Gdje je kralj?

Danska kraljica Mary na službeni event stigla je sama, a mnogi se pitaju što se događa s njihovim brakom

Najpopularnija članica danske kraljevske obitelji otvorila je novi dio Parka jelena, te u šumu pustila par srndaća.

Za dansku kraljicu Mary izlet u Dyrehaven u pokrajini Naerum bio je više od protokola. U društvu Magnusa Heunickea, danskog ministra za zaštitu okoliša i održivog razvoja, najpopularnija članica danske kraljevske obitelji je otvorila novi dio Parka jelena, te tom prilikom u šumu pustila par srndaća.

Odjenula se prigodno. Leženu kombinaciju hlača, tople veste i prsluka te čizme u kojima je mogla bezbrižno hodati po blatnjavim šumskim stazama, a od vjetra se zaštitila šeširom. Prošetala je i obalom obližnje rijeke, te je baš uživala u prirodi, jer je ovu dužnost shvatila kao dobrodošli izlet u prirodu. Premda njezini sunarodnjaci posljednjih dana spekuliraju o krizi u braku s Frederikom X., koji je 14. siječnja ove godine na tronu naslijedio svoju majku, u tom trenutku najdugovječniju živuću europsku vladaricu, kraljica Mary na privatna pitanja ovom prilikom nije željela odgovarati.

image

Na privatna pitanja nije odgovarala

IDA MARIE ODGAARD AFP

Kako je poznato danska kraljica Margareta II. je na lanjsku Staru godinu objavila da odlazi s prijestolja nakon 52 godine vladavine, a svoju je odluku priopćila u televizijskom obraćanju uživo. Svoje mjesto u kraljevskoj palači tako je prepustila krunskom princu, njegovoj supruzi i njihovoj djeci, prinčevima Christianu i Vincentu, te princezama Isabelli i Josephini.

Da je, mogli bismo citirati slavnu dramu: "nešto trulo u državi Danskoj", počelo se spekulirati početkom uskrsnih praznika, kad danska kraljevska obitelj nije zajedno otputovala na odmor izvan Kopenhagena, što je dosad bila tradicija.

image

Pozdravila je okupljene

IDA MARIE ODGAARD AFP

Na rezidenciji Amalienborg ostala je, naime, vijoriti kraljevska zastava, koju - kad su vladari odsustni - zamijenjuje druga. Poznavatelji prilika na danskom dvoru ističu da je razlog tome Frederikovo cjelodnevno druženje u Madridu s Meksikankom Genovevom Casanovom potkraj lanjske godine.

image

Prošetala je obalom

IDA MARIE ODGAARD AFP

No, što se doista događa iza zatvorenih vrata danske kraljevske obitelji, teško je reći, pogotovo dok se čini kako nacija analizira svaki njihov pokret ne bi li se otkrilo u kakvim su zapravo odnosima.

image

Kraljici je društvo pravio ministar Magnus Heunicke

IDA MARIE ODGAARD AFP

Danska kraljica je podrijetlom australska pučanka, a svog je princa upoznala u noćnom klubu Slip Inn 2000. godine, tijekom Olimpijskih igara u Sydneyju. Nakon upoznavanja započeli su vezu na daljinu, a u prosincu 2001. godine Mary se preselila iz Australije u Dansku. Vjenčali su se u svibnju 2004. godine, a posljednjih 20-ak godina slave za jedan od najskladnijih kraljevskih parova. Imaju četvero djece: 18-godišnjeg Christiana, 16-godišnju Isabelle te 12-godišnje blizance Vincenta i Josephine.

image

Kraljica je u park pustila par srndaća

IDA MARIE ODGAARD AFP
image

Kraljica je uživala u prirodi

IDA MARIE ODGAARD AFP
Linker
07. travanj 2024 20:03