FILMSKI UŽITAK

Na listi za gledanje: 4 filma koji su u Veneciji ispraćeni ovacijama

Biografskim dramama "Maestro", "Ferrari" i "Priscilla" društvo pravi psihološki triler "The Killer", majstora filmske provokacije Davida Finchera.

Ferrari

Američki redatelj Michael Mann od mladosti je fasciniran Ferrarijevim sportskim automobilima, a glavnu ulogu u svom visokobudžetnom biografskom filmu o Enzu Ferrariju, čije je ime postalo sinonim za luksuz i prestiž na četiri kotača, dodijelio je Adamu Driveru, dok Penelope Cruz igra Lauru Ferrari, suprugu karizmatičnog i zahtjevnog industrijalca iz Modene. Radnja filma smještena je u 1957., poslovno ključnu, a privatno najturbulentniju godinu u životu Enza Ferrarija. Supružnicima je brak u krizi zbog smrti sina jedinca Dina, koji je prema obiteljskim planovima trebao postati Enzov nasljednika, a njihovom poslovnom carstvu prijeti bankrot. U tom trenutku Enzo i njegov tim vozača odlučuju se uključiti u povijesnu utrku "Mille Miglia" (Tisuću milja) kroz Italiju. Brzi i žestoki sportski automobili, tinjajuća bračna napetost, strastvena pomirenja i epske svađe, Driverov talijanski naglasak i senzacionalna Penelope Cruz - sasvim dovoljno za odličan filmski provod. Film u kina stiže u prosincu.

Maestro

Nakon velikog uspjeha svog redateljskog prvijenca "Zvijezda je rođena" Bradley Cooper se na Venecijanski filmski festival vratio s biografskim filmom o slavnom skladatelju Leonardu Bernsteinu. Film se usredotočuje na Bernsteinov odnos sa suprugom Felicijom (Carey Mulligan), od njihovog upoznavanja i udvaranja do braka, koji se bolno savija pod težinom njegovih homoseksualnih ljubavnih veza. Cooper je s Joshom Singerom napisao scenarij, a producirali su ga Martin Scorsese i Steven Spielberg. U kina stiže 22. studenog.

Priscilla

Na svjetskoj premijeri u Veneciji biografska drama "Priscilla" ispraćena je ovacijama i burnim emocijama, pa su producenti uvjereni kako će ženski pogled redateljice i producentice Sofije Coppole biti potpuna suprotnost "Elvisu" Baza Luhrmanna. Film se temelji na memoarima "Elvis i ja" iz 1985. te prikazuje život Priscille Presley i brak s Elvisom, kao i njezino odrastanje od tinejdžerice do žene. Prema pisanju filmskih portala Cailee Spaeny briljira u glavnoj ulozi, dok je Jacob Elordi uvjerljiv u ulozi kralja rock‘n‘rolla. U hrvatska kina stiže u prosincu.

The Killer

Kultni redatelj David Fincher, majstor psiholoških trilera, s filmom "The Killer", vraća se svojim korijenima, a glavne uloge u njemu je dodijelio Michaelu Fassbenderu i Tildi Swinton. Nastao je prema istoimenom francuskom stripu, a priča prati psihičku krizu hladnokrvnog ubojice koji strahuje od gubitka razuma dok čeka iduću narudžbu i novu metu, te razmišlja o nemogućoj misiji - izlasku iz posla. “The Killer” je snimljen s budžetom od 175 milijuna dolara, pa su i očekivanja velika, kako od kinodistribucije, tako i kasnijeg prikazivanja na Netflixovoj streaming platformi. U kina stiže 27. listopada.

Linker
20. travanj 2024 13:17