INSTAGRAM NETFLIX
od 14. studenog

Što znamo o finalnoj sezoni serije "Kruna"? Ljubav Kate i Williama, Lady Di kao duh...

Sitno brojimo do posljednje sezone nagrađivane serije o britanskoj kraljevskoj obitelji, a mi vam donosimo sve što znamo i možemo očekivati od finalne sezone.

Sitno brojimo do posljednje sezone nagrađivane serije o britanskoj kraljevskoj obitelji, a mi vam donosimo sve što znamo i možemo očekivati od finalne sezone.

Nakon šest sezona, nagrađivana serija koja prati vladavinu najdugovječnijeg monarha, kraljice Elizabete II, privodi se kraju. Kroz šest sezona imali smo priliku detaljno vidjeti početke vladavine tada mlade kraljice Elizabete, rođenje njezine djece, zabranjenu ljubav između princeze Margaret i Petera Townsenda, princezu Dianu i njezin autsajderski osjećaj u kraljevskoj obitelji, njezin kontroverzni intervju za BBC, a serija je također prikazala ljubavnu vezu između Charlesa i Camille. Tvorci serije su rekreirali brojne događaje, pa time i kultne modne kombinacije koje je kraljevska obitelj nosila. Tako smo mogli vidjeti vjenčanje kraljice Elizabete i princa Phillipa, upoznavanje kraljice s JFK-om i Jackie Kennedy, poznatu vjenčanicu princeze Diane koju su dizajnirali dvojac Emmanuel, a u petoj sezoni smo mogli vidjeti i njezinu osvetničku malu crnu haljinu koju je nosila nakon što je tadašnji princ Charles javno priznao da je imao aferu s Camillom, današnjom kraljicom.

Iako se smatralo da će peta biti posljednja, ipak je Netflix objavio 2020. godine da će serija završiti sa šestom sezonom. "Kad smo počeli razgovarati o priči za petu sezonu, ubrzo smo shvatili da bismo se trebali vratiti na izvorni plan i napraviti i šestu sezonu kako bismo ispoštovali bogatstvo i složenost priče", objasnio je jednom prilikom kreator serije Peter Morgan. Sezona donosi odlične glumce, modne kreacije, komplicirane priče, a po prvi put ćemo imati priliku vidjeti i odnos između princa Williama i Kate Middleton. A u nastavku vam donosimo što sve možemo očekivati o zadnjoj seriji Kruna.

image

Princ William

INSTAGRAM NETFLIX

Što je fokus ove sezone?

Iako se peta sezona većinom fokusirala na raspad braka između princeze Diane i princa Charlesa, ova sezona će se više fokusirati na prinčeve - Williama i Harryja. Također, u njoj će biti prikazana i tragična smrt princeze Diane, a po prvi put ćemo vidjeti i Kate Middleton, što znači da ćemo vidjeti početak i razvoj dugogodišnje veze između buduće kraljice i kralja. Stoga bi mogli očekivati njihove studentske dane, prikaz humanitarne revije gdje je William prvi put ugledao Kate te njihovo partijanje koje su snimili objektivi paparazza. Osim njihove veze, ova će sezona prikazati i vjenčanje između Camille i Charlesa koje se održalo 2005. godine. Sezona će također prikazati i teroristički napad na 9/11, prvi sastanak između laburista Tonyja Blaira i kraljice, proslavu zlatnog jubileja kraljice kao i smrt kraljičine majke i njezine sestre princeze Margaret.

image
INSTAGRAM NETFLIX

Na fotografijama sa snimanja mogli smo vidjeti glumice Violu Prettejohn i Beau Gadson koje su utjelovile mlade princeze: Elizabeth i Margaret, a pretpostavlja se da će se te scene iz prošlosti prikazati kada kraljičina mlađa sestra premine od posljedica moždanog udara. Peter Morgan je potvrdio da ova sezona neće razvijati priču o princu Harryju i njegovoj supruzi Meghan Markle. "Jednostavno mislim da postaješ zanimljiviji s vremenom. Harry i Meghan su usred svog putovanja, a ja ne znam kakvo je njihovo putovanje ili kako će završiti. Puno mi je ugodnije pisati o stvarima koje su se dogodile prije najmanje dvadeset godina", istaknuo je Morgan.

Princeza Diana se pojavljuje kao duh?

Strani mediji tvrde da će se u posljednjoj sezoni, princeza Diana ukazati kao duh svom bivšem suprugu Charlesu i kraljici Elizabeti II. Scena gdje se prikazuje Charlesu je navodno u pariškoj bolnici, dok on jeca nad njezinim tijelom. "Hvala ti zbog načina na koji si se ponio u bolnici. Tako sirov, slomljen i zgodan, pamtit ću to. Znaš da sam te jako voljela, duboko i bolno. To je sada gotovo. Svima će biti lakše kada odem", govori Dianin duh u seriji, a donosi Daily Mail.

image
INSTAGRAM NETFLIX

Richard Fitzwilliam, kraljevski komentator rekao je za MailOnline da je čak i pomisao da se Dianu uvede kao duh jako čudna. "Cijela ideja da je Peter Morgan napisao Dianino pojavljivanje kao duha krajnje je neukusna", komentirao je. Prema pisanju stranih medija, na sam spomen ove scene zgrozio se i princ William. Njegov bliski prijatelj otkrio je da princ ne planira gledati ovu sezonu serije o svojoj obitelji. Naime, poznato da je i kraljica gledala seriju, ali da nikada nije dopuštala svojoj obitelji da komentiraju kako su prikazani.

Tko glumi u ovoj sezoni?

Većina glumaca će se vratiti iz prethodne sezone pa ćemo tako gledati Imeldu Staunton kao kraljicu Elizabetu, Jonathana Prycea kao princa Philipa, Lesley Manville kao princezu Margaret, Dominica Westa kao princa Charlesa, Elizabeth Debicki kao Lady Di, Oliviju Williams kao Camillu Parker Bowles, Salima Dawa kao Mohameda Al Fayeda i Khalida Abdalla kao Dodija Fayeda. Nova lica koja ćemo upoznati u ovoj sezoni su Meg Bellamy kao Kate Middleton, a princa Williama će glumiti Ed McVey dok će Harryja glumiti Luther Ford. Laburističkog britanskog premijera Tonyja Blaira glumi Bertie Carvel.

image
INSTAGRAM NETFLIX

Kada je gledamo?

Netflix je odlučio podijeliti finalnu sezonu u dva dijela. Tako ćemo prve četiri epizode moći gledati od 14. studenog, a ostatak mjesec dana nakon, 14. prosinca. Prve četiri epizode se fokusiraju na smrt Lady Di, dok se drugi dio fokusira na Kate Middleton i vjenčanje Camille i Charlesa.

Velika su očekivanja za finalnu sezonu serije koja je osvojila brojne nagrade, među kojima se najviše ističu Emmy i Zlatni globusi. Stoga očekujemo da će i na budućim dodjelama nagrada serija pokupiti nekoliko zlatnih kipića.

Linker
26. travanj 2024 07:20