AMC
Diže iz mrtvih

U nastavku serije ‘Živi mrtvaci‘ glavni negativac je Hrvat, a zombijima pušta Matu Mišu Kovača

Prije par dana je izašla prva epizoda serije "The Walking Dead: Dead City" čiji su protagonisti dobro poznati likovi iz franšize - Maggie i Negan. Međutim, već u prvoj epizodi je još jedan lik privukao veliku pažnju. Riječ je o glavnom negativcu kojeg glumi Željko Ivanek.

Prije par dana je izašla prva epizoda serije "The Walking Dead: Dead City" čiji su protagonisti dobro poznati likovi iz franšize - Maggie i Negan. Međutim, već u prvoj epizodi je još jedan lik privukao veliku pažnju. Riječ je o glavnom negativcu kojeg glumi Željko Ivanek.

Svijet "Živih mrtvaca" daleko je dogurao od stripova na kojima se temelji radnja. Nakon originalne istoimene serije o zombijima koja je trajala 11 sezona, nastale su broje spin-off serije uključujući "Fear the Walkind Dead", "The Walking Dead: World Beyond" i "Tales of the Walking Dead". Sada je AMC predstavio najnoviji spin-off pod nazivom "The Walking Dead: Dead City", a priča prati Maggie koju glumi Lauren Cohan i Negana kojeg glumi Jeffery Dean Morgan. Dvojac putuje kroz postapokaliptični Manhattan, davno odcijepljen od kopna. Grad se doslovno raspada i pun je mrtvaca. Oni koji su još živi su od New York stvorili svoj kaotičan svijet u kojem nitko nije siguran.

U prvoj epizodi upoznajemo Hrvata, glavnog negativca kojeg glumi Željko Ivanek, slovenski glumac hrvatskog podrijetla. On je vođa trenutno neimenovane skupine preživjelih, a bio je i dio skupine The Saviors kada je Negan bio vođa.

Ivanek je rođen 1957. godine u Ljubljani, a kada je imao samo tri godine s obitelji se preselio u Ameriku. Iako je njegovo ime teško Amerikancima za izgovoriti, nikad ga nije htio promijeniti. Unatoč tome što mnogi jezik lome da mu izgovore ime, Ivanek je posljednjih 20 godina glumio u gotovo svim američkim hit serijama. Dobitnik je nagrade Emmy, a i tri nominacije za nagrade Tony.

Ime Hrvat prvi put se spominje kada Maggie traži Negana, kojeg progone New Babylon maršali. Kad ga Maggie pronađe, on živi s djevojkom po imenu Ginny, kojoj je pomalo postao očinska figura. Uskoro otkrivamo da Ginny nije progovorila od očeve smrti. Maggie objašnjava da je u potrazi za čovjekom zvanim Hrvat nakon što su on i njegovi sljedbenici upali u njezinu zajednicu prije nego što su oteli njezinog sina Hershela i odveli ga na postapokaliptični Manhattan.

Negan ga opisuje kao "izuzetno ludog kur***** sina". Iako se u početku bojao pomoći Maggie da pronađe Hrvata i njegovu ekipu, naposljetku pristaje nakon što ona obeća da će odvesti Ginny u novu zajednicu Hilltop - a potencijalno i Negana.

Ubrzo shvaćamo koliko je gadan zlikovac, čija se skupina, čini se, koristi istom nemilosrdnom taktikom kao The Saviors dok su bili pod Neganovom vlašću. Ne zna se puno više o skupini koju predvodi osim što je jedan član u odjavnoj špici naveden kao "Burazov podređeni", što znači da se možda skupina zove Burazi.

image
PROFIMEDIA

Uvijek nam je zanimljivo kada čujemo u stranim filmovima ili serijama da netko priča na hrvatskom, a pogotovo nam je zanimljivo kada čujemo i našu domaću glazbu. Na kraju prve epizode, Hrvat ubije čovjek i nakon toga na hrvatskom kaže: "Kakva šteta". Također, jedna scena koja nam je izmamila osmijeh na lice je kada se na Manhattanu pojavio kamion iz kojeg je treštala glazba koja privlači mrtvace. Kada bolje poslušate shvatite da je riječ o pjesmi "Proplakat će zora" legendarnog glazbenika Mate Miše Kovača. Moglo bi se reći da je Hrvat svjesan da Mišina glazba doslovno diže iz mrtvih.

image
PROFIMEDIA

Morat ćemo pričekati i vidjeti kamo će nas priča odvesti, ali za sada je jasno da će Hrvat imati veliki utjecaj na Neganovo i Maggieno putovanje dok se bore da spase Hershela. Također će nam biti zanimljivo čuti što će još Hrvat reći i s kojim domaćim pjesmama će idući put počastiti mrtvace.

Linker
26. travanj 2024 10:26