ROBYN BECK AFP
Zlatni globus

"Barbie" ipak nije najbolji film, nagradu su osvojili "Jadnici" i "Oppenheimer"

Dodjela Zlatnih globusa okupila je vodeće filmske i televizijske zvijezde prvi put nakon šest mjeseci štrajka.

Dodjela Zlatnih globusa okupila je vodeće filmske i televizijske zvijezde prvi put nakon šest mjeseci štrajka.

Prošlu godinu obilježili su mnogi filmovi u kojima smo uživali, a sezona dodjela nagrada počela je u Los Angelesu i to Zlatnim globusima koje mnogi smatraju najboljom najavom tko bi mogao osvojiti Oscara. Povijesna drama "Oppenheimer" i komedija "Jadnici" dobili su Zlatne globuse za najbolje filmove, a zvijezde tih filmova Cillian Murphy i Emma Stone osvojile su nagrade za najbolju mušku te žensku glavnu ulogu.

image
AMY SUSSMAN GETTY IMAGES VIA AFP

Više od 300 novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja i postignuća u prošloj godini, proglasilo je ‘‘Oppenheimer‘‘, priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom. Film "Jadnici" s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli znanstvenici, osvojio je, pak, nagradu za najbolju komediju. ‘‘Jadnici‘‘ su tako pobijedili jedan od najvećih prošlogodišnjih hitova, film "Barbie".

Zvijezda "Oppenheimera" Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu. Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone, i to za ulogu u filmu ‘‘Ubojice cvjetnog mjeseca‘‘, dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu "The Holdovers".

image
ROBYN BECK AFP
image
ROBYN BECK AFP

Najbolji redateljem proglašen je Christopher Nolan za režiju ‘‘Oppenheimera‘‘, dok je Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca.

image
ROBYN BECK AFP

Nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke Da‘Vine Joy Randolph koja je Zlatni globus osvojila za najbolju sporednu glumicu u filmu ‘‘The Holdovers‘‘. Za najbolji strani film proglašena je francuska drama ‘‘Anatomija pada‘‘, koja je ujedno dobila i nagradu za najbolji scenarij. Za najbolji animirani film nagradu je dobio ‘‘Dječak i čaplja‘‘. Očekivano, dominaciju u dramskim televizijskim serijama ponovno je zauzeo ‘‘Succession‘‘, kao što je u komičnim to isto uradila serija ‘‘The Bear‘‘.

image
AMY SUSSMAN GETTY IMAGES VIA AFP

Naime, Zlatni globus za najbolju mušku i žensku uloga u seriji osvojili su upravo glumci ‘‘Successiona‘‘, Kieran Culkin i Sarah Snook.

Linker
26. travanj 2024 01:35