Filmski festival

Snage hrvatske kinematografije predstavljaju nas na Berlinaleu

Hrvatsku kinematografiju će na ovogodišnjem 73. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu predstavljati tri filma.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu Hrvatska ima tri predstavnika: animirani film "Eeva", autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, a prikazuje se u natjecateljskom programu Berlinale Shorts. Zatim, dugometražni hibridni dokumentarac "Između revolucija" redatelja Vlada Petrija u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji koji će svjetsku premijeru imati u programu Forum.

U programu Berlinale Special europsku premijeru će imati dugometražni igrani film "Bazen beskraja" redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-hrvatsko-mađarska koprodukcija.

image

Animirani film "Eeva"

PROMO

"Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Zahvalna sam na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom, kao i čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati film", izjavila je povodom nastupa na festivalu autorica Lucija Mrzljak.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da se domaći animirani film natječe u programu Berlinale Shorts, a "Eeva" je inače, priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica.

image

"Morska iskra"

PROMO

Dugometražni igrani film "Bazen beskraja", redatelja Brandona Cronenberga, koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu će imati europsku premijeru. Ovaj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji "uzdižu film kao umjetničku formu".

Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista. Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, dok radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.

image

Film "Disco Boy"

PROMO

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu "Disco Boy", dugometražnom prvijencu talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog natjecateljskog programa (Competition). Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu "Morska iskra" (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima - Generation.

Linker
20. travanj 2024 13:55