JASON SHILLINGFORD/MIRRORPIX/PROFIMEDIA
OSVRT

Ništa novo u dokumentarcu "Beckham": Neuspio pokušaj razotkrivanja Posh i Becksa

Netflixova četverodijelna serija o jednom od najpoznatijih sportaša ne nudi ništa novo, ali je unatoč boljkama veoma zavodljiva jer donosi priču o megauspješnom paru koji je 2000-ih bio najpoznatiji engleski izvozni proizvod.

Netflixova četverodijelna serija o jednom od najpoznatijih sportaša ne nudi ništa novo, ali je unatoč boljkama veoma zavodljiva jer donosi priču o megauspješnom paru koji je 2000-ih bio najpoznatiji engleski izvozni proizvod.

Victoria Beckham je u kameru izgovorila da su ona i njezin suprug kliknuli jer oboje dolaze iz radničke klase. David, koji je s druge strane vrata to slušao, viknuo je ‘Reci istinu! S kojim te autom otac vozio u školu?‘ Nakon nekog vremena Victoria je stidljivo priznala da je bila riječ o Rolls Royceu. Na prvi pogled, riječ je o slatkom zadirkivanju, normalnom među parovima koji su u braku 24 godine. Ali je istodobno savršen primjer tanke, često krhke istine po kojoj "Beckham", novi Netflixov četverodijelni dokumentarac o nogometnoj superzvijezdi i jednom od najpoznatijih ljudi na svijetu, hoda. Kao dokumentarac o nogometu, "Beckham" funkcionira fantastično. Ali kao pokušaj da razotkrije kult Posh i Becksa, prilično je neuspio, jer zapravo nismo saznali ništa novo o njihovom životu.

Počnimo s dobrim dijelovima. Obožavatelji Manchester Uniteda bit će presretni s dijelovima o Beckhamovim počecima u klubu i danima slave generacije ‘92. Braća Neville, Ole Gunnar Solskjær, Paul Scholes, osorni Roy Keane, pa čak i Beckhamov uzor i bivši suigrač Eric Cantona su među protagnostima dokumentarca koji reminisciraju ne samo o karijeri u Crvenim vragovima, već i o Davidovom nogometnom umijeću. Nije ni čudo da je dokumentarac navodno koštao Netflix vrtoglavih 16 mlijuna funta. Beckhamov čuveni gol koji je dao s polovice igrališta protiv Wimbledona i nakon 27 godina je impresivan, a dokumentarac upravo pokazuje koliko je dobar nogometaš bio.

"Bio je poput slikara ispred svoga platna", kaže Cantona. Još uzbudljivije je uključivanje Alexa Fergusona, strogog i pragmatičnog bivšeg trenera Man Uniteda koji je u očima obožavatelja kluba bio poput božanstva. Dok ga se prikazuje kao zaslužnog za otkrivanje 16-godišnjeg Beckhama, njihov odnos počeo se urušavati kako je Beckhamova slava rasla. "Bio je tvrdoglav", rekao je Ferguson prisjećajući se zgode kada je Becks na trening došao obrijane glave i odbio skinuti kapu. No problem s "Beckhamom" je taj što se Davidov čitav život već odigrao pred očima javnosti.

image

Fotografija Davida Beckhama iz obiteljskog albuma

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Sve što se događa tijekom četiri epizode - crveni karton u utakmici protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu 1998., incident kad ga je Ferguson ‘slučajno‘ pogodio kopačkom u glavu, njegov transfer 2003. u Real Madrid - već su odavno dokumentirani. Seriji nedostaje novi pogled na događaje o kojima smo čitali u novinama. Postoje pokušaji kontekstualizacije fenomena Posh i Beckhama, ali glavna priča svodi se na par koji je želio normalan život, ali mu slava to nije dopustila. Što je veoma slično Netflixovom dokumentarcu o Harryju i Meghan.

image

Victoria Adams ("Posh Spice") i David Beckham 1998. godine

STENNING ANDREW/MIRRORPIX/PROFIMEDIA STENNING ANDREW/MIRRORPIX/PROFIMEDIA

A u stvarnosti, svi znamo da to nije slučaj. Beckhamovi nikada nisu objasnili zašto su prodali fotografije za vjenčanje časopisu OK! ili zbog čega je David izašao iz bolnice kako bi urbi et orbi objavio rođenje prvog sina, poput člana kraljevske obitelji. Slava nije nešto što im se desilo, iako dokumentarac implicira da je upravo to slučaj s Beckhamovima. Dokumentarac također ne uspijeva na smislen način istražiti psihu svoga glavnog protagonista. U nekoliko scena da se naslutiti da bi Beckhamova potreba za redom i urednošću (ormar je posložen besprijekorno i stalno čisti svoju kuhinju) mogla biti simptom nečega puno ozbiljnijeg od opsesije čistoćom, ali serijal ne ide dalje od toga.

image

Poznato je da je David Beckham vrlo pedantan i da sve mora biti na svojem mjestu

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Nije na meni da spekuliram o Beckhamovom mentalnom zdravlju, ali dokumentarac vas doslovno tjera da upravo o tome razmišljate. Prizori su neobjašnjeni i neistraženi, tobože pomažući zvijezdi da neke stvari zadrži za sebe dok ih istodobno "nudi javnosti na pladnju". Veoma je suzdržan kada je riječ o njegovom privatnom životu. Nakon što je dobio crveni karton zbog udaranja argentinskog igrača Diega Simeonea, bio je glavni krivac za ispadanje Engleske sa Svjetskog prvenstva - i to ne samo od strane medija, već i tadašnjeg izbornika Glenna Hoddlea. Beckhamu teško pada sjećanje na to vrijeme, jer je pao u depresiju, i još uvijek mu je bolno pričati o tome. Također izbjegava otvoreno govoriti o navodnoj aferi - koja nije potvrđena ni demantirana, a ime njegove navodne ljubavnice Rebecce Loos nije ni spomenuto. Što je vjerojatno razumljivo, ali koja je poanta dokumentarca ako nam neće dati uvid u te mračne trenutke.

image

Rebecca Loos, navodna ljubavnica Davida Beckhama u dokumentarcu nije imenom spomenuta

JONATHAN HORDLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA JONATHAN HORDLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Barem se Victoria nije suzdržavala. Njezini intervjui su puni bolnih uspomena, gdje joj suprug mijenja klub bez da joj to kaže ili ode na event Pepsija s Beyonce i Jennifer Lopez dok ona samo što se nije porodila. Nikada nisam mislila da ću suosjećati s Victorijom Beckham, ali dokumentarac mudro prikazuje njezinu tužnu stranu priče. "Beckham" je vremenska kapsula dvijetisućitih, kada su Posh i Becks dominirali dvama najeminentnijim dobrima koje je Engleska ponudila svijetu - nogometom i tabloidima. Serija je zabavna, ali ne očekujte ništa više od ulickane fasade koju brend obitelji Beckham prodaje već godinama.

Linker
27. travanj 2024 01:00