hit predstava

U zagrebačko kazalište stiže predstava o Lepoj Breni, koja obara sve rekorde posjećenosti

U predstavi se problematizira fenomen njezine popularnosti, tragični raspad bivše zemlje, ali i nesretne sudbine svih njezinih građana.

Kazališna hit-predstava Bitef Teatra iz Beograda o životu Lepe Brene stiže u kazalište Kerempuh 7. i 8. ožujka 2023. Brenu glumi i popularna Jasna Đuričić, nedavno nagrađena za najbolju europsku glumicu u filmu "Quo Vadis, Aida".

Dan žena ovog će ožujka ljubitelji kazališta, ali i Lepe Brene, obilježiti u Zagrebu hit predstavom u Satiričkom kazalištu Kerempuh. U glumačko-pjevačko-plesnom komadu "Lepa Brena project", problematizira se fenomen njezine popularnosti, tragični raspad bivše zemlje, ali i nesretne sudbine svih njezinih građana. I sve to ispričano je kroz ženu koja je bila simbol Jugoslavije; čak pet likova Lepe Brene stopilo se u jednu zajedničku priču i poruku.

Kazališna predstava nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i jedne hrvatske spisateljice Vedrane Klepice, a sva lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri glumice Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović te jedan glumac Vlada Aleksić. Glavni su likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti, čiji se monolozi upliću u vrstu međusobnog razgovora; kako svih pet Brena međusobno, tako i s publikom.

image

Lepa Brena Project

PRESS

Nakon uspješne beogradske premijere, nevjerojatna kazališna priča beogradskog Bitef Teatra "Lepa Brena project" stiže na gostovanje i u hrvatsku metropolu 7. i 8. ožujka. Autori naglašavaju da predstava nije zamišljena samo kao biografska predstava, već kroz Lepu Brenu, najveći simbol showbusinessa Jugoslavije, priča i o kompleksnosti i kontradikcijama posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočaranjima i nadi, ali vidimo i Brenu kao estradnu zvijezdu koja i sama puca pod pritiscima životnih tragedija.

Brena Graditeljstva govori o socijalizmu iz današnje tranzicijske perspektive gdje je građanin na svaki način nezaštićen, govori i o ratu i onome što se neprestano gura pod tepih. Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brenna i ima svoj drag queen show u Beču, a kroz njega nas uvodi u vrstu osobne hrabrosti da se živi vlastita sudbina. Brena Biznismenka donosi naličje dive koje se očitava u ljudskoj slabosti, Brena Jugoslovenka donosi bestidni užas rata, dok Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenu, život dostojan življenja.

image

Lepa Brena Project

PRESS

"Predstava me dirnula, glumačka ekipa je lijepo pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je kroz ovakav projekt prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da nas pjesma treba spajati, a ne razdvajati", izjavila je Lepa Brena nakon beogradske premijere.

Ova kazališna hit predstava od trenutka premijere obara sve rekorde posjećenosti, bilježi uspjeh u cijeloj regiji, a osim uobičajene publike privlači i gledatelje koji nikad prije nisu ušli u teatar.

Linker
24. travanj 2024 08:34