Uskrsne dekoracije

 GETTY IMAGES/ISTOCK PHOTO
Inspiracija za uređenje

Ove uskrsne dekoracije želimo baš svi: Uz savjete stručnjaka ukrasite svoj dom jednostavno i lako

Donosimo kako napraviti dva različita ukrasa za najveći kršćanski blagdan, s daškom luksuza i njemačke tradicije ili jednostavnim, efektnim detaljima nadahnutim nordijskim dizajnom.

Donosimo kako napraviti dva različita ukrasa za najveći kršćanski blagdan, s daškom luksuza i njemačke tradicije ili jednostavnim, efektnim detaljima nadahnutim nordijskim dizajnom.

Ako ste ovih dana skrolali po društvenim mrežama onda zasigurno niste mogli ne primijetiti predivne uskrsne dekoracije koje ste poželjeli imati i u svom domu. Ostereierbaum, njemačka tradicija ukrašavanja drveća i grmlja uskršnjim jajima, postala je sve popularnija, a elegantnu, blagdansku dekoraciju u posljednji tren možete izraditi sami uz pomoć Marthe Stewart koja je svoj ukus, kulinarsko umijeće i općenito, svoj lifestyle pretočila u poslovno carstvo - Martha Stewart Living Omnimedia.

Potrebno je posegnuti za ispuhanim jajima i vrpcom kako bismo stvorili profinjen ukras za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, na kojem će se svi diviti. Ispuhane pisanice u pastelnim bojama (američki lifestyle guru smatra da jednobojna izgledaju bolje od šarenih), rasporedite po granama rascvjetale voćke. Odlično će poslužiti i rascvjetale grane s tek izniklim, nježno zelenim listićima čija boja pristaje pastelnom "spektru" ispuhanih jaja.

Za blagdanski ukras s daškom luksuza potrebni su vam žica za povezivanje cvijeća duga oko 18 cm, ispuhana jaja po želji, vrpca (oko 15 cm po jajetu), prazan karton za jaja, lijepa, ali ne prevelika grana te vazi koja može držati odabranu uspravnom.

Najvažnije je provlačenje vrpce kroz jaja: prvi korak je žicom oprezno probiti prethodno odrezanu vrpcu i oblikovati sićušnu kuku koja može proći kroz rupice na jajetu, navodi Stewart na svojoj stranici. Slijedi provlačenje vrpce tako da na jednom kraju imamo „omču”, dok na drugom izviruju krajevi vrpce koji treba zavezati u čvor. Ukrašena, ispuhana jaja treba poslagati u karton do trenutka kad ćemo granu smjestiti u vazu i početi s ukrašavanjem.

Ako umjesto njemačke tradicije više volite nordijski dizajn koji je spoj praktičnosti i ukusa, imamo nešto i za vas. Uskrsni aranžmani tog stila su decentni, jednostavni i elegantni, a njihova izrada nije previše zahtjevna.

Najprije odaberite ukrasnu granu. Mogu se nabaviti u cvjećarnicama ili u specijaliziranim dućanima, a možete koristiti grančice „cica maca” (radi se o vrbi Salix caprea, bjelogoričnoj vrsti drveća iz porodice vrba), pa i uspravne grančice s voćki koje imaju da ima više pupova nego cvjetova.

Po želji prikupite male, savitljive grane koje ćete oblikovati u gnijezdo, dodati ispuhane pisanice i smjestiti na prikladno mjesto unutar aranžmana. Drugi korak je nabaviti pisanice od ukrasnog papira u boji (neka budu u bojama zemlje), čvrstu staklenu vazu ili od keramike u neutralnoj boji.

Po želji dodati keramičko jaje (jednobojno), a onda slijedi igra ukrašavanja. Neka završni touch aranžmana neka bude otmjena jednostavnost stoga obuzdajte poriv da na baš svako slobodno mjesto objesite po jedno ispuhano jaje. Vjerujemo da ćete stvoriti nešto posebno, što će privlačiti poglede članova vaše obitelji na uskrsnom doručku ili uzvanika na svečanom objedu, što ste izradili uz pokoji savjet i malo mašte.

Linker
29. travanj 2024 20:40