NA IZLETU

Sve što trebate vidjeti: Mate Rončević nas je proveo rodnim Pločama

Ploče su mnogo više od luke po kojoj je taj dalmatinski grad poznat: PR stručnjak Mate Rončević otkriva ljepote života između rijeke Neretve i Jadranskog mora

Grad Ploče najmlađi je hrvatski grad. Turizam zasigurno nije prva asocijacija kada vam netko spomene Ploče, lučki grad na samom jugu Hrvatske, ipak vjerujemo da ćete se nakon čitanja ovog teksta uvjeriti kako vam zbog svog geografskog položaja i prirodnih ljepota njegove okolice može pružiti nezaboravno iskustvo odmora u kojem će uživati sva vaša osjetila i postati destinacija kojoj se sigurno želite opet vratiti.

"Pločanski trokut", kako ga ja zovem, kupanje je u tri vrste vode u jednom danu. Ujutro kupanje na Ušću Neretve, nakon ručka u Baćinskim jezerima i popodne kupanje na najljepšim plažama Makarske rivijere.

Ušće Neretve

image
NIKOLA VILIC CROPIX

Ušće Neretve nadaleko je poznato ne samo po plodnoj zemlji nego i po nevjerojatnoj ljepoti. Samo nekoliko kilometara od Ploča, nakon Rogotinskog mosta, skrenite lijevo na uski put koji vodi do jedne od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Kilometri mekih pješčanih plaža, na kojima "sretni ljudi hodaju bosi" nešto je što se mora doživjeti. Isto tako jedna je od najatraktivnijih destinacija za upravljanje zmajevima i pomoću vjetra surfati na dasci. To je i divan način za uživanje u čarima netaknute neretvanske doline.

Ovaj kraj krije nevjerojatna bogatstva flore i faune, prepun je zanimljivih rukavaca, očuvanih bara i smaragdnih jezera koja su bogata ribom i vodenim biljem, predivnih ptica, ali i žaba koje su prava gastro delicija.

image
PRIVATNI ALBUM

Na samom Ušću osvježenje i okrjepu možete potražiti u Chill beach baru, imaju odlične hamburgere, pizze i koktele. Na kominskom ušću najbolji dnevni, ali i noćni chill je u baru koji ne možete mimoići, a iako nema svoje službeno ime, svi ga zovu kod Morisa.

Kad ste već na Ušću, svakako posjetite i meni osobno najljepši muzej koji sam ikada posjetio, Arheološki muzej Narona, koji se nalazi u mjestu Vid. Prije gotovo 30 godina na lokalitetu Plećašove štale nađeni su senzacionalni ostaci rimskog hrama Augusteuma i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne veličine. U Vidu svakako morate kušati i poznate neretvanske specijalitete poput neretvanskog brudeta od jegulja i žaba, kao i žabe pripremljene na razne načine. Jednom kad ih kušate razbit ćete sve one predrasude koje se često gaje prema toj gastro deliciji. Preporučujem konobe Đuđa i Mate i Vrilo. Koju god da odaberete, nećete pogriješiti. Kad smo kod gastronomskih preporuka u blizini Ušća, svakako bih preporučio i konobu Buđoni u Momićima, gdje sam ovo ljeto kušao najbolji neretvanski brudet. Dok čekate brudet, u blizini restorana imate priliku provozati se originalnom neretvanskom lađom.

Baćinska jezera

image
PRIVATNI ALBUM

Baćinska jezera nalaze se na samo par kilometara od Ploča. Sastoje se od sedam jezera koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Budući da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria, osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost. Baćinska jezera nazivaju i "biseri kraljice Teute", naime navodno ih je ilirska kraljica Teuta obožavala. Danas su jezera jedno od rijetkih mjesta na jadranskoj obali gdje je moguće uživati u miru čak i u srcu ljeta, pa tako i u jeku turističke sezone i najvećih gužvi ovdje možete pronaći mir i predahnuti, uživati u divnoj prirodi te se kupati u čarobnim jezerima gdje je temperatura vode uvijek nekoliko stupnjeva toplija nego u moru.

Biciklističko-pješačka staza povezuje šest jezera, a od aktivnosti svakako preporučujem panoramske izlete tradicionalnom lađom, kajakarenje i veslanje na dasci. Osvježiti se možete u beach barovima kod Tace ili kod Andre.

image
DENIS JERKOVIC/CROPIX CROPIX

Pločama najbliže plaže su, srećom, plaže Makarske rivijere. Pločani su nekako posebno vezani za Gradac, prvo mjesto Makarske rivijere na putu iz Ploča. Osobno, meni je najdraža mala skrivena plaža Gospica blizu Gradca, ali i ona ispred hotela Riva u Bristu gdje se posljednjih godina kupam gotovo svaki dan svog godišnjeg odmora. Ako od kupanja ogladnite, preporučujem restoran Hotel Riva Brist koji se nalazi na samoj plaži. Obiteljski je to restoran u sklopu hotela gdje uvijek možete pojesti meni omiljeni crni rižot od sipe i brudet od sipe na crveno. Za chillanje i koktele uputite se u bar Sidra. Restoran Nicolo Polo u sklopu boutique hotela Marco Polo u Gradcu moja je preporuka za romantičnu večeru.

image
PRIVATNI ALBUM

Plažama Makarske rivijere, po mom mišljenju nema konkurencije. Sa svojom 60 kilometara dugom obalom nudi istinski raj na zemlji. Odlučiti se jesu li ljepši izlasci ili zalasci sunca gotovo je nemoguće. Kao da to nije dovoljno i more je najljepše na svijetu. Mnogim plažama Makarske rivijere dodijeljene su Plave zastave, certifikati izvrsne kakvoće vode. Uz kristalno čisto more, ove plaže imaju sve što je potrebno za privući posjetitelje. Ležati na mekom bijelom žalu, i gledati savršen spoj nebeskog plavetnila i zelenila bora puni baterije i oplemenjuje dušu.

Ne bih bio pravi Pločanin da ne spomenem i poznati Maraton lađa, amatersko športsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu. Dužina rute iznosi 22.500 metra. Početak maratona je ispod Lučkog mosta u Metkoviću te dalje nizvodno rijekom Neretvom kroz mjesta: Kula Norinska - Krvavac - Opuzen - Komin - Banja - Šarić Struga - Rogotin - Čeveljuša - Stablina, a završava upravo u Pločama dodjelom štita kneza Domagoja i velikom feštom.

image
PRIVATNI ALBUM
Linker
23. travanj 2024 23:16