DRUGAČIJA IZLOŽBA

Dnevnik jednog glumca: Livio Badurina otkrio kako izgleda proces stvaranja predstave

Prvak drame zagrebačkog HNK u foajeu teatra otvorio je izložbu atraktivnih videa koje je snimio tijekom rada na nekoliko kazališnih predstava, i to u posljednjih dvadeset godina. Izložbu možete pogledati do 3. travnja.

Uoči Svjetskog dana kazališta koji se obilježava 27. ožujka, glumac Livio Badurina, prvak Drame zagrebačkog HNK, u ponedjeljak je u foajeu kazališta otvorio videoizložbom Dnevnik jednog glumca – Prostor nastajanja i nestajanja . Badurina se fotografijom i videom bavi dvadesetak godina, a posebno ga je taj hobi preuzeo kada su na tržište izašli programi za montažu pa je sam mogao slagati svoje video i foto zapise u priče koje su najviše nastajale u njemu bliskom okruženju, a to je teatar. Ovo mu nije prva izložba, a sada prikazuje pet videouradaka u kojima se isprepliću fotografija i video snimljeni tijekom nastajanja predstava ‘‘Medeja‘‘ Tomaža Pandura, ‘‘Edip‘‘ Eduarda Milera, ‘‘I konje ubijaju, zar ne?‘‘ Ivice Boban, ‘‘Kraljevo‘‘ Ozrena Prohića i ‘‘Mi smo kraljevi a ne ljudi‘‘ Matije Ferlina.

image

Izložba Livia Badurine u HNK

INES STIPETIć
image

Livio Badurina na otvorenju izložbe s intendanticom Ivom Hraste Sočo

INES STIPETIć

A na pitanje od kuda se dogodila ljubav s fotografijom glumac je rekao: ‘‘Želja se rodila u mom kazališnom okruženju zbog nekih izuzetno fotogeničnih predstava koje sa želio ovjekovječiti. Imao sam točnu viziju kako bi to trebalo izgledati, ali nisam imao pojma kako do toga doći. I onda sam kupio fotoaparat od kojeg se nisam odvajao za vrijeme nastajanja nekih predstava, a videa sam snima mobitelom. Na internetu sam pronašao program za montiranje i godinama sam pokušavao doći do cjeline koja bi imala smisao", rekao je.

Osim kreativnih videa koji uglavnom donose njegovo emotivno stanje i ono što mu privlači pažnju tijekom stvaranja predstava, Badurina je autor i dva video spota za glazbenika Kristijana Beluhana. Izložba ostaje otvorena do 3. travnja.

image

Autoportret s foto aparatom

LIVIO BADURINA
Linker
26. ožujak 2024 10:29