Zajednički prostori su u prizemlju, a spavaonica na katu

 SINIšA SOVIć
VIKEND PREPORUKA

Pitomi odmor nedaleko od Zagreba: Idilično imanje na brdu divljih ruža pruža uvid u nekadašnji način života

Ekološko imanje Rose Hip Hill, smješteno na manje od sat vožnje od glavnog grada, nudi prizore prave seoske idile koji ispunjavaju dušu mirom i zadovoljstvom.

Ekološko imanje Rose Hip Hill, smješteno na manje od sat vožnje od glavnog grada, nudi prizore prave seoske idile koji ispunjavaju dušu mirom i zadovoljstvom.

Zbog gužvi na plažama, rivama, u trajektnim lukama i naposljetku na autocesti mnogima se odmor na morskoj obali pretvori u umor. Stoga je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Rose Hip Hill u Breznici, mjestu u Varaždinskoj županiji, kao stvoreno za one koji žele iskusiti istinski mir ili predahnuti na povratku s obale prema unutrašnjosti. Imanje koje se prostire na čak deset hektara obuhvaćajući ne samo Varaždinsku, već i Krapinsko-zagorsku te Zagrebačku županiju ima, naime, dva prirodna izvora vode, gustu šumu, nepregledne livade te nasade lješnjaka, krušaka, jabuka, šljiva, trešnji, oraha, jagoda i 750 sadnica divljih ruža po kojima je i dobilo ime pa posjetitelji mogu satima šetati u potpunoj osami.

image

Pogled na imanje Rose Hip Hill

SINIšA SOVIć
image

Komforni apartman je uređen u rustikalnom stilu

SINIšA SOVIć
image

Zajednički prostori su u prizemlju, a spavaonica na katu

SINIšA SOVIć

Centralni dio imanja čini kuća, jedina eko kuća u Varaždinskoj županiji, s apartmanom veličine oko 65 četvornih metara i terasom s bazenom s koje puca pogled na okoliš nalik na prizor s Rabuzinovih slika: pitomi brežuljci u svim nijansama zelene, oblačci poput bijelih ovčica na kristalno plavom nebu, trava koja se blago leluja na povjetarcu... Prizor prave seoske idile. No, osim nestvarno lijepe prirode, imanje nudi i uvid u nekadašnji način života jer je u vlasništvu obitelji voćara već pet generacija: osnovao ga je Vid Andrašić 1906. u vrijeme Austro-Ugarske, posadivši prvi nasad voća. Stoga se posjetitelji mogu upoznati sa starim poljoprivrednim alatima i predmetima iz svakodnevne upotrebe, ručno izrađenim tkaninama od konoplje, drvenim komadima namještaja...

image

Opuštanje uz bazen

SINIšA SOVIć

Ti će predmeti uskoro postati dio stalnog postava muzeja starih zanata koji obitelj uskoro planira otvoriti na imanju. A vlasnica Božica Žeželj rado će s gostima podijeliti i znanje o pripravci domaćih štrudli i štrukli i drugih tradicionalnih zagorskih jela te ih otpratiti u berbu voća koje gosti mogu besplatno ponijeti kući. I okolna mjesta nude brojne, neočekivane zanimljivosti. Na desetak minuta hoda od imanja nalazi se mjesto pada željeznog meteorita koji je poznat pod nazivom Hrašćinski meteorit. Događaj se zbio 26. svibnja 1751. te je prvi slučaj pada meteorita ikad zabilježen u svijetu.

image

Pitoreskna sjenica pravo je mjesto za guštanje uz čašu vina

SINIšA SOVIć

Njegovi dijelovi nalaze se u prirodoslovnim muzejima diljem svijeta od Beča i Zagreba do Londona i Harvarda, a legenda koja kola među lokalnim stanovništvom kaže da je riječ o zmajevom jaju, baš poput onih Daenerys Targaryen iz mega popularne serije "Igra prijestolja". Na petnaestak minuta vožnje od imanja nalazi se grad Novi Marof u kojem se nalazi kuća svjetski poznatog slikara Ivana Rabuzina koju je projektirao proslavljeni hrvatski arhitekt Vjenceslav Richter, u kojoj se mogu razgledati Rabuzinove slike, grafike i akvareli, ali i oslikani namještaj te porculan koji je ukrasio za poznatu tvrtku Rosenthal. Tko dođe u ljetnim mjesecima, u slikarevoj kući može slušati koncerte poznatih opernih umjetnika u sklopu Hrvatske operne akademije. Na četrdesetak minuta vožnje nalazi se Varaždin sa svojim Baroknim večerima, Špancirfestom te Hrvatskim narodnim kazalištem s brojnim zanimljivim predstavama, a nije daleko ni Zagreb.

image

Dobrodošli na zagorske brege

SINIšA SOVIć
Linker
05. rujan 2024 11:06