Ima nade za kulturu

Zagreb postaje centar baletne umjetnosti: Na prvi masterclass Baldovin Balleta stiže i veliki Ken Ludden

George Alexandru Baldovin, bivši baletan zagrebačkog HNK-a, u zagrebačkom ZPC-u od 2. do 9. srpnja organizira Master Ballet Education, ljetni plesni kamp za profesionalce i ljubitelje plesa na kojem će satove držati vrhunski koreografi te aktualne i bivše baletne zvijezde.

U Zagrebu će se od 2. do 9. srpnja održati prava poslastica za profesionalne plesače i ljubitelje baleta, Master Ballet Education u organizaciji Baldovin Balleta, škole koju vodi George Alexandru Baldovin, bivši dugogodišnji plesač zagrebačkog HNK. Radionice i predavanja voditi će vrhunski plesači i koreografi: Leo Mujić, Staša Zurovac, Almira Osmanović, Anton Bogov, George Stanciu, Iva Vitić Gameiro, Sergiu Moga, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, Krstina Kremzova, Dan Radu Boeru, a iz Amerike stiže Ken Ludden, direktor slavne baletne škole Margot Fonteyn Academy of Ballet.

Dolazak Kena Luddena, osim održavanja Masterclassa, ima još i jedan povod.

Naime ovaj bivši baletan i svestrani umjetnik nakon tri godine pregovora i suradnje, odlučio je Baldovin Ballet pridružiti Margot Fonteyn Akademiji. Baletni vizionar bio je najbliži suradnik posljednjih 12 godina života Dame Margot Fonteyn, najveće britanske balerine u povijesti plesa s kojom je razvijao program buduće akademije i koja mu je dozvolila da koristi njezino ime. Više od deset godina držao je satove plesačkom velikanu Rudolfu Nurejevu, iza sebe ima desetke koreografija baleta i mjuzikala diljem svijeta, objavio je više od 40 stručnih i popularnih knjiga, učitelj je mađarskog misticizma, bavi se glazbom i glumom…

image

George Alexandru Baldovin i Iva Vrgoč u baletnom studiju kojeg su u potpunosti sami uredili

VANESA PANDZIC CROPIX

"Za mene je Ken Ludden dijamant u baletnom svijetu i jako me veseli što od jeseni postajemo ovlašteni i pridruženi program te slavne baletne akademije. Raditi ćemo pod njegovim mentorstvom i umjetničkim savjetovanjem i to nam je velika čast, ali i odgovornost jer kao i oni težimo profesionalnoj izvrsnosti", kazao je za Gloria.hr George Alexandru Baldovin koji se osim plesom, već godinama uspješno bavi koreografijom i skladanjem glazbe za baletne predstave kao i crtanjem. Upravo ta njegova svestranost osvojila je velikog Kena Luddena.

image

Kena Luddena američki mediji nazivaju baletnim vizionarom

PRIVATNA ARHIVA

Podsjetimo, Baldovin Ballet osnovan je 2020., nakon što se George godinu ranije oprostio od profesionalne karijere i posvetio edukacijama. Školu vodi s Ivom Vrgoč koja je menadžerica Baldovin Balleta, a vrata njihovog studija u Mesničkoj ulici nisu otvorena samo za profesionalce već i rekreativce svih dobnih skupina koji žele naučiti plesati balet.

image

Baletan je karijeru završio 2019. u HNK, a plesao je u kazalištima diljem Europe

VANESA PANDZIC CROPIX

"Naš cilj je imati vrhunsku školu za profesionalne plesače, ali i rekreativce koji i u zrelijim godinama žele probati kako se pleše profesionalni balet. Za početne satove ne treba imati predznanje, već samo dobru volju. Vježbanje baleta je trening za tijelo, dušu i um jer uz divnu klasičnu glazbu treba pamtiti i korake uz obavezno pravilno držanje. A to nije baš lako", kaže George Baldovin, koji se sa svojom školom pridružio svjetskim trendovima koje prate i najveće baletne kuće. Primjerice, satove za rekreativce pruža i Kraljevski balet u Londonu kao i onaj u New Yorku.

Čitajte i: Hit predstave koje voli i publika i kritika: Kazalište Moruzgva kreće na veliku ljetnu turneju

"Baletna tehnika razvija mišiće za koju većina ljudi ne zna ni da postoje. Mi se na satu prvo ugrijavamo, istežemo i potom vježbamo kao da se spremamo za pravu predstavu. Kada naši rekreativci uđu u studio, brige ostave vani, iza zatvorenih vrata, jer se kod nas treba razmišljati kako bi se došlo do pravilno izvedenog pokreta. Zato i ne čudi što imamo grupe u koje dolaze i oni 50 plus, jer baletne vježbe korisne su za zdravlje, pridonose fleksibilnosti, pravilnom držanju, snazi, učvršćuju leđne mišiće…", objašnjava Baldovin čiji studio od jeseni kreće i s programom - Body Mechanic.

Riječ je o vježbama koje su proizašle iz baleta, a prije 30 godina, kao zasebni tip vježbi koji se stalno nadopunjuje, osmišljene su upravo na Akademiji Margot Fonteyn.

image

George Alexandru Baldovin i njegova partnerica Iva Vrgoč uskoro će promijeniti logo svoje škole kojoj će biti dodan i onaj Margot Fonteyn Akademije

VANESA PANDZIC CROPIX

"Mi baletani prije nastupa imamo specifičan način razgibavanja, a stručno bi se reklo da se radi o vježbama koje uključuju koordinirani napor mišića, kostiju i živčanog sustava za održavanje ravnoteže i pravilnog držanja kako bismo izbjegli ozljede. Veselim se što uvodimo taj program i nadam se da će ga naši profesionalci, ali i rekreativci prepoznati".

No osim stvaranja ljubavi prema baletu, njihov prvenstveni cilj je da svoje polaznike zaraze ljubavlju prema umjetnosti. I ne nužno plesnoj.

‘‘Ako nekom prenesemo ljubav prema baletu, glazbi ili književnosti, mi smo svoj cilj ostvarili. Sve više naših polaznika rekreativaca ne propušta niti jednu baletnu predstavu jer ju sada gledaju drugim očima pa o tome kasnije i razgovaramo.‘‘, govori George koji je najsretniji što ima i puno malenih polaznika od kojih će dio njih sigurno krenuti profesionalnim vodama.

Linker
17. travanj 2024 15:33