Unsplash
Mekane i slasne

Vrijeme je za krafne: preporučujemo 7 mjesta na kojima ih vrijedi probati

Tradicionalni pokladni kolači od dizanog tijesta danas imaju brojne verzije, s modernim punjenjima i atraktivnim glazurama, veganske i organske, s rupom u sredini ili prorezom na vrhu - no zlatni standard je ipak mirisna i mekana krafna s pekmezom od marelica

Tradicionalni pokladni kolači od dizanog tijesta danas imaju brojne verzije, s modernim punjenjima i atraktivnim glazurama, veganske i organske, s rupom u sredini ili prorezom na vrhu - no zlatni standard je ipak mirisna i mekana krafna s pekmezom od marelica

DONUT BAR CROFNA, Zagreb

image

Donut bar Crofna

DAVOR DENKOVSKI

Između 25 različitih okusa u donut baru Crofna na zagrebačkoj Trešnjevci svatko će sigurno naći nešto za sebe. Osim klasičnih punjenja, ovdje se može uživati i u raffaelo krafnama s glazurom od bijele čokolade, kokosa i badema, u kinder bueno i ferrero krafnama, pa i u onima s dodatkom oreo keksa, ali i s keksima domaćica, bananka i drugih hrvatskih slatkiša. Ime bara ne počinje slučajno slovima "cro"... A ako netko pak zaželi neku svoju kombinaciju, ima mogućnost odabrati punjenje, glazuru, pa čak i to želi li klasičnu krafnu ili američku (donut).

MAGNOLIA, Zagreb

image

Magnolia

Adela Mesić

Hrskave izvana, mekane iznutra, s bogatim punjenjem, to su krafne iz slastičarnice Magnolia koju su u Zagrebu pokrenule majka i kći, Rosanda Jelinić i Jasmina Bagarić. Obje rodom iz Slavonije, gdje se ručak ne može zamisliti bez kolača, rade ih po starinskom receptu koji je u njihov dio Hrvatske došao još u doba Austro-Ugarske. U ponudi imaju krafne s marmeladom od marelica, vanilijom i čokoladom, a ovih dana pripremaju ih i s pistacijom i karamelom.

NOEL BREAD & DELI, Zagreb

image

Noel bread & deli

VEDRAN PETEH/ CROPIX

U pekarnici koja se nalazi pokraj Noela, jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, glavni pekar Nikša Mandić i slastičarka Selest Ulrich uveli su u ponudu talijansku ili, preciznije, rimsku slasticu sličnu našim krafnama. Maritozzo je, naime, meko pecivo koje se razreže i onda se na njega nanosi debeli sloj kreme. U Noelu ih, kao i sve ostale pekarske proizvode, pripremaju od kiselog tijesta, u ovom slučaju s dodatkom rogača, a krema od bijele čokolade nadograđuje se gorkim džemom i sirupom od naranči te ušećerenom koricom naranči.

KUĆA PECIVA, Osijek

image

Kuća peciva

Tradicionalne mirisne, pune i slasne krafne, prave slavonske, pripremljene po domaćoj recepturi bez aditiva, mogu se tijekom poklada naći u jednoj od najposjećenijih osječkih slastičarnica - Kući peciva. U njihovim krafnama se osjećaju limun i maslac, a u ponudi su četiri punjenja: čokolada, čokolada i lješnjaci, cheesecake i maline te vječni klasik - pekmez od marelica. Uz to tijekom cijele godine imaju i nešto posve drukčije: šarene mini donute koji privlače i izgledom i okusom.

KAT‘S KITCHEN, Split

image

Kat‘s Kitchen

Krafne u splitskom Kat‘s Kitchenu, koji je ime dobio po vlasnici Katarini Rogošić, po mnogo čemu su posebne - i to ne samo zato što su veganske. Pripremaju se od organskog integralnog pirovog brašna, rade se ručno i potom se ne prže u ulju, nego se peku u pećnici, pa zbog toga teksturom i bogatstvom okusa više podsjećaju na kolač u obliku krafne. I nisu samo ukusne nego i zdrave, baš kao i preljevi od tamne ili bijele čokolade, te uz dodatak kurkume, spiruline (koja se dobiva iz algi) ili svježeg soka od cikle. Ove veganske krafne razlikuju se od ostalih i po ukrasnim posipima - od kokosa, rižinih pahuljica, smeđeg šećera s cimetom i veganskih slatkih mrvica.

ŠPATULA, Zagreb

image

Špatula

FOTOGRAFIJA: LUKA PALČIĆ

U slastičarnici nedaleko od Kvaternikovog trga može se uživati u nekima od najboljih, a vrlo vjerojatno i najvećih krafni u Zagrebu. Slastičar Luka Sopta priprema klasične krafne i donute, ali ih puni i nadjevom od lješnjaka i karamele, od pistacije, borovnice i kreme limete, od čokolade, kikirikija i umaka od višnje i klinčića. Kako ne može nabaviti dovoljnu dobru pastu od, primjerice, lješnjaka, kikirikija ili pistacija, sve ih sam radi: peče, hladi, melje u blenderu, bez dodataka poput šećera, naravno. Zato i jesu tako dobre i ukusne.

NEKA JEDU KOLAČE, Zagreb

image

neka jedu kolače

Ekipa iz slastičarnice smještene u zagrebačkom baru A Most Unusual Garden među prvima je ove godine krenula s pripremom pokladnica. Vlasnica Ivana Čuljak ih, kao i lani, nudi u šest okusa. Tri su klasična - s nutellom, slastičarskom kremom te s orasima i džemom od šljiva - a tri su iz serije Chef‘s - s okusima pistacije, Schwarzwald torte te Honeycomb. Ova zadnja nadahnuta je južnokorejskom televizijskom serijom ‘Squid Game‘, gledanom i kod nas, no sve je ostalo domaće, pa čak i džem od šljiva koji vlasnica Neka jedu kolače radi sama i čuva za ove pokladne krafne.

ORIJENT, Zagreb

image

Slastičarnica Orijent

Slastičarnica Orijent, smještena na dobro poznatoj adresi - Maksimirska cesta 34 - svake godine ponudi premium okuse u teksturom bogatom i mekom tijestu s dodatkom ruma i limunove korice. Krafne se rade prema originalnoj recepturi koja je nastala prije više od 80 godina, a ovogodišnja punjenja uz novitete donose i dva prošlogodišnja bestsellera. Krafna punjena džemom od malina, božanstvenom kremom od pistacija i posipa od sjeckanih pistacija te slatko-slana kombinacija kreme od čokolade i slanog karamela su bili prošlogodišnji favoriti koji će sigurno i ove godine mnoge oduševiti, dok su noviteti spoj domaćeg kikiriki maslaca, kreme od banana i limuna te krafna tropskih okusa u kojima se nalazi bijeli ganache upotpunjen kremom od bijele čokolade s prženim bademima i tostiranim kokosom, posuta sjeckanim bademima. Naravno, uz premium okuse, u ponudi će biti i klasične krafne s marmeladom - vječni klasik.

Linker
28. travanj 2024 04:04