u kampovima. Moja sjećanja počinju od pete godine kad sam krenuo u vrtić i živio u stanu izgrađenom za izbjeglice. Nije tamo bilo loše, bio sam okružen super ljudima, no živjeli smo na rubu države i uvijek sam osjećao da nisam sasvim dobrodošao. Živiš ta dva svijeta – vidiš sebe, a zatim ostale i onda odeš u Vukovar gdje shvatiš kako je ondje još veći kaos - i tako cijelo djetinjstvo”, otkriva Nevio, kojem je upravo sve ono što je proživio bila snažna motivacija. Završio je ekonomiju u Mainzu te se ubrzo nakon toga specijalizirao prema IT-ju.

image

Osnivač revolucionarne aplikacije "Tales of Mello" Nevio Burić

MARKO TODOROV/CROPIX

S petnaest godina je već intenzivno radio, a njegova prva tvrtka bavila se organizacijom osoblja za evente i promocijom. "Stalno sam razmišljao kako moram pomoći mami, tati i braći Svenu (28) i Slavku (31), da moram raditi i zaraditi da im olakšam. Mama i tata su dali sve od sebe da nas podignu na noge i beskrajno sam ponosan na njih, pogotovo sada kao roditelj troje djece. Oni su za nas napravili prvi, najvažniji korak, a mi smo onda nastavili dalje, ne egocentrično, već s fokusom da se vratimo u domovinu”. Njegov brat Slavko i bratići već su ostvarili taj san, a kako kaže - i on će se uskoro vratiti, no za početak u neki veći grad s internacionalnim školama, kako bi povratak bio čim lakši njegovoj djeci, Lionelu (1), Liamu (6) i Leonie (11), kojima je hrvatski jezik poprilično težak, kao i supruzi Katji.

image

Velika podrška mu je supruga Katja

MARKO TODOROV/CROPIX

Za sada je svake godine po nekoliko puta u domovini, naročito u Vukovaru gdje mu je brojna obitelj. Upravo zbog svega toga je u rodnom gradu odlučio i otvoriti svoju tvrtku Daidream.

"Znate kako se kaže, možeš otjerati Hrvata iz Hrvatske, ali ne i Hrvatsku iz Hrvata”, kaže Nevio, koji u svojoj tvrtki zapošljava ljude iz Hrvatske i Njemačke. Također, priznaje da se u njemu nalaze dvije krajnosti ujedinjene u jedno.

"U velikom dijelu sam tata troje djece, a s druge strane 100 postotni biznismen. Svi koji me znaju, svjesni su da svaki dan imam nove ideje. To je za mene kao sport. U tome sam dobar i to volim raditi. Uvijek sam znao dobro spojiti obitelj i posao, te napraviti nešto što će pomoći ne samo meni, već i mnogim drugim mama, tatama, bakama i njihovoj djeci”.

Naime, njegova interaktivna aplikacija "Tales of Mello” osvojila je prvo mjesto u konkurenciji od 2000 startupova na natjecanju Media Lab Bayern, najvećem inkubatoru specijaliziranom za medije u Njemačkoj. Tajnu uspjeha vidi u tome što je njegova ekipa realistična i nije nimalo "fejk”.

"U projektu nas je pet suosnivača Dominik Kajba, Jan de Jong, Zvonimir Kišurek, Johann Scherer i ja. Unutar našeg tima imamo sedmero djece i jako dobar balans između poslovnog i privatnog. Sve što radimo je vezano uz djecu, roditelje i njihove probleme. Mi nismo neki mladi IT-jevci, već roditelji koji razvijaju nešto dobro za roditelje”, kaže.

Ideja za ovu aplikaciju došla mu je u trenutku kada je radio za jednu američku tvrtku iz Silicijske doline. "Tada je umjetna inteligencija još bila u počecima, a tvrtka u kojoj sam radio se bavila njenim razvojem. Kako svake večeri čitam djeci prije spavanja, počeo sam eksperimentirati sa svojom idejom. Za vrijeme čitanja počeo sam se igrati s djecom i zapitkivati ih što bi oni htjeli raditi u toj priči, koga bi htjeli ondje vidjeti”.

image

U početku je svoju ideju testirao manualno i shvatio da je njegova djeca obožavaju

MARKO TODOROV/CROPIX

U početku je svoju ideju testirao manualno i shvatio da je njegova djeca obožavaju. I tada je sve krenulo. "Nazvao sam bratića, programera Dominika Kajbu i rekao mu da napravi prototip ideje, koji je on zatim razvio u suradnji sa Zvonimirom Kišurekom. Kada smo ga testirali na svojoj djeci shvatili smo da imamo nešto genijalno što moramo početi razvijati”. Od tog trenutka je prošlo nešto više od godinu dana, a od pet suosnivača, ekipa se proširila na četrnaest ljudi od kojih je većina iz Slavonije.

No, što je najvažnije za razvoj aplikacije? Nevio nam je odao da je to vizija. "Nova generacija roditelja je pod velikim pritiskom. Rade puno radno vrijeme, a djeca su prepuštena sama sebi i nemaju više tu istu energiju od roditelja, koju su nekad imali. Kako bismo im pomogli, važno je razviti zdrave alternative. Dakle, uvidjeli smo problem, pronašli soluciju i dobili viziju. Cilj aplikacije je ponovno popularizirati čitanje, i kada dođe vrijeme da djeca uđu u digitalni svijet, da roditelji mogu biti sigurni da će to biti edukativno i korisno za njih”. Nevio i njegov tim su shvatili da mogu razviti svojevrsnu "zdravu verziju” Netflixa, s knjigama i audioknjigama umjesto filmova.

image

Aplikacija je napravljena da djeca imaju osjećaj kao da su u igrici, ali pri tome čitaju i uče

MARKO TODOROV/CROPIX

"Oduvijek sam želio otvoriti moderna radna mjesta za mlade talente i omogućiti centralno europske plaće u Slavoniji. Da mladi prestanu bježati van, da ostanu tu gdje jesu i da se ovdje počne graditi nova infrastruktura. To sam sad i započeo, ali treba puno više takvih projekata, no i ovo je početak, jedan signal za tu regiju. Misao mi je uvijek bila da ću svoju tvrtku otvoriti u Hrvatskoj, ne u Frankfurtu ili u Dubaiju, već tu”.

A u svemu tome inspiraciju je pronašao u svom djedu Husniji Buriću, nekadašnjem direktoru Borova, koji mu je najveći životni uzor. "Oduševljavao je kao osoba i kao biznismen, bio je jako angažiran, puno toga je napravio u Vukovaru i uvijek je svima pomagao. Meni je bilo važno da slijedim njegov put”, poručio je Nevio.

Vrlo važno bilo mu je demokratizirati pristup knjigama i učenju, jer kako kaže mnogim ljudima je teško doći do informacije i nemaju svi u blizini knjižnicu. Isto tako, svako drugo dijete u Njemačkoj je dijete čiji su roditelji iz dijaspore.

image

Nevio Burić i njegova obitelj

MARKO TODOROV/CROPIX

"Zato nam je važno u aplikaciji aktivirati jezike manjih država, kako bi roditelji mogli vratiti djecu svojim korijenima, a istovremeno im dati priliku da uče dva, tri jezika. Aplikacija je startala na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, a do kraja godine dolaze još bugarski, makedonski, hindi i talijanski. Naša aplikacija godišnje košta manje od jednog eura tjedno i siguran je ulazak djece u digitalni svijet. Svaki korak aplikacije je konfiguriran na maksimalnoj razini sigurnosti. Ona je kao jedna velika kutija Lego kocki, koja kada je istresemo na stol i prepustimo djeci, postaje obilje njihovih kreacija. Naime, svatko od njih će na svoj način napraviti nešto. Isti princip je i u našoj aplikaciji, koja je sastavljena tako da djeci nudi, virtualne kockice od kojih oni slažu svoju priču u kojoj kasnije opet mogu donositi odluke, kojim putem ići, hoće li se primjerice sakriti u špilju ili popeti na drvo. Djeca imaju osjećaj kao da su u igrici, ali pri tome čitaju i uče. Trenutno imamo priče koje se sastavljaju u 250 tisuća varijanti, a taj broj raste iz dana u dan. Drugi dio se sastoji od knjiga i audio knjiga koje sami produciramo, a autori su pedagozi, psiholozi i učitelji iz različitih država. Klasične priče, poput ‘Crvenkapice‘ i ‘Trnoružice‘, smo pak interpretirali na vlastiti način, jer su dosta agresivne. Da li bi moderna generacija roditelja htjela djeci pričat priče u kojoj netko otvara trbuh vuku? Mislim da je to sad malo čudno”.

image

Suprugu Katju, koja je fotografkinja, upoznao je u Frankfurtu

MARKO TODOROV/CROPIX

Ova genijalna aplikacija koju će djeca obožavati ima i svoje zaštitno lice, kameleona po imenu Mello, koji je zamišljen kao najbolji, digitalni prijatelj djece. On ih uvodi u priče, a ime mu je nastalo kao izvedenica riječi kameleon. Daidream će ga dalje razvijati da funkcionira poput Wikipedije, odnosno, ako dijete ima pitanje dok čita, moći će kliknuti na svog frenda i pitati ga, primjerice: "Mello, što je piramida?” I onda će im on to objasniti na jednostavan, dječji način.

"A zašto baš kameleon? Jer se on može prilagođavati, a naša aplikacija slijedi taj put da svaku priču, knjigu i audioknjigu prilagodimo svakom djetetu, ne sasvim, ali u velikom djelu. Zašto bi ta jedna knjiga bila super za svako dijete, kad je svako od nas individua za sebe?”

image

U njihovoj obitelji se puno čita, naročito djeci prije spavanja

MARKO TODOROV/CROPIX

Aplikacija je vrlo zanimljiva jer se lista poput knjige, razvija kreativnost i ljubav prema čitanju, a funkcionira kao igrica. "Moja braća i ja smo imali veliku sreću što smo imali jako dobro mamu, koja je čitala s nama i to uvijek klasične bajke. Mislim da se taj kontakt s roditeljima ne smije promijeniti naročito za djecu u dobi od tri do sedam godina, kada je čitanje stvar vezana uz obitelj. Tako da mi ne želimo da klinci u toj dobi budu sami u toj aplikaciji, već da u njoj sudjeluju i njihovi roditelji. Ono što je obilježilo moj život je moja obitelj, odnosno moji roditelji i njihova ljubav. Sada mi je pak jako važna podrška supruge Katje. Naime, ovaj projekt mi oduzima i do 80 sati tjedno, a imati troje djece je jako zahtjevno pa sam zahvalan i sretan što je ona sve preuzela na sebe. Plan za budućnost mi je napraviti najzdraviju i najljepšu platformu za roditelje i djecu. Živjeti opet u Hrvatskoj, vidjeti svoju djecu da pričaju hrvatski kao glavni jezik. I svako jutro otvoriti svoj ured u kojem su angažirani i sretni mladi ljudi te im dati priliku da izgrade život ovdje u Hrvatskoj. Sve to već vidim u svojoj viziji”, zaključio je mladi poduzetnik.

image

Nevio sa suprugom Katjom i djecom Lionelom (1), Liamom (6) i Leonie (11)

MARKO TODOROV/CROPIX

Snimljeno u HDLU-u.

Linker
07. rujan 2024 18:19