najslađe doba

Za krafnoljupce: Ovo su hit destinacije za najslasnije krafne u Zagrebu

Zavladala je krafnomanija i nema slastičarnice ili pekarnice koja ih nema u ponudi, nude se čak i one bez glutena, a novih okusa ima na desetke pa je top listu bilo teško napraviti.

Krafne, krofne, pokladnice, sve su to imena za slasticu od dizanog tijesta punjenu pekmezom čija povijest seže u sredinu osamnaestog stoljeća. U našu zemlju stigle su kao nasljeđe Austro-Ugarske monarhije, a legenda kaže da ih je izmislio jedan berlinski slastičar koji im je nadjenuo ime Berlinske kugle jer su ga podsjećale na topovske kugle.

U međuvremenu se ova slastica raširila diljem Europe, a njihova sezona je - veljača. Naime, one su nekada spadale u luksuzne slastice i pripremale su se samo u posebnim prigodama jer je šećer bio skupa namirnica. Ta se tradicija ekskluzivnosti zadržala do danas, a karolične krafne konzumiraju se uoči korizme, katoličkog posta prije kojeg se treba dobro najesti s obzirom da slijedi vrijeme odricanja i gladovanja.

Od jednostavne slastice koja je nerijetko bila i bez punjenja, posuta samo usitnjenim šećerom, današnja gastronomija od krafne je napravila pravo malo remek djelo. Oblik je ostao isti, ali raznolika punjenja i preljevi prave su slastičarske čarolije. Donosimo vam mjesta koja u doba poklada ne smijete zaobići, a na vama je da odlučite koje krafne su vam najbolje

A mi vam donosimo mjesta koja u doba poklada nikako ne smijete zaobići, a na vama je da odlučite koje su vam najbolje - jer o ukusima se ne raspravlja.

Bread Club

Anamaria, Andrija, Darko i Zrinka mlada su ekipa koja stoji iza Bread Cluba, zaljubljenici su u pekarstvo i svoje su profesije ostavili kako bi svoju strast pretvorili u posao. Oni su se isto pridružili krafnomaniji, ali njihove krafne prave se s prirodnim kvascem, tzv. sourdougha koji je baza njihove cijele proizvodnje. U njihovoj ponudi je nekoliko vrsta krafni, a oni izdvajaju onu punjenu pekmezom od višnje i s kremom od mascarponea. Cijene se kreću od 1,70 do 2,60 eura.

PROOF 33

Proof 33 je mala pekarnica otvorena prošle godine u zagrebačkoj Ilici 33, gdje se krafne, za razliku od ostalih mjesta, nude cijelu godinu. No tu se jedu i focaccie, hrskave pizze i razna druga slasna jela od tijesta koncipirana kao take away. A za krafne koje mnogi smatraju najboljima u gradu zadužena je poznata gastro blogerica Janja Benić koja ih ne može napraviti dovoljno kolika je potražnja. Cijena krafni je od 1,70 do 2,70 eura, ovisno o punjenjima - od običnih s pekmezom od marelice pa do onih s kremom s limunom i paprom.

L’erotic Street Bar

Prije nekoliko mjeseci uz dućan začina u centru Zagreba otvorio se bar koji između ostalog nudi originalnu Sacher tortu koja stiže izravno iz Austrije. U ovom vas lokalu očekuje raznolik izbor drugih slastica, kave i raznih pića, a sada su im stigle i domaće klasične krafne punjene pekmezom od marelice. Njihova cijena samo je jedan euro pa i one nestanu već tijekom jutra, a osim šećerom, posipane su i ružinim laticama koje se mogu nabaviti u lokalu do bara. Naime, otvorio ga je Bruno Lerotić koji se već godinama bavi uzgojem i preradom voća i začina koji se u njegovom dućanu mogu kupiti u sušenoj varijanti.

image

Krafne L‘erotic posipane sušenim ružinima laticama

INES STIPETIć

Crofna

Prije godinu i pol dana na zagrebačkoj Trešnjevci otvorila se Crofna, prvi donut bar u Hrvatskoj gdje se cijelu godinu može uživati u krafnama i njihovoj američkoj inačici koja u sredini ima rupu. Okusa ima nebrojeno, a otkrivaju da im je od prvog dana najtraženija “Bijeli Bueno krafna”. To je krafna punjena bijelom čokoladom s većim udjelom lješnjaka, te umočena u glazuru od bijele čokolade. Polovično ga pokriva mrvljeni lješnjak, a na vrhu se nalazi prutić Bueno White čokoladice.

image

Crofnin hit- krafna Bijeli bueno

CROFNA

Među najatraktivnijima je i ona koja nosi naziv - Kinder jaje. Ona je u obliku donuta (krafna s rupom), te je punjena duplim punjenjem - Nutellom i bijelom čokoladom. U Crofni ovih dana nude i krafne za valentinovo koje pršte bojama i okusima.

Neka jedu kolače

Preko puta Petrove bolnice nalazi se pravi mali slatki raj kojeg vodi slastičarka Ivana Čuljak sa svojim timom u kojoj se nude kolači lijepi poput skulptura. Od toga ne odskaču ni krafne koje su naizgled male, ali prilično teške i prepune punjenja.

Osim već njezinih klasika s punjenjima od Nutelle, slastičarske kreme i džema od šljiva, novost su krafne s pistacijom te punjenje od Raffaella i jabuka u kombinaciji sa slanom karamelom. Cijene se kreću od 2,20 do 3 eura, a mnogi tvrde da se isplati svaki potrošeni cent.

Meet Mia

Ova slastičarnica i bar u Staroj Vlaškoj, gdje se mogu pojesti i peciva, već je godinama najdraže mjesto brojnih slatkoljubaca, a osim maštovitih kolača koje osmišljava vlasnica Mia Solomon, početak godine tradicionalno kreće s krafnama. Prošle ih je Mia punila kremom od pistacija, imala je krafne s okusom pite od jabuka, a veliki hit bila je krafna "malina&vanilija" s kremom od vanilije, domaćim džemom od maline i marshmallowsima od maline.

Ove godine osim tri klasična okusa – marelice, maline i vanilije te pistacije, u ponudi su i novi okusi - krafne s čokoladom i narančom, one s okusom tiramisua, krafne s kokosom i mangom te one s kremom od lješnjaka.

Bekeraj

U maloj majstorskoj pekarnici u Tuškanovoj ulici, izradi kruha i peciva pristupaju kao i prema umjetnosti, a jednako se tako odnose i prema izradi svega ostalog što nude pa tako i prema sezonskim krafnama. Njihova glavna ponuda je kruh kojeg ima desetak vrsti, nekoliko vrsta baguettea, različite vrste focaccie, nekoliko vrsta quiche lorrainea, pizza na bazi najfinijeg talijanskog brašna kao i nekoliko vrsta kolača i torti. A svoje su vjerne kupce oduševili i krafnama koje nude s deset okusa - tu su vanilija, pistacija, marelica, Ferrero, cheese cake, šumsko voće, Nutella s jagodom, pekmez od malina...

Amelie

Uz svoje prepoznatljive kolače, Amelie svaku veljaču nudi i krafne. I tamo se da bi ih kušali trebate uputiti u jutarnjim satima, jer sve krafne, kao i u prije spomenutim slastičarnicama i pekarnicama, nestaju brzinom vjetra. Ove godine, uz one klasične, nekima i najboljem s pekmezom od marelice, u ponudi su i krafne s punjenjem od pistacija ili lješnjaka. Jedino bi ih bilo pametno rezervirati jer njihov lokal u Vlaškoj ne radi, već samo dućan u kojem krafne možete uzeti za van.

Magnolia

Slastičarnica koja je prije više od deset godina počela u Gundulićevoj ulici, a sada radi na nekoliko zagrebačkih adresa, uz suvremene izvedbe starinskih kolača poput slavne Doboš torte ili kraljevske Esterhazy, te uz tradicionalne sitne kolače, u sezoni poklada u ponudi su naravno i krafne. U Magnoliji ih nude s četiri okusa - pistacio i malina, čokoladu, vaniliju i marmeladu. Cijene se kreću od 1,5 do 2 eura.

Linker
24. travanj 2024 06:03