ČOKOLADNI KLASIK

Kada ste zadnji put pojeli komad dobre Sacherice? Sada je nude u maloj zagrebačkoj slastičarnici, dali su nam recept

Slastičar Luka Sopta s nama je podijelio recept za kućnu varijantu njegove Sacherice

U slučaju da ste posljednje dvije godine prolazili zagrebačkom Vlaškom ulicom, na strani bližoj Kvaternikovom trgu, na broju 121, zasigurno ste već uočili malu staklenu vitrinu i natpis Špatula. Upravo ovdje smjestila se proizvodnja slastičara Luke Sopte, ljubiteljima slatkog poznatog po bogatim američkim krafnama s pistacijom i lješnjacima, ali i raskošnim tortama, kremastim kolačima i slatkim blagdanskim paketima.

Pa iako se povremeno volimo zasladiti Soptinim bogatim čokoladnim slasticama ili osvježavajućim kombinacijama limete, kokosa i egzotičnog voća, ovih nas je dana posebno razveselio jednim klasikom – mnogima omiljenom sočnom Sachericom u njegovoj izvedbi.

image
Ustupljena Fotografija/Špatula/

Inače, Sacher tortu osmislio je bečki pekar Franz Sacher još 1832. godine, i to kako bi knezu Klemensu Wenzelu von Metternichu ponudio slasticu kojom će oduševiti svoje goste. Riječ je o torti koja se sastoji od sočnog čokoladnog biskvita, premaza od džema od marelica te čokoladnog preljeva. Sacherica, kako je mnogi vole nazivati, jedno je od najpoznatijih jela austrijske kuhinje (a i općenito jedna od najpoznatijih slastica na svijetu), pa se tako 5. prosinca u cijeloj Austriji obilježava Nacionalni dan Sacher torte.

image
Serts/Getty Images/istockphoto

Iako na službenim stranicama postoji originalni recept za Sacher tortu, u nastavku vam ostavljamo onaj provjereni Luke Sopte za slasticu inspiriranu upravo tim čokoladnim klasikom.

U slučaju da vam se ovog vikenda baš i ne peče, po svoj komad uvijek možete svratiti u Špatulu. Cijena po komadu kriške je 3,20 eura, a naručiti se može i cijela torta. Više informacija potražite ovdje.

image
Ustupljena Fotografija/Špatula/

Za biskvit vam treba:

6 jaja
250g šećera
dobar prstohvat soli
200 ml ulja
300 ml mlijeka
150 g maslaca
360 g brašna
60 g kakaa
1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Jaja umiksati sa šećerom i soli. Ulje, otopljeni maslac i mlijeko sobne temperature spojiti, preostale suhe sastojke zajedno prosijati. Kada se jaja pjenasto izmiksaju, dodati tekuće sastojke te malo povezati pjenjačom. Zatim dodati suhe sastojke, uliti u kalup (cca promjera 26 cm) i peći na 180° između 30 i 40 minuta. Biskvit je gotov kada na čačkalici nema tragova.

Za domaći pekmez od marelica:

Kilu očišćenih marelica staviti u protvan i peći otprilike pola sata na 250°. Ovaj dio ovisi o vašoj pećnici, no marelice se moraju potpuno opustiti i porumeniti, a sva tekućina mora ispariti tako da u protvanu ostane gusta smjesa. Marelice nakon pečenja staviti u blender i sjeckati dok ne dobijete homogenu smjesu. Zatim pekmez kuhati na vatri uz stalno miješanje i dodavanje šećera po želji. U Špatuli više volimo kada je pekmez malo kiseliji, kako bi se bolje sljubio s čokoladnim biskvitom. Smjesa mora kuhati 5 minuta. Ohlađeni biskvit razrezati na tri jednaka dijela. Između biskvita namazati tanki sloj vrućeg pekmeza te na kraju premazati cijelu tortu s pekmezom.

Po želji, ohlađenu tortu možete premazati čokoladnim ganacheom koji se radi od 100 g nasjeckane tamne čokolade (minimalno 70% kakaa) koju ste prelili s 200 ml vrućeg vrhnja i razradili štapnim mikserom.

Tortu ponovo stavite na hlađenje i režite vrućim nožem. Ako nije sezona marelica ili želite jednostavniji proces, možete koristiti kupovni pekmez (pola kilograma) u koji ćete dodati 1-1.5 dcl vode i sok od pola limuna te isto kuhati 5 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:15