tri generacije žena

Zagrebački HNK osvojio srca i pozvao na humanitarnu akciju: Održana praizvedba ‘Gdje se kupuju nježnosti‘

Svečana premijera dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka održana je sinoć u zagrebačkom HNK, što je publika željna kulture s oduševljenjem dočekala.

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana svečana premijera dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

image
'Gdje se kupuju nježnosti'
MARA BRATOŠ

Premijera je održana u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama, a gledatelji željni kulturnih događaja nisu skrivali oduševljenje te su ansambl nekoliko puta izvodili na bis.

image
Ekipa predstave 'Gdje se kupuju nježnosti'
MARA BRATOš

Radnja mami suze na lice

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama.

image
Iz predstave 'Gdje se kupuju nježnosti'
MARA BRATOš

Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.

image
'Gdje se kupuju nježnosti'
MARA BRATOŠ

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri naše proslavljene glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke je fantastična Nina Violić, moćnu Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Izvedba s humanitarnom crtom - HNK sve poziva na akciju

Na svečanoj premijeri i tijekom svih izvedbi predstave "Gdje se kupuju" nježnosti HNK u Zagrebu organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja koji je teško oštećen u potresu. Donacije se mogu uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne Banke Zagreb HR0623400091510892879 ili u predvorju prije i poslije predstave.

Akcija HNK u Zagrebu za Petrinju traje do 15. veljače 2021. godine.

Umjetnici i zaposlenici središnjeg nacionalnog kazališta pozivaju gledatelje i prijatelje teatra da se priključe akciji kako bi svojim prilozima omogućili povratak kulturnoga života u razrušenoj Petrinji.

image
Daria Lorenci Flatz
MARA BRATOš
image
Filip Vidović
MARA BRATOš
image
Dubravka Vrgoc i Monika Herceg
MARA BRATOš
image
Filip Šovagović
MARA BRATOš
image
Nina Violić
FOTOGRAFIJE: MARA BRATOš
image
Gordan i Sonja Jandroković
MARA BRATOš
image
Lana Baric Daria Lorenci Flatz i Jadranka Dokic
MARA BRATOš
image
Lana Barić
MARA BRATOš
image
Mirta Zečević
FOTOGRAFIJE: MARA BRATOš
Linker
23. rujan 2023 11:45