Slatka čarolija

Leo Jurešić iz ‘Masterchefa‘: ‘Ne isključujem opciju zavođenja putem hrane‘

Najmlađi sudionik ‘MasterChefa‘ otkriva koliko mu se život promijenio nakon izlaska iz kulinarskog showa i zašto unatoč dijabetesu voli pripremati slastice.

Iako Riječanin Leo Jurešić nije pobijedio u kulinarskom showu "MasterChef" - što su mnogi očekivali - po mnogočemu će ostati upamćen. Bio je najmlađi među 21 kandidatom, jedini muškarac u top pet, a njegovoj kreativnosti u kombiniranju namirnica i poznavanju kulinarskih tehnika pozavidjeli bi i najbolji chefovi. Posebno se istaknuo u pripremi slastica - iako je dijabetičar - pa bi se volio razvijati u tom smjeru.

"To me u ovom trenutku više privlači, no konačnu odluku ću donijeti kroz nekoliko tjedana. Ponude stižu sa svih strana - i za slano i za slatko - ali moram procijeniti što je najbolje za mene. Ima i stažiranja i chefovskih pozicija, a ja bih nekim srednjim putem jer znam koliko je učenje važno. Jednog dana bih volio otvoriti nešto svoje, o čemu sam sanjao još kao klinac", govori Leo, koji je već odradio svojevrsnu praksu.

image

Riječanin je i u ‘MasterChefu‘ bio uvijek kreativan

MARKO MISCEVIC CROPIX

Pripremao je, naime, jela u kućicama na Fuliranju, događanju u sklopu zagrebačkog Adventa, i time totalno preusmjerio svoj dosadašnji profesionalni put. Sada još planira položiti nekoliko zadnjih ispita na petoj godini poslovne ekonomije u Rijeci i napisati završni rad. Paralelno je radio u predstavništvu jedne australske tvrtke u Hrvatskoj, ali je ondje dao otkaz prije ulaska u "MasterChef". U emisiju Nove TV, koju je pratio još od prve sezone, prijavila ga je prijateljica Monika Dejanović, jer su tijekom lockdowna stalno nešto kuhali.

"Nije se znalo kakvi će biti zadaci pa se nisam mogao pripremiti za show. Kuhajući od izazova do izazova trudio sam se što više uživati, a ideje su mi dolazile spontano. Čim bih vidio namirnice ispod kutije iznenađenja, znao sam kako ću ih iskombinirati. Davao sam se u svaki tanjur i dogurao do petog mjesta. Žao mi je što nisam pobijedio, no "MasterChef" mi je donio nova poznanstva i kontakte pa sam u konačnici zadovoljan. Shvatio sam da su u kuhinji važni fokus i smirenost. Želiš li biti konstantno dobar u tom poslu, hladna glava igra veliku ulogu", ističe Leo, u čijoj obitelji nitko nije profesionalni kuhar. Njegova mama Slađana radi u jednoj projektantskoj tvrtki, tata Ratko u KBC-a Rijeka, a deset godina stariji brat Deni je zaposlen u naftnoj industriji i živi u inozemstvu.

image

Leo je u pripremi jela uvijek pedantan i smiren

MARKO MISCEVIC CROPIX

Lea je kuhanje počelo privlačiti u sedmom razredu osnovne škole. Uvijek se motao po kuhinji i pomagao mami, a prvo ozbiljnije jelo - brusketu s pršutom i perlicama od bundeve - napravio je s trinaest godina. Nije bio dovoljno odlučan da upiše srednju ugostiteljsku školu pa je odabrao gimnaziju, a o gastronomiji se educirao na internetu. Cijeni mnoge domaće i strane chefove, a posebno Massima Botturu te Cédrica Groleta i Johana Martina, majstore za deserte. Premda ih s užitkom priprema, jer mu se sviđaju preciznost, urednost i beskrajna mogućnost kreativnog izražavanja, konzumirati ih smije samo u malim količinama. U trećem razredu osnovne škole mu je, naime, dijagnosticiran dijabetes tip 1.

image

Leov desert ‘zabranjeno voće‘ izgleda poput prave jabuke

MARKO MISCEVIC CROPIX

"U početku mi je to bio šok, ali s vremenom sam se priviknuo na uzimanje inzulina i izbalansirani unos ugljikohidrata. Treba izbjegavati i stres kojeg, naravno, ima i u kuhinji, no kad u nečemu guštaš, onda ga možeš staviti pod kontrolu. Privlači me ideja pripremanja slastica za dijabetičare u koje se, primjerice, mogu dodati zaslađivači poput stevije ili kokosovog šećera", kaže Leo, koji u slasticama preferira lješnjak, a rado stavlja i razne začine (čak i sol), prirodno bilje poput kamilice i maslačka te čajeve koje infuzira u sladoled.

image

Zelena jabuka na crumbleu od kakao praha

MARKO MISCEVIC CROPIX

Da i nema šećernu bolest, radije bi konzumirao slane specijalitete - ribu, meso i vegetarijanska jela - a izazov mu je tradicionalne okuse predstaviti u modernoj verziji.

"Glavni cilj mi je da uz pomoć određenih tehnika nešto jednostavno dovedem do savršenstva. I da jela, uz vrhunski okus, budu vizualno atraktivna, jer prvo "jedemo" očima. Nikad nisam sto posto zadovoljan, ali to me još više gura prema naprijed", govori Leo, bivši rukometaš koji sada u slobodno vrijeme trči, vježba u teretani i trenira crossfit. Zasad nije u vezi, no priznaje da je djevojke znao osvajati raznim delicijama. Ne isključuje opciju zavođenja putem hrane jer smatra da ljubav ipak ide kroz želudac.

image

Lijepo i sočno: jabuka s okusom maline

MARKO MISCEVIC CROPIX

Zabranjeno voće

  • 200 g malina zakuhati s malo vode. Kad se raskuhaju, propasirati te dodati 40 g šećera. Pustiti da se reducira do željene gustoće. Staviti u kalup te zalediti.
  • Za ganache montée od pistacija i bijele čokolade: od 100 g pistacija napraviti pralina pastu tako da od 100 g rastopljenog šećera dodamo 100 g očišćenih pistacija te prstohvat cvijeta soli. Pustiti da se ohladi te ohlađenu masu blendati dok ne nastane pasta.
  • 200 grama vrhnja zakuhati do točke vrenja, zajedno sa žlicom šećera te prethodno aktiviranom želatinom. Vruću smjesu preliti preko 100 g bijele čokolade te 60 g paste od pistacija. Emulgirati štapnim mikserom te postupno dodavati 170 g hladnog vrhnja. Smjesu pustiti minimalno šest sati da odstoji. Prebaciti smjesu u mikser te miksati dok ne bude svilenkasta.
  • U drugi kalup staviti ganache, insert od maline pa opet ganache.
  • Staviti u zamrzivač.
  • Kad je smjesa hladna staviti u ‘deep‘ od bijele čokolade i kakao maslaca te pustiti da se ohladi.
  • Crni crumble: zamijesiti 50 g brašna, 50 g maslaca, 50 g šećera i 50 g kakao praha. Peći na 150 stupnjeva desetak minuta.
  • Servirati.
Linker
07. travanj 2024 13:26