Marija Milin
Ekstravagantna tijela

Kako društvo određuje granice normalnog i patološkog?

Večeras, 18. studenog 2016. u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip bb) otvara se četvrto izdanje festivala Ekstravagantna tijela. Ovaj međunarodni, transdisciplinarni umjetnički projekt bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog (bilo da se radi o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu) i od 2007. se održava svake tri godine. Festival Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna fokusiran je na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.

Večer otvorenja obilježit će vodstvo Maria Kovača kroz postav izložbe uz sudjelovanje umjetnika. U performansu “Sekstaj mi ako možeš” američke umjetnice Karen Finley, umjetnica na licu mjesta stvara vizualne kompozicije inspirirane porukama i slikama eksplicitnog, erotskog sadržaja koje joj šalju posjetitelji. Prepoznatljiva upravo po umjetničkoj provokaciji, Finley i ovim performansom daje kritiku društva s posebnim naglaskom na ‘kulturu selfija’ te sram i poniženje u slučajevima kada privatne fotografije dospiju u javnost. Radovi će se nakon performansa moći pogledati i kupiti, a za sekstanje se prijavite e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s obzirom da je performans vremenski ograničen.

Karen Finley (US) – Sekstaj mi ako možeš, peroformans; uz dopuštenje Travisa Chamberlaina i The New Museum, New York

Critical Art Ensemble, američki umjetnički kolektiv, poziva zagrebačke posjetitelje festivala da nacrtaju, naslikaju, fotografiraju, skeniraju (i sl.) nezakonitu radnju u kojoj su sudjelovali ili predmet takve aktivnosti i uz to prilože kratko objašnjenje na koji su način s njom povezani. Svi radovi se anonimno predaju na otvorenju izložbe 18.11. u Pogonu Jedinstvo, gdje će ostati izloženi do zatvaranja festivala. Critical Art Ensemble stvara radove na sjecištu umjetnosti, tehnologije, političkog aktivizma i kritičke teorije kroz gotovo tri desetljeća svojeg djelovanja. Projektom “Istinski zločin” pokušavaju na vidjelo iznijeti tajnu strukturu svakodnevnog otpora i pobune pojedinaca krećući od pretpostavke da većina ljudi u nekom trenutku života sudjeluje u nezakonitim aktivnostima, koliko god male one bile.

Ana Adamović (RS) – Mi izbjeglice (1943. – 2016.), video instalacija; kadar iz filma

Za vrijeme trajanja festivala, od 21. do 24. studenog od 17:30 do 20 sati u prostorima Akademije likovnih umjetnosti (Jabukovac 10) pod vodstvom umjetnice Sonje Vuk i suradnice, geštalt psihologinje, Sandre Grubić održat će se radionica za odrasle naziva “Sve najbolje”. Na svakoj od četiri radionice otkrivat će se po jedan oblik kontrole (kontrola ponašanja, informiranja, mišljenja i emocionalna kontrola) koji ograničava ljude u nesmetanom razvoju i širenju pogleda na život i svijet. Polaznici će uz stručno vodstvo učiti kako restrukturirati navedene oblike kontrole u fleksibilnije, otvorenije obrasce i planove s ciljem unapređenja osnovnih životnih vrijednosti. Broj mjesta je ograničen, a prijave se primaju putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

[E0
Marija Milin
Igor Grubić (HR) – Velvet Underground, istraživački projekt i fotoperformans

Izložba, u sklopu koje će se moći pogledati mnogi video radovi, instalacije, interdisciplinarni projekti i fotografije domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika, bit će otvorena do 25. studenog, dok se program performansa 20. i 21. studenog seli u Dom omladine Beograda (Makedonska 22/IV, Beograd) u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda.

Zatvorsko pesničenje (RS) – Slike i riječi iz okružnog zatvora u Beogradu, serija fotografija i poklon knjige poezije; foto: Igor Čoko, iz knjige fotografija Iza rešetaka: Život osuđenih lica u Okružnom zatvoru u Beogradu

Siniša Labrović (HR) – Postdiplomsko obrazovanje, ilustrirani priručnik; crteži: Igor Hofbauer

Performans Karen Finley “Sekstaj mi ako možeš” održat će se u petak, 18.11. od 20 do 23 sata i u subotu, 19.11. od 15 do 19 sati u Pogonu Jedinstvo. Prijaviti se možete za jedan od navedenih termina.

Linker
28. studeni 2023 16:55