ne propustite

‘Crna ovca‘ nakon dvije godine na Krku: Festival okupio tisuće posjetitelja željnih zabave i vrhunske hrane

Tisja Kljaković Braić, Jonathan, Psihomodo Pop, TBF, Korado Korlević...samo su neki koji nastupaju u bogatom programu festivala koji slavi otočku tradiciju, glazbu, sport i kulturu.

U Baški na otoku Krku, nakon dvije pandemijske godine ponovo se održava manifestacija Crna ovca, festival otočke baštine, gastronomije, sporta, umjetnosti i glazbe. Crna ovca počela je u petak izložbom splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić koja je za tu priliku sa suprugom Igorom i kćerkicom Nastjom doputovala iz Splita.

image

Prvi put na Krku: Tisja Kljaković Braić, suprug Igor i kćerkica Nastja

INES STIPETIć

"Ovo mi je prvi posjet otoku Krku i Baškoj. Ja vam naime ne volim putovati,domet mi je okolica mog Splita jer mi je najdraže biti kod kuće pred televizorom. Tako da me i na ovaj put 'pogurnuo' suprug. A sad kada sam tu baš mi je drago što sam se odlučila doći. Ljudi su ljubazni, Baška je jako lijepa, pogotovo ova njihova vala, tak oda ostajemo do kraja festivala", kazala je umjetnica koja je svojim slikama, karikaturama i humorom oduševila i brojne nazočne na njezinoj izložbi. Mnogi su došli s knjigama karikatura 'Oni' kako bi ju tražili autogram, kao i oni koje je oduševila svojom autobiografskom zbirkom pripovjedaka - 'U malu je uša đava' .

image

Tisja Kljaković Braić, Boris Lešić i Ivana Topić, direktorica TZ Baška

INES STIPETIĆ

Nakon izložbe, uz bogatu gastronomsku ponudu ribe i janjetine na gradskoj rivi zabavu su koncertom začinili riječki bend Jonathan te odlično raspoloženi dečki iz Psihomodo Popa.

image

Riječki bend Jonathan oduševio je publiku

MATEJ ČELAR

Čitajte i: Drugo izdanje velikog open-air koncerta u Rijeci! Nastupaju Jonathan, Porto Morto i Grapevine Babies

Subota je rezervirana za brojne rekreacijske programe kao što su Ovčarski pohod- pješačka tura do mrgara, dječja radionica za izradu ovčica od filcane vune, promocija knjige ''Nonina otočna kuharica'', predavanje Korada Korlevića, koncerti Porto Morta i TBF-a…, kao i start regate Corinthia Cup, memorijal Jure Vukasovića.

A upravo je jedrenje razlog zašto se sredinom dvijetisućitih i počela održavati Crna ovca.

''Jedriličarski kup Vihor iz Baške tražio je pomoć kako bi mogao financirati svoju djelatnost i pomoći najmlađima koji su članovi ovog kluba pa smo došli na ideju da održimo manifestaciju koja bi gostima pružila zabavu, a dio zarade išao bi za klub. Tako je i krenulo i do danas je centralni dio Crne ovce jedriličarska regata u klasi optimist'', kazao nam je Boris Lešić, idejni začetnik i organizator tog otočkog festivala, ujedno i unuk rođenog Bašćana Jure Vukasovića, nekadašnjem direktoru Jugolinije i velikom ljubitelju mora kojem je posvećena regata. Pa nam je i objasnio i kako je došlo do neobičnog imena manifestacije. Kako je ovčarstvo na Krku stoljetna tradicija, ideja je bila da u nazivu bude ovca, a ona koja se izdvaja iz stada je uvijek - crna ovca.

image

Maštovita ponuda otočkih specijaliteta

INES STIPETIĆ

''Ako si već ovca budi crna ovca - svoja, individualac, kreativac i nešto drugačiji. I takve ljude i programe želimo i promoviramo na svom festivalu''.

Festival se zatvara u nedjelju u 15 sati proglašenjem pobjednika jedriličarske regate.

Linker
23. travanj 2024 15:51