"Fool me once"

Netflixova hit serija odlična je za razbibrigu, ali za nešto više od toga - preskočite!

Početkom godine na Netflix je stigla serija "Fool me once" koja je odmah postala jedna od najgledanijih na tom streaming servisu. Radnja prati bivšu vojnu kapetanicu Mayu kojoj se život pretvara u pakao nakon smrti muža, a zapravo si je taj pakao proizvela ona sama.

Raskošna kuća, predivna kćer, divan brak, bogata obitelj. Bivša vojna kapetanica Maya Stern ima sve potrebno za savršen život. Rekla bih, kao na Instagramu (znate one "profile" kojima zavidite), ali u stvarnosti, epizodu po epizodu, doznajemo kako ona živi sve samo ne to. Da je serija snimana u vrijeme blagdana, sigurno ih se fotografirali ispred jelke, djeca bi veselo skakutala okolo, a muž bi u ponoć poslao ljubavnici poruku: "Sretan Božić". No, redatelj je imao drukčije namjere. Prikovati nas za ekran kako bi do posljednje osme epizode pokušavali doznati tko je ubio Mayinog muža, a tko njezinu sestru. Zato nije ni čudo da su ljubitelji trilera poludjeli za serijom “Fool Me Once” koja se od kako je stigla na Netflix ne skida se s ljestvice najgledanijih diljem svijeta, a nastala je prema istoimenom romanu američkog pisca Harlana Cobena koji je do sada napisao 35 romana, a čak devet ih je ekranizirao Netflix. Serija je prepuna zanimljivih obrata, pa krenimo redom jer nas i nije baš tako oduševila.

Michelle Keegan je Maya Stern, napaćena bivša vojna kapetanica koja je odstupila s dužnosti nakon što ju je zviždač razotkrio kako ubija civile. Iako tuguje zbog gubitka posla kojeg je voljela, na kućni budžet otkaz nije imao prevelikog utjecaja jer je udana za bogataša Joea Burketta s kojim ima dvogodišnju kćer Lily. Problemi počinju kada navodna pljačka u mračnom parku pođe krivo i Joea maskirani pljačkaši ubiju s tri hica, a nekoliko dana kasnije Maya vidi ubijenog supruga na skrivenoj kameri koju je postavila u dječju sobu svoje kćerkice. Je li Joe još uvijek živ? Tko ga je ubio? Kako se pojavio na kameri, ako ga je obitelj pokopala? Puno je pitanja na koje Maya mora dobiti odgovore.

U velikoj istrazi nije sama, društvo joj pravi detektivski dvojac kao i djeca njezine sestre koja je ubijena nekoliko mjeseci ranije također u pljački pa se te dvije istrage odvijaju paralelno. Jedan od detektiva koji istražuje smrt Joea je liječeni alkoholičar kojeg muče vrtoglavice i sinkope, drugi visoki nabildani milenijalac koji pije smoothieje i nikad nije čuo za Duran Duran. I naravno da ništa nije kako se čini (nećemo spojlati!) No, oni su samo sporedni likovi u showu Maye koju muči PTSP, ubojstvo supruga, sestre, loš odnos s obitelji preminulog supruga i svekrvom koja živi u predivnom ljetnikovcu Farmwood koji će vam sigurno zapeti za oko ako ste (kao i ja) ljubitelj lijepih interijera. Panoramske snimke vile u izmišljenom gradu Winhurstu u Engleskoj otkrivaju veličanstven posjed s divnim vrtovima, farmom, kapelicom koji datira s kraja 19. stoljeća.

image

Novi hit Netfllixa

NETFLIX

No, vratimo se na mračne tajne obitelji Berkett koje su mi pomalo dosadile već nakon četvrte epizode. Zašto? Prvi i najvažniji razlog, serija je jednostavno predugačka i razvučena. Jedna od onih koje ne možete pratiti s punom pažnjom jer i da propustite pola nekih epizoda ništa se bitno ne bi dogodilo, ali možete ju gledati dok recimo pravite ručak ili skrolate po društvenim mrežama. U svakom slučaju ništa vas u seriji neće previše iznenaditi.

image

Michelle Keegan u ulozi Maye Stern

NETFLIX

Drugi razlog zbog kojeg je seriju teško ispratiti do kraja je loša gluma. S glavnom glumicom se ne možete poistovjetiti jer nije uvjerljiva ni kao dobra majka, niti zaljubljena žena, ni dobra kapetanica u vojsci. Lik koji se izdvaja je Dami Kierce kojeg igra Adeel Akhtar. Detektiv koji se bori s raznim dijagnozama, na kraju i sam postane "negativac". Ako vam treba razbibriga serija je odlična, ali za nešto više od toga, preskočite.

Linker
09. travanj 2024 19:47