DEPOSITPHOTOS
Dobra doza adrenalina

Najbolje lokacije: Upustite se u rafting avanturu na nekoj od ovih divnih hrvatskih rijeka

Ako ove godine želite malo drugačiji godišnji odmor, a uz to volite adrenalin, ne propustite isprobati jedan od omiljenih ljetnih spotova na vodi kojim se povezujemo s drugima i vježbamo timski rad.

Ako ove godine želite malo drugačiji godišnji odmor, a uz to volite adrenalin, ne propustite isprobati jedan od omiljenih ljetnih spotova na vodi kojim se povezujemo s drugima i vježbamo timski rad.

Zakoračili smo u ljeto i vrijeme je godišnjih odmora koje tako željno iščekujemo svake godine. Neki bježe u planine, drugi se hlade pod palmama, a neki jedva čekaju sezonu adrenalinskih sportova na vodi kako bi se osvježili, ali ujedno i zabavili. Adrenalinske aktivnosti postale su stalan dio turističke ponude Hrvatske jer se kroz njih mogu istražiti skriveni, a predivni dijelovi naše zemlje.

Jedan od najtraženijih adrenalinskih sportova svakako je rafting, čija sezona počinje već u svibnju, a traje do listopada. Međutim, jahanje po brzacima rijeka u gumenom čamcu posebno godi tijekom najtoplijih mjeseci, u srpnju i kolovozu, te je izvrsna prilika za druženje s obitelji i prijateljima.

Rafting je zabavan način za zbližavanje ljudi, jer je tijekom vožnje važan timski rad. Naime, kod raftinga je važno da svi jednako doprinose, bez obzira na to što ovaj sport u principu ima kapetana, odnosno skipera koji navodi tim.

Hrvatska je prepuna rijeka koje su idealne za ovu vrstu zabave pa vam u nastavku donosimo one najpopularnije i najljepše.

image

Cetina se ulijeva u Jadransko more kod Omiša

DEPOSITPHOTOS

Cetina

Krška ljepotica najpoznatija je rijeka za rafting te pruža izniman doživljaj zahvaljujući bujnom zelenilu, mnoštvu brzaca i slapova pored kojih se možete i okupati. Njezin veličanstveni kanjon smješten je u blizini grada Omiša, gdje i počinje svaka rafting avantura po Cetini. Najpoznatija staza duga je 11 kilometara - počinje u Penšićima, a završava na području Radmanovih mlinica, šest kilometara od Omiša.

Čitajte i: Jeste li već isprobali glamping? Donosimo najljepše lokacije za novo iskustvo povezivanja s prirodom

Cetina krije nekoliko uzbudljivih brzaca poput Studenaca i Oblačnika, kod kojeg se izlazi iz čamaca i kratko šeta obalom, jer je spuštanje niz njih prilično opasno.

image

Kanjon rijeke Zrmanje

DEPOSITPHOTOS

Zrmanja

Područje kanjona rijeke Zrmanje najpoznatije je po legendarnom poglavici Winnetouu jer se tamo 60-ih godina prošlog stoljeća snimao i istoimeni film. Ubraja se u jedan od najljepših u Europi pa ne čudi da je odaran za filmsku kulisu, a sama rijeka bogata je vodopadima i sedrenim barijerama koje ostavljaju bez daha.

image

Slapovi na Zrmanji

DEPOSITPHOTOS

Posebnost Zrmanje je i ta što se tamo miješa planinska i mediteranska klima te je zbog toga dosta hladnija od ostalih rijeka. Rafting na Zrmanji počinje veslanjem mirnim dijelovima rijeke, no kasnije vas očekuje pravi adrenalinski doživljaj. Slap Veliki buk, visok 11 metara, kao stvoren je za fotografiranje i slušanje njegovog gromoglasnog udaranja vode o stijene.

Njega ćete također morati zaobići pješice, a onda kada se vratite u čamac, čeka vas spust niz tobogane slapova koji će vam ostati u sjećanju do kraja života.

image

Rijeka Kupa

GORAN ŠAFAREK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kupa

Za samo sat i pol vožnje od Zagreba možete doći do Kupe, najduže rijeke koja cijelim svojim tokom teče u teritoriju Hrvatske. Izvor joj je zaštićen kao spomenik prirode na području Nacionalnog parka Risnjak te nikada ne presušuje.

Rafting na Kupi počinje na gornjem toku iz Broda na Kupi, gdje rijeka teče u brdsko-planinski prostor Gorskog kotara. Kupa je idealna za početnike u raftingu i djecu jer je nešto mirnija, s nekoliko brzaca. U vrijeme nižih vodostaja možete veslati i u manjim gumenim kanuima ili kajacima na napuhavanje za dvije do tri osobe koji omogućuju prolaz na mjestima gdje ima dovoljno vode.

Čitajte i: Gdje na medeni mjesec? Odmor na ovih pet europskih destinacija pamtit ćete cijeli život!

image

Rijeka Mrežnica

NEJA MARKICEVIC/CROPIX CROPIX

Mrežnica

Divni kanjoni i mnoštvo sedrenih slapova krase područje rijeke Mrežnice. Ovi slapovi presijecaju je duž cijelog toka i tako povezuju njezina jezera. Čak 26 slapova nalazi se u gornjem dijelu toka na duljini od pet kilometara, a isto toliko slapova nalazimo i u donjem dijelu toka.

Mrežnica je zato idealna za savladavanje slapova u rafting čamcu s impresivnim pogledom na bogato zelenilo i divlju prirodu. Donji dio rijeke odličan je za početnike, obitelji s djecom i one koji su željni kupanja i odmora u hladu.

Razne agencije organiziraju rafting ture pa svakako uz pomoć tražilice pogledajte što nude i organizirajte adrenalinski odmor!

Linker
26. travanj 2024 04:45