Yaki Onigiri

Jednostavan recept: Ako vam se jede sushi, ali biste i nešto ‘konkretnije‘

Bez mnogo komplikacija oko sastojaka, ne sadrži sirovu ribu zbog čega je potpuno sigurno jelo u vrućim danima, a ako volite sushi zaljubit ćete se i u ove kuglice od riže.

Jede vam se sushi, ali niste u mogućnosti naručiti iz omiljenog restorana? Htjeli biste ga napraviti sami, ali nemate svježu ribu pri ruci, niti vam ribarnica radi, a i tko će po vrućinama nositi svježu ribu preko pola grada i jesti je sirovu? Ne očajavajte, imamo odličan recept koji će zadovoljiti vaš craving za sushijem, lagan obrok možete pripremiti kod kuće od sastojaka koje svaka (pristojna) kuhinja već ima. Uz to je ovo jelo spravljeno isključivo od povrća, koje nije lako kvarljivo. A možete ga ponuditi i svojim veganskim prijateljima.

Riječ je o jelu Yaki Onigiri, odnosno prepečenim kuglicama riže, koje su zapravo trokutastog oblika. Iako će se stručnjaci za japansku gastronomiju vjerojatno usprotiviti ovom prekrštavanju Yaki Onigrija u Sushi, neka vas to ne spriječi da u svoj jelovnik unesete i još poneko jelo iz te egzotične kuhinje. Iako je recepata za Yaki Onigri mnogo, mi smo zavirili u onaj koji je podijelio profil Baked.happily.ever.after.

image

Yaki Onigiri

"Hrskava kuglica riže punjena avokadom mariniranim u soja sosu. možete ih puniti bilo čime od veganske piletine, povrća, oraščića ili ih jesti bez punjenja. Samo ih poškropite s umakom od soje i chillija te nekoliko sjemenki sezama i uživajte", piše u opisu recepta.

Yaki Onigri

Sastojci

  • 2 šalice sirove riže kratkog zrna
  • 2 šalice vode
  • 2 žlice octa
  • 1 žličica šećera, pola žličice soli
  • polovica avokada
  • 1 malena mrkva, sitno isjeckana
  • 2 žlice soja umaka
  • sezam za posipanje
  • umak od soje i chilli papričica za umakanje

Priprema

Rižu skuhajte u vodi, slijedeći upute na pakiranju. Dok se riža kuha narežite avokado i mrkvu (ili neko drugo povrće po želji) i pomiješajte ih sa soja sosom da se sjedine. Idući korak donijet će novu dimenziju okusa u jelo, ali nije neophodan - pomiješajte sol, šećer i ocat dok se sve ne otopi i tom smjesom poškropite rižu.

Podijelite kuhanu rižu u šest jednakih porcija. Slijedi formiranje kuglica, autorica recepta koristi prianjajuću foliju, dok tradicionalni japanski način kaže da to možete napraviti i rukama, samo ih dobro namočite u vodi. Na polovicu kuglice stavite žličicu povrća, zatim prekrijte drugim dijelom riže. Pritiskom formirajte trokut zakrivljenih rubova, punjenje se ne bi trebalo vidjeti.

Poškropite kugle soja umakom i s malo sjemenki sezama. Onigri kugle zatim idu na grill tavu, sa svake strane pecite ih jednu minutu, dok vanjski rub riže ne postane hrskav. Poslužite s umakom od soje u koji ste nasjeckali malo chilli papričice.

Linker
18. travanj 2024 14:16