Galerija Kranjčar

Posveta četiri desetljeća stvaralaštva: Mnogi poznati na otvorenju izložbe Dženise Pecotić

U Galeriji Kranjčar otvorena je izložba Dženin kabinet čuda umjetnice, kostimografkinje Dženise Pecotić kojom se slavi 40 godina njenog umjetničkog stvaranja.

Izložbom "Dženin kabinet čuda" zagrebačka kostimografkinja i modna dizajnerica Dženisa Pecotić slavi dvije važne obljetnice - 70. rođendan i 40 godina umjetničkog stvaralaštva. Na otvorenju njezine izložbe su govorile Snježana Banović (redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Elvira Kranjčar (vlasnica Galerije Kranjčar) i sama umjetnica.

image

Snježana Banović

JURAJ VUGLAC

"Samo najjači autori s drskom će lakoćom svladati jednu od najtežih umjetničkih zadaća: ostvariti retrospektivu svoga umjetničkog rada posve novom umjetničkom cjelinom! Upravo takvo nadmašivanje pitanja vlastite poetike osigurala je Dženisi Pecotić posebno mjesto u povijesti hrvatskoga modnog oblikovanja i kostimografije. No nije li sve staro ionako sadržano u novome, a cjelina u samo jednom djeliću cjeline? Da je tako, nova bi obljetnička izložba Dženise Pecotić samo demonstrirala prepoznatljive oblikovne postupke autorice koja nas je zadužila umjetničkim propitivanjem snažnijim od modne prakse koja se ipak dozirano napaja umjetnošću, vezana u konačnici vlastitom pragmom.

image

Dženin kabinet čuda posvećen je 40 godina rada kostimografkinje Dženise Pecotić

NERA SIMIC/CROPIX

No, Dženisa Pecotić pasionirano je vezana za impulse koji kontinuirano dograđuju djelo otvoreno raspravi o tome kako postmoderna i nije presudila moderni jer su joj mehanizmi - među kojima je pak citatnost prava postmodernistička poslastica - prešli u službu moderne. Dakako pojmovne, a ne datumske moderne. Nema tu, međutim, esejiziranja kakvo u sjeni vlastite kreacije počesto nude umjetnici očarani znanstvenom invencijom.

image

Postav izložbe

JURAJ VUGLAC

Dženisa Pecotić reagira instinktom, a ne naučenom umnošću, ali je kuća tog kreativnog instinkta impresivne snažne gradje, oksimoronski povezana s njezinim istančanim, godinama biranim duhovnim sadržajem! Ta snažna krhkost vrlo je jasna u svojim oblikovnim porukama čiji je sadržaj, medjutim, visoko poetiziran,krajnje profinjen, ali nikad bolećiv.Jer tu je spasonosna šala, štos ili pikantan korektiv koji će i tako zavrtjeti priču u posve drugom smjeru.

image

Izložba je otvorena u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

NERA SIMIC/CROPIX

Na gotovo kultni način povezana sa svojim poticajima pronadjenim u kulturnom okolišu prošlosti i sadašnjosti, autorica će ih u svojim radovima doslovno citirati, travestirati, ili uklopiti kao ready made.

U toj pjenušavoj poetici, naposljetku nam se otkriva istina o vlastitoj prirodi kao presudnom izvoru umjetničkih oblika!“

- Ana Lendvaj

Izložbu u poznatoj zagrebačkoj galeriji nisu propustila ni neka poznata lica.

image

Ada Berber

JURAJ VUGLAC
image

Davor Meštrović sa suprugom

JURAJ VUGLAC
image

Diana Sardelić Pezo, Katarina Milković i Zdenka Mesić

JURAJ VUGLAC
image

Duško Šibl, Zdenka Mesić, Rumi Meštrović i Katarina Milković

JURAJ VUGLAC
image

Ivica i Dragana Propadalo

JURAJ VUGLAC
image

Sanja Baljkas, Staša Čimbur i Lidija Kacian

JURAJ VUGLAC
image

Anita Matić Delić

NERA SIMIC/CROPIX
image

Lana Jurčević

NERA SIMIC/CROPIX
image

Tihana Harapin Zalepugin

JURAJ VUGLAC
Linker
23. travanj 2024 08:06