PLODOVI TRADICIJE

Tart, sa začinima ili torta: 3 sočna recepta sa šljivama

Premda šljive većina ljudi s ovih prostora pretvara, prema tradiciji, u rakiju i pekmez, to je voće iznimno ukusan i zdrav sastojak raznih maštovitih slastica.

TART SA ŠLJIVAMA

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

TIJESTO 150 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, 120 g hladnog maslaca, vanilin šećer, 1 - 2 žlice kiselog vrhnja, 1 jaje, prstohvat soli

NADJEV 500 g većih šljiva, 100 g bademovog brašna, 2 žlice kokosovog ulja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 100 g smeđeg šećera, 1 žlica džema od šljiva

Za premazivanje: 50 g otopljenog maslaca

Pripremu započeti s tijestom. U posudu staviti obje vrste brašna i maslac narezan na tanke listiće. Prstima lagano sjediniti brašno i maslac dok se ne dobije mrvičasta tekstura. Dodati jaje, vanilin šećer i vrhnje te sve lagano sjediniti. Ne puno miješati da tijesto kasnije ne bude žilavo. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odstoji oko pola sata.Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u oblik kalupa po želji. Lagano ga utisnuti u kalup, napikati vilicom. U manju posudu staviti bademovo brašno, džem od šljiva, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i šećer te sve sastojke sjediniti u glatku smjesu. Premazati smjesom tijesto po cijeloj površini. Šljive dobro oprati i osušiti kuhinjskim papirom. Prerezati na pola. Zatim svaku polovicu narezati na šnite, no ne zarezati do kraja. Polovicu šljive raširiti u lepezu i složiti na tijesto. I tako učiniti sa svim polovicama dok se ne prekrije cijelo tijesto. Prije pečenja šljive premazati otopljenim maslacem. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 35 minuta.

PEČENE ŠLJIVE SA ZAČINIMA

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

SASTOJCI 8 većih zrelih šljiva, 50 g maslaca, 1 žlica smeđeg šećera, 8 - 10 zvjezdastih anisa, 1 žlica meda, prstohvat cimeta, sladoled od vanilije

PRIPREMA U dublju tavu staviti maslac i lagano otopiti. Polovice šljiva posložiti prerezanom stranom prema gore. Šljive posuti smeđim šećerom, medom i malo usitnjenim zvjezdastim anisom. Peći na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, šljive ne ugriju te počnu lagano puštati svoj sok. Dovoljno je petnaest do dvadeset minuta. Pustite nekoliko minuta da se šljive ohlade. Servirajte uz kuglicu sladoleda koji prelijte umakom. Desert se može servirati u toploj i hladnoj varijanti.

TORTA S PIREOM OD ŠLJIVA

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

BISKVIT 4 jaja, 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 4 žlice mlijeka, 2 žlice mljevenih oraha, 4 žlice glatkog brašna, 3 šljive narezane na sitne komadiće, 1 žlica praška za pecivo, prstohvat cimeta

Odvojiti bjelanjak od žumanjka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. U posudi za miksanje izmiješati žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Zatim dodati mlijeko i mljevene orahe te izmiješati. Ručno dalje umiješati brašno, prašak za pecivo, cimet i na sitno nasjeckane šljive. Na samom kraju smjesi dodati snijeg od bjelanjaka i sve sjediniti. Uliti papirom za pečenje obloženi kalup te peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Do se biskvit peče pripremiti pire od šljiva.

SASTOJCI ZA PIRE 850 g šljiva, 100 ml ruma, 100 g smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 50 g zobenih pahuljica

Šljive dobro oprati i narezati na četvrtine. Staviti u tavu, dodati šećer, vanilin šećer i rum. Lagano pirjati na laganoj vatri uz miješanje oko pola sata. Tada dodati zobene pahuljice i kuhati još petnaest minuta dok se smjesa ne zgusne, a šljive se ne raspadnu. Pire izliti na pečeni biskvit i pustiti da se lagano ohladi. Kada se pire ohladi, pripremiti kremu.

KREMA 250 ml vrhnja za šlag, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 2 žlice ekstrakta vanilije, 100 g sjeckanih pistacija

U posudu za miksanje staviti vrhnje za šlag i lagano zapjeniti. Dodati žlicu po žlicu šećera u prahu, vanilin šećer i ekstrakt vanilije. Miksati dok krema ne postane kompaktna. Maknuti mikser i ručno umiješati sjeckane pistacije. Kremu nanijeti na pire od šljiva. Tortu staviti u hladnjak da se ohladi prije posluživanja. Prije serviranja tortu posipati nasjeckanim pistacijama.

Linker
22. travanj 2024 20:10