Putopis

Mjesta koja ne smijete propustiti: Mateja Sučević nas je provela Andaluzijom

Ilustratorica i kreativna savjetnica, ujedno jedna od naših omiljenih zagrebačkih cool djevojaka, podijelila je s nama dojmove koji su joj ostali nakon putovanja Andaluzijom. Evo što nam je preporučila!

Odluka da otputujemo u Andaluziju bila je dosta jednostavna. Moj dečko je veliki ljubitelj španjolske kulture i hrane te su Pamela i Sonja, moje bliske prijateljice, nedavnih dana bile na andaluzijskoj turi. Uostalom, sestra mi je tamo provela medeni mjesec. Stoga je cijela ova priča na neki način njihova priča, budući da smo izmjenjivali savjete, iskustva i recenzije.

Andaluzija je uistinu raj za sve umjetničke duše: spoj arhitekture, boja, povijesti i kulture će vam odmoriti dušu, nahraniti vas najfinijim tapasima i opiti njihovom kavom (španjolsko pjenušavo vino) i sangrijom. Naš put je započeo i završio sa Sevillom, gradom koji prši kreativnošću starih zanata i umjetnosti, glazbe i plesa.

image

Alhambra

PRIVATNI ALBUM

Plaza de España, Parque de Maria Louisa, dvorac Alcazar - lista must see mjesta je beskonačna. Savjetujem onima koji planiraju putovanje da provedu par dana u Sevilli i osjete ritam grada jer ovo je mjesto gdje ćete se željeti vratiti. Ako ste u Sevilli, bio bi grijeh ne posjetiti dobar flamenco show. Vjerujte mi, ne možete ni zamisliti emociju kakvu ovaj ples i pjesma mogu prenijeti. Predlažem rezervaciju mjesta u Tablao Flamenco De Las Setas. Samo ću reći da ostavila pet zvjezdica i napisala Google Review što inače na radim.

image

Tapas bar Eslava

PRIVATNI ALBUM

Gdje odsjesti? Parajo Rebelde je unikatan boutique hotel čiji je luksuz i elegancija odraz prekrasnih i romantičnih vlasnika. Gdje jesti? Eslava, Petra, La Casa del Tigre.

image

Parajo Rebelde hotel

PRIVATNI ALBUM

Ako želite stopostotni doživljaj ovog dijela Španjolske predlažem da unajmite automobil. Od svakog grada dijeli vas sat i pol do dva sata vožnje unutar kojih ćete upiti prekrasno uređenu zemlju i krajolik. Sljedeći gradovi na listi bili su nam Cadiz i Ronda. Cadiz je stari lučki grad prepun cvijeća koje vibrira sićušnim ulicama, malim bistroima i dućanima s keramikom, tkaninama i malim umjetninama. Budući da je grad smješten na moru, nemojte se začuditi ako naiđete na velik broj starijeg stanovništva budući da velik dio Španjolaca tamo provodi ljetne dane. Ronda je smještena na veličanstvenim liticama i malo podsjeća na naš Motovun. Jako je tradicionalna ali prepuna života te ima šarmantnu šetnjicu uz pogled na parkove i grad.

image

Cadiz

PRIVATNI ALBUM
image

Sevilla

PRIVATNI ALBUM

Zaljubila sam se u Malagu. I moram priznati - hype is real. Malaga je puno više od turističkog samoprozvanog party mjesta za mlade. Ovo rodno mjesto Picassa nudi pregršt muzeja, restorana i butika, a kulturna baština vidljiva je na svakom kutu. Ima uistinu šarmantan centar grada te prekrasan pogled s Alcazaba i Castillo de Gibralfara.

image
PRIVATNI ALBUM

Must see: Picassov muzej. Bili ljubitelj njegovog stila ili ne, muzej će vas očarati velikom zbirkom njegovih djela, nikad viđenim skulpturama te će prenijeti intimniji uvid u život umjetnika. Na mene, kao ilustratora, muzej je ostavio velik dojam.

image

U Picassovom muzeju

PRIVATNI ALBUM

Šećer smo ostavili na kraju. Posljednji grad na našoj andaluzijskoj turi bio je Granada i to radi najljepšeg mjesta na svijetu - Alhambre. Budući da mi je mama profesorica povijesti mogla bih reći da sam posjetila velik broj spomenika i povijesnih građevina, no ništa se ne može mjeriti s ovom palačom. Alhambra je prekrasno očuvana i renovirana palača/utvrda sultana Nasrida, posljednjeg vladara muslimanskog španjolskog kraljevstva. Spoj muslimanske i kršćanske kulture vidljiv je na svakom mozaiku, gipsanom reljefu, fontanama i vrtovima. Alhambra ima tri cjeline - Alhambra, Casa Real (Kraljevska palača), vrtovi palače Generalife i Alcazaba. Predlažem da si ostavite minimalno četiri sata za ovaj spektakl, uistinu je jedinstveno iskustvo.

image

Šetnica u Rondi

PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
image

Alhambra

PRIVATNI ALBUM
Linker
20. travanj 2024 15:36