Što gledamo?

Prijedlozi za binge: Imamo 6 horor filmova za Noć vještica

Približava nam se najstrašniji blagdan u godini, a kako bismo ga proslavili u stilu za vas smo izdvojili šest strašnih filmova.

Listopad je zbog Noći vještica već godinama mjesec rezerviran za horor filmove pa ništa drugačije nije ni ove godine - donosimo vam prijedloge filmova koje mnogi izdvajaju kao najbolje iz kategorije strašnih filmskih uradaka.

The Shining (Isijavanje)

Noć vještica ne bi bio potpun bez horor filma redatelja Stanley Kubrick. Radi se o adaptaciji romana Stephana Kinga, a glavnu i jednu od najpoznatijih uloga igra Jack Nicholson. Slavni glumac zastrašujuće je odigrao Jacka Torrancea, bivšeg nastavnika, pisca i liječenog alkoholičara koji pokušava ponovno izgraditi svoj život nakon je zbog svoje naravi izgubio posao. Jack naposljetku dobije posao kućepazitelja u osamljenom hotelu Overlook u planinama Colorada. Hotel tijekom zime ne radi jer je zameten snijegom, na što direktor upozori Jacka jer će on i njegova obitelj nekoliko mjeseci biti potpuno sami. Unatoč tome, Jack prihvati posao i useli sa svojom suprugom Wendy i sinom Dannyjem te uskoro ostanu odsiječeni od ostatka svijeta zbog snježne oluje. Nakon što ostanu sami u hotelu, njegov sin Danny, koji ima sposobnost komuniciranja s onostranim svjetovima uskoro otkrije da je hotel pun duhova još s početka 20. stoljeća, dok Jack, usred stvaralačke blokade, počinje sve više piti, nezadovoljan je, mrzovoljan i sve agresivniji...

Scream (Vrisak)

Radnja filma prati srednjoškolku Sidney i njezine prijatelje koji na godišnjicu ubojstva njezine majke postaju mete kostimiranog serijskog ubojice poznatog kao Ghostface. Sidney je sama u svom domu kada je nazove nepoznata osoba. Film je postao toliko popularan, posebice za vrijeme "Noć vještica", da je postao franšiza, a ukupno se sastoji od šest filmova. U prvih pet filmova glumili su Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette i Rodger L. Jackson.

Beetlejuice (Bubimir)

"Beetlejuice" je horor-komedija iz 1988. godine, a režirao ga je Tim Burton. Radnja se vrti oko nedavno preminulog para koji kao duhovi opsjedaju svoj bivši dom te kontaktiraju Bubimira, odvratnog i podmuklog bio-egzorcista iz Netherworlda, kako bi uplašili nove stanovnike doma. Film je bio veliki uspjeh, a osvojio je i Oscara za najbolju šminku. Glavne uloge igrali su Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton kao Bubimir, Catherine O‘Hara, Winona Ryder i drugi. Nastavak filma se očekuje u rujnu sljedeće godine, a iza filma stoji produkcijska kuća Brada Pitta. Pa dok ćekamo nastavak, vrijeme je da ponovimo gradivo.

Get Out (Bježi)

Jordan Peele se brzo proslavio kao jedan od najhrabrijih filmaša u Hollywoodu nakon svog redateljskog debija "Get Out" iz 2017. godine. U slučaju da ste nekako propustili Oscarom nagrađeni horor, vrijeme je da ga pogledate. U filmu pratimo Chrisa (Daniel Kaluuya) na njegovom prvom putovanju na kojemu treba upoznati roditelje svoje bijele djevojke Rose (Allison Williams). Međutim, vikend putovanje brzo prelazi iz svakodnevnog u zastrašujuće... Nećemo vam dalje otkrivati, a ako vam se svidi "Get Out", možete pogledati i njegov film "Us" iz 2019. ili pak horor iz prošle godine - "Nope".

A Quiet Place (Mjesto tišine)

Postapokaliptični znanstveno-fantastični horor film donosi priču o ocu i majci koji se bore da prežive i odgoje svoju djecu u postapokaliptičnom svijetu nastanjenom slijepim izvanzemaljskim stvorenjima sa izoštrenim sluhom. Obitelj Abbott živi na izoliranoj farmi usred šume, a preživjeli su poduzimanjem mjera opreza poput korištenja znakovnog jezika u komunikaciji. U glavnim ulogama su glumački par Emily Blunt i John Krasinski, a Krasinski je također i redatelj filma. Film je izašao 2018. dok je nastavak stigao 2020. i u njemu možemo gledati i mnogima prezgodnog Cilliana Murphyja.

Psycho (Psiho)

Američki psihološki triler kojeg je režirao Alfred Hitchcock, a glavne uloge imaju Anthony Perkins i Janet Leigh. Film je snimljen prema scenariju Joshepa Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha. Roman je donekle inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin koje je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein, koji je bio susjed autoru Blochu. Radnja fima se vrti oko tajnice Marion Crane koja je pobjegla s novcem svog šefa, a vrhunac radnje filma je njezin bijeg i skrivanje u zabačenom motelu gdje upozna poremećenog vlasnika hotela Normana Batesa. Film se smatra jedim od najboljih Hitchcockovih filmova, a filmski kritičari ga redovito uvrštavaju među najbolje filmove sedme umjetnosti.

Linker
21. travanj 2024 01:55