Brodom iz Omiša može se do Hvara i Brača
ATRAKTIVAN OMIŠ

Moderni pirati s Cetine: U rodnom kraju Ivana Perišića

Nekadašnje gusarsko središte sada 'opsjedaju' ljubitelji adrenalinskih sportova, vrhunske glazbe, ali i domaćih specijaliteta

Omiš, smješten nedaleko od Splita, najatraktivniji je zbog raznolike prirode koja ga okružuje - rijeka Cetina, brdo Omiška Dinara i more.

LIJEPE PLAŽE

Omiška rivijera je dugačka 20 kilometara, a najpopularnije mjesto za kupanje je Velika plaža ili Punta u središtu grada, na ušću Cetine u Jadransko more. Ima mnogo barova i restorana, ali i sadržaja za ljubitelje fizičke aktivnosti: odbojka, nogomet na pijesku, jedrenje na dasci, jet-ski... Popularne su i obližnje plaže Slavinj i Brzet s čistim morem te hladovinom borova i tamarisa pa su idealne za obitelji s djecom. Užitak je biti i na Cetini, čiji je kanjon od 1963. zaštićeni prirodni krajolik. Ondje se može šetati, voziti panoramskim brodom ili - za ljubitelje adrenalinskih uzbuđenja - ići na rafting ili zipline.

Veliki kameni mol glavnu gradsku plažu štiti od učestalih ljetnih zapadnih vjetrova

INDIJANAC WINNETOU

Osim utvrde Viseć, tamošnja atrakcija je i popularno izletište Radmanove mlinice, gdje se šezdesetih godina prošlog stoljeća snimao filmski serijal o Indijancu Winnetouu. Dio Omiša su i Poljica, skupina sela podno planine Mosor koja su od 13. do 19. stoljeća činila Poljičku Republiku. Prestala je postojati nakon Napoleonova pohoda, ali je sačuvala svoj gastronomski simbol. Riječ je, naravno, o soparniku, piti od blitve, mladog luka i peršina, koji je uvršten na popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crkva Sv. Duha iz 16. stoljeća

Kostanje, 190713.
11. Dani Mile Gojsalic - Kostanje 2013.
Povodom dana Mile Gojsalic odrzala se i 9. vecer Soparnika,natjecanje za broncanu,srebrenu i zlatnu
Duje Klarić / Hanza Media
Poljički specijalitet soparnik potječe iz vremena Turaka

VRHUNSKA KUHINJA

U cijelom tom kraju odlično se jede, a popularna mjesta s tradicionalnim specijalitetima su konoba U našeg Marina, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, te restoran Pod odrnom u starom dijelu Omiša, čiji se vlasnik ponosi starim majčinim receptom - škampima i grdobinom na buzaru s purom. Vrhunsku jegulju - i to netom ulovljenu u Cetini - nudi restoran Bastion, a po ribljim jelima je poznat i restoran Kaštil Slanica, izgrađen na srednjovjekovnim ruševinama.

Rafting-avantura traje 3-4 sata, a cijena je 200 kuna po osobi

Jakov Prkić / Hanza Media

OMIŠKI GUSARI

Suvišne kalorije potrošit će se u šetnji Omišom, koji je prepun povijesnih građevina. Jedna od njih je Mirabela, utvrda iz 13. stoljeća s koje su omiški gusari, od kojih je strepio cijeli Jadran, promatrali neprijateljske galije. Sada je ondje vidikovac s kojeg se pruža pogled na stari dio Omiša, Brački kanal te obližnje Duće. Bajkovit pogled na more i otoke Brač, Hvar i Šoltu ima druga najpoznatija omiška tvrđava - Fortica. Sagrađena je u 15. stoljeću, a do nje se može popeti iz središta grada kroz naselje Baučići.

Brodom iz Omiša može se do Hvara i Brača

Omis, 180718.
Docek vatrenog  Ivana Perisica u rodnom Omisu nakon povratka sa Svjetskog nogometnog prvenstva.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media
Doček Ivana Perišića u rodnom Omišu nakon povratka sa Svjetskog nogometnog prvenstva

Među poznatim Omišanima je i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Perišić

SRETAN ČOVJEK

Gradska znamenitost je i Kuća sretnog čovjeka, jedan od najljepših primjera dalmatinske arhitekture iz venecijanskog razdoblja. Ime je dobila prema natpisu iznad ulaznih vrata gdje je nekadašnji vlasnik napisao: “Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovom svijetu”. Sada sretni gosti Omiša spavaju u kampovima Galeb i Lisičine te u hotelima Plaža, Diadem i Villa Dvor iz 1937. Restauriran je prije 16 godina i sada je butik-hotel sa starinskim štihom i pogledom na omišku jezgru, more, Cetinu i planine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KONOBA OBITELJI KREMENKO

Jedanaest kilometara od Omiša, uzvodno rijekom Cetinom, nalazi se konoba iz - kamenog doba. Zove se Kremenko jer je njezin interijer nadahnut crtićem o obitelji Kremenko, a u ponudi su dalmatinska jela. Uz ostalo, ondje se mogu kušati peka od janjetine, teletine i piletine, puževi s jajima i pancetom te rakija s bademima poznatija kao - Kremenjača.

Konoba Kremenko

JUNAKINJA IZ POLJICA

Na vidikovcu iznad kanjona Cetine stoji kip Mile Gojsalić, djelo glasovitog Ivana Meštrovića. Posvetio ga je djevojci iz sela Kostanje u srcu Poljičke Republike, koja se ušuljala u tursko spremište baruta, zapalila ga te poginula zajedno s Ahmed-pašom i njegovim vojnicima. O njoj je pisao August Šenoa, Jakov Gotovac joj je posvetio operu, a u njenom rodnom kraju se sredinom srpnja održava kulturna priredba ‘Dani Mile Gojsalić’. Tom se prigodom osobama zaslužnima za očuvanje i promidžbu dalmatinske kulturne baštine dodjeljuje statua nazvana po njoj.

Junjakinja iz Poljica

Linker
17. travanj 2024 12:59