VELIKI USPJEH

Dubrovački majstor Izvor Pende oduševio kolekcionare i ljubitelje umjetnosti u Dubaiju

Njegova samostalna izložba "Chromatic Reflections" u galeriji Intent u Dubaiju otvorena je do 5. svibnja.

Na VIP otvorenju prodajne izložbe "Chromatic Reflections" za članove Arts Cluba u galeriji Intent u Dubaiju nisu se štedjeli komplimenti na račun 47-godišnjeg dubrovačkog slikara Izvora Pendea. Sva mjesta bila su popunjena odmah nakon objave, a majstora nove apstrakcije u hrvatskoj likovnosti tamošnji su kustosi, kolekcionari i ljubitelji umjetnosti iz cijelog svijeta opisali kao umjetnika nove generacije koji globalnu scenu zadivljuje svojim nevjerojatnim istraživanjem kolorizma, forme i emocija.

image

Izvor Pende

PRESS

Izvorova prva samostalna izložba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ostaje otvorena do 5. svibnja, a na njoj se predstavlja s 13 recentnih radova. Neke od njih je zagrebačka publika vidjela preklani na velikoj samostalnoj izložbi u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

image

Kromatske refleksije Izvora Pendea

PRESS

"Cijene mojih slika kontinuirano rastu, jer su mi se proteklih godina otvorila vrata najvažnijih galerija, muzeja i internacionalnih umjetničkih sajmova. Osobno cijene ne određujem, nego to čine galeristi u Europi, Sjedinjenim Državama i na Bliskom istoku koji me zastupaju", govori Pende, čiju je pojavu na umjetničkoj sceni Branko Franceschi, ravnatelj NMMU-a, opisao kao nezabilježenu od vremena naših najvećih velikana apstrakcije poput Ede Murtića.

image

Izvor Pende prvi je put posjetio Ujedinjene Arapske Emirate

PRESS

Danas sa suprugom Marijanom Pende živi između Zagreba i Dubrovnika, gdje stvara u svom atelijeru u Karmenu, bivšem samostanu i zatvoru u Starom gradu.

image

Galerija Intent specijalizirana je za suvremenu umjetnost

PRESS

"Preselili smo se u Zagreb, grad u kojem sam rođen i u kojem imamo mnogo prijatelja, no u srcu ću uvijek ostati Dubrovčanin, dok kao slikar ne osjećam pripadnost, nego se smatram stanovnikom svijeta", kaže Pende, koji je slikarstvo magistrirao na prestižnoj Umjetničkoj akademiji u njemačkom gradu Düsseldorfu. Nakon Dubaija u svibnju putuje u Beč, gdje u galeriji "Rodler Gschwenter" priređuje samostalnu izložbu, a nakon toga sudjelovat će na skupnim izložbama Art Cologne i Art Rotterdam... No, najvažniji plan mu je, kaže, što više vremena provesti u atelijeru, radeći u tišini na novoj seriji slika, jer ga to čini najsretnijim.

image

Izvor Pende izložio je ulja na platnu velikog formata

PRESS

Je li njegov atelijer u Karmenu jedino mjesto na kojem može stvarati? "Ne, ali se tamo definitivno najbolje osjećam. Za svog prvog posjeta Dubaiju zadivili su me futuristička arhitektura i iznimna čistoća grada, a najviše me impresionirala tišina pustinje u kojoj vam se i vlastito disanje čini - glasnim. Nevjerojatna ljepota i moć tog prirodnog prostranstva navela me na pomisao kako bi možda bilo lijepo imati atelier u pustinji. No, neka to zasad ostane samo moja želja pusta...", zaključuje Izvor Pende.

image

Izložba je otvorena do 5. svibnja

PRESS
image
PRESS
Linker
23. travanj 2024 13:59