PRESS
WANDERLUST IZLOŽBA

Čežnja za putovanjima, drugim mjestima... Ako ste u Dubrovniku ovu izložbu nemojte propustiti

Izložba "Wanderlust" Marcelle Zanki bit će otvorena u Galeriji Otok u Dubrovniku sve do 25. kolovoza.

Izložba "Wanderlust" Marcelle Zanki bit će otvorena u Galeriji Otok u Dubrovniku sve do 25. kolovoza.

Nakon splitske izložbe „Saluti dal Mondo“ koja je trajala od 23. 6. do 10. 7. ove godine, rad umjetnice Marcelle Zanki predstavit će se u dubrovačkoj Galeriji Otok. Izbor fotografija za ovu je izložbu malo drugačiji, melankoličniji, kako i priliči teškom vrućem ljetu u kojem živimo. Fotografije na ovoj izložbi snimljene su za vrijeme putovanja, odmora ili opuštenog druženja, ali unatoč lakoći, ljepoti otvaranja horizonta putovanjima, one nose jedan aspekt žudnje i čežnje za putovanjem, za drugim mjestima, za zaustavljanjem pogleda i za novim krajolicima i prizorima na kojima ćemo zaustaviti pogled. Stoga naziv izložbe - "Wanderlust".

image
PRESS

O izložbi u Dubrovniku piše spisateljica Staša Aras, „U engleskom jeziku “uzimanje slike” podsjeća na njezinu drugu kvalitetu. Ne znamo zaustavlja li dah onaj koji fotografiju uzima, ali svakako bismo to htjeli doživjeti prilazeći fotografiji. Vidjeti prizor koji oduzima dah. Barem na trenutak. Sve se u ovom mediju vrti oko tih pojmova zaustavljanja i ponovnog pokretanja. Važno se ponekad podsjetiti na to “Sada sam tu i ovo preda mnom je neizbježan prizor.“ Možda nas zato prizori divljine, daljine, planine i pejzaža pozivaju na fotografiranje". Dodaje i da "U imperativu užurbanosti i dinamike stoji fotografija kao protuteža, potreba za umirivanjem, zaustavljanjem i pažnjom na jednom prizoru. Tu smo jednom stali i “uzeli sliku”, bila ona naša čežnja ili bilo koji lirski izraz kojim bismo htjeli izreći postojanje onoga što se krije između pojmova, fotografija koja izlazi iz mračne komore, nanovo rođeni prizor pojavljuje se kao lijepa i blaga rječita šutnja."

image
PRESS

Spisateljica zaključuje "Je li taj prizor onaj za kojim čeznemo? Slika koja u nama pokreće novu sliku?“, a to možete otkriti na izložbi Marcelle Zanki - Wandelust koja se može pogledati do 25. kolovoza 2023. u Galeriji Otok, radnim danima od 11 do 13 i 17 do 21 sat. Marcella Zanki je diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija, filmska redateljica, redateljica reklamnih i video spotova i fotografkinja. Osvojila je brojne nagrade za svoj filmski autorski rad, a u sferi fotografije njene radove objavio je niz renomiranih domaćih i internacionalnih časopisa i magazina kao što su VICE, VOGUE.it, NAKID MAGAZINE, ELLE MAGAZINE, ROLLING STONE, SOMEWHERE MAGAZINE, HYPEBAE. Od 2015. izlaže svoje umjetničke radove u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Britaniji, Kamajskim otocima, New Yorku te na online platformi Artsy. Zastupale su je inozemne galerije kao što su švicarski Phinest i španjolski Artig Gallery.

image

Najava dubrovačke izložbe Wanderlust

PRESS
Linker
27. travanj 2024 08:16